«Ο Πεταλούδας, το σκαθάρι και ο ζωγράφος (Ντάστιν Χόφμαν, Πολ ΜακΚάρτνεϊ, Πικάσο)» του Πέτρου Γκάτζια

Λέγεται πως η πρώτη λέξη που ξεστόμισε ο Πικάσο όταν πρωτομίλησε ήταν lapiz, δηλαδή μολύβι στα ισπανικά. Ο πατέρας του ήταν και αυτός ζωγράφος και συνήθιζε να επαίρεται ότι εκείνος του είχε μεταδώσει την αγάπη για τη ζωγραφική. Μάλιστα, σταμάτησε να ζωγραφίζει όταν ο Πικάσο έκλεισε τα δεκατέσσερα, λέγοντας πως ο γιος του είχε γίνει πλέον πολύ καλύτερος ζωγράφος από τον ίδιο.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Πολλά χρόνια αργότερα, το 1973, ο μετρ, στα ενενήντα ένα του πια, βρισκόταν με εύθυμη διάθεση σε μια εκδήλωση στο Μουζέν,

πολύ κοντά στις Κάννες. Η μοίρα όμως είχε άλλα σχέδια, καθώς λίγο μετά έπαθε καρδιακή προσβολή και έφυγε από τη ζωή. Τα τελευταία του λόγια ήταν: «Πιες για μένα, πιες στην υγειά μου, ξέρεις δεν μπορώ να πιω πια».

Η είδηση του θανάτου του, όπως ήταν φυσικό, έκανε τον γύρο του κόσμου μαζί με τις τελευταίες αυτές λέξεις του. Εκείνες ακριβώς τις ημέρες, ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ βρισκόταν στην Τζαμάικα. Οι Μπιτλς είχαν διαλυθεί τρία χρόνια νωρίτερα και εκείνος είχε φτιάξει το δικό του συγκρότημα, με ιδιαίτερη επιτυχία.

Στο νησί βρίσκονταν επίσης ο Ντάστιν Χόφμαν και ο Στιβ Μακουίν για τα γυρίσματα της θρυλικής ταινίας Ο Πεταλούδας, τα οποία παρακολουθούσε συχνά και το πρώην σκαθάρι.

Ένα βράδυ, ο Χόφμαν, ελαφρά πιωμένος, για να τον προκαλέσει του είπε ότι δεν θα μπορούσε να γράψει ένα τραγούδι «για το οτιδήποτε». Και για να το κάνει ακόμα πιο δύσκολο, άρπαξε ένα περιοδικό που έγραφε για τον θάνατο του Πικάσο, όπου αναφέρονταν και τα τελευταία του λόγια.

Ο ΜακΚάρτνεϊ όμως δεν έχασε την ευκαιρία. Μέσα σε λίγα λεπτά είχε γράψει τους στίχους και τη μουσική, εμπνευσμένος απ’ αυτές τις λέξεις του ζωγράφου, ενώ ο Χόφμαν δεν πίστευε στα μάτια του και τελικά αναφώνησε στη γυναίκα του ότι ο Πολ τα κατάφερε.

Το τραγούδι κυκλοφόρησε λίγους μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο, στο άλμπουμ BandontheRun των Wings, το συγκρότημα του ΜακΚάρτνεϊ, με τον τίτλο: «Τα τελευταία λόγια του Πικάσο» («Πιες στην υγειά μου»).

Οι δύο άντρες –αν και διάσημοι σε όλο τον κόσμο– δεν είχαν γνωριστεί. Μάλλον όμως ο Πικάσο θα κρυφοχαμογελούσε, εάν άκουγε το τραγούδι με τα λόγια του. Άλλωστε, είναι αυτός που κάποτε είχε δηλώσει με χιούμορ: «Γίνεσαι νέος τελικά στα εξήντα. Δυστυχώς, τότε είναι πια πολύ αργά…»

Keywords
Τυχαία Θέματα