Μαρία Στρίγκου

Μεγαλώνουμε αλλάζοντας συνεχώς εκπαιδευτικά ιδρύματα, νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο και πάει λέγοντας, ανάλογα με τον επαγγελματικό προσανατολισμό που πασχίζει να κατακτήσει ο καθένας, ανάλογα τους στόχους και τα όνειρά του. Εκπαιδευόμαστε στα μαθηματικά και στη γλώσσα, μαθαίνουμε καλούς τρόπους, μελετάμε πολιτική και φιλοσοφία. Κανένας μας δεν εκπαιδεύεται στο να κάνει σχέσεις, κυρίως ερωτικές σχέσεις.

{jb_quote}Δύσκολα αποχωριζόμαστε ρόλους και πανοπλίες, δύσκολα αποδεχόμαστε το στραβό, το περίεργο, το σημάδι. Το δικό μας, μα και του άλλου.{/jb_quote}

Κι έρχεται

στη μέση της ζωής μια οικονομική κρίση, μια πανδημία ή κάτι άλλο μεγάλο και τρομακτικό, ο φόβος του θανάτου πες το απλά, και μας βρίσκει στη μέση του ωκεανού, να προσπαθούμε να αρμενίσουμε με μια χάρτινη βάρκα. Πόσο μακριά και με ασφάλεια μπορεί να ταξιδέψει κανείς και με ποιον τρόπο; Μπορεί να ξεφύγει απ’ τον φόβο του, άραγε; Μπορεί να τα καταφέρει, να φτάσει στη στεριά;

Εύκολα ερωτευόμαστε οι άνθρωποι, δύσκολα όμως σχετιζόμαστε και παραμένουμε στη σχέση. Δύσκολα αποχωριζόμαστε ρόλους και πανοπλίες, δύσκολα αποδεχόμαστε το στραβό, το περίεργο, το σημάδι. Το δικό μας, μα και του άλλου. Σ’ αυτή τη φάση είναι που κάνουμε σαν να μην είμαστε εκεί, σαν να είναι κάποιος άλλος στη θέση μας, σαν να μη συνέβη σ’ εμάς η αγωνία, η δειλία, η απογοήτευση, το άγχος της απόρριψης, της ματαίωσης, της απώλειας.

Ο Μπάμπης και η Ευθυμία, οι πρωταγωνιστές του βιβλίου Σαν να μην ήμουνα εκεί, πασχίζουν να ταξιδέψουν στον ωκεανό της σχέσης χωρίς να βρέξουν τα πόδια τους. Παλεύουν να δημιουργήσουν σχέση με τα ολογράμματά τους και όχι με τον ατόφιο εαυτό τους. Συχνά, ανακαλύπτουν πως τους είναι άγνωστος, πως φοβούνται υπερβολικά, πρώτα τον εαυτό τους κι ύστερα τον άλλον, τον ξένο, τον εχθρό. Έγινε ο έρωτας εχθρός τώρα ή πάντοτε ήταν; Ο χρόνος τους –ακόμα ένας εχθρός– λιγοστεύει και τους πιέζει, ή τώρα ή ποτέ. Κι είναι αυτό το εύκολο ποτέ, η πιο δελεαστική παγίδα για να πιαστεί αιχμάλωτη κάθε ελπίδα συντροφικότητας.

Οι ήρωες, μουσκεμένοι και μόνοι, στις στιγμές της ησυχίας τους καλούνται να πάρουν θέση στο ερώτημα που αντιμετωπίζουμε όλοι συχνά-πυκνά: Να ζεις με ουσία ή με απουσία; Να ζεις πραγματικά ή να καμώνεσαι ότι ζεις; Αυτό κι αν είναι πρόκληση.

Σαν να μην ήμουνα εκεί
Μαρία Στρίγκου
Εκδόσεις Βακχικόν
σ. 250
ISBN: 978-618-5662-53-0
Τιμή: 13,78€

Keywords
Τυχαία Θέματα