Ιστορικό κτίριο από διήγημα του Τζέιμς Τζόις μετατρέπεται σε ξενοδοχείο

Άδοξη κατάληξη είχε η εκστρατεία δεκάδων ανθρώπων της τέχνης και του πνεύματος για την τύχη ενός ιστορικού κτιρίου στο Δουβλίνο, το οποίο αποτελεί το φόντο για το διήγημα του Τζέιμς Τζόις «The Dead». Η αρμόδια αρχή στην οποία προσέφυγαν κατά της σχετικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου απέρριψε την έφεσή τους, κι έτσι το κτίριο θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο.

Το τετραώροφο κτίριο ανεγέρθηκε το 1775 και στη δεκαετία του 1890 το ενοικίασαν συγγενείς του Τζέιμς Τζόις, που ο λογοτέχνης επισκεπτόταν συχνά. Στις αρχές του 21ου αιώνα το κτίριο χρησιμοποιήθηκε

ως μουσείο, όμως τα τελευταία χρόνια παραμένει σε αχρησία και ελλιπώς συντηρημένο.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Ο επιθεωρητής της αρχής αναγνώρισε την αρχιτεκτονική και πολιτιστική σημασία του εν λόγω κτιρίου, σημειώνοντας ότι «μια πολιτιστική χρήση ίσως να ήταν η πιο επιθυμητή χρήση σε έναν ιδανικό κόσμο». Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως απλώς η επιθυμία για μια άλλη χρήση δεν είναι επαρκής λόγος για να απορριφθεί η μετατροπή του σε ξενοδοχείο, προσθέτοντας πως η προηγούμενη χρήση του ως πολιτιστικού κτιρίου δε διασφάλισε τη συντήρησή του και πως «ο καλύτερος τρόπος να διατηρηθεί ένα κτίσμα αρχιτεκτονικής κληρονομιάς είναι να του δοθεί μια χρήση που θα το αξιοποιεί και θα το συντηρεί».

Από την πλευρά τους, οι άνθρωποι της τέχνης και οι ακαδημαϊκοί που τάσσονται κατά της μετατροπής του κτιρίου σε ξενοδοχείο, μεταξύ των οποίων συγγραφείς όπως οι Κολμ Τόιμπιν, Σαλμάν Ρούσντι, Έντνα Ο’Μπράιεν και Σάλι Ρούνι, υποστηρίζουν ότι η σχεδιαζόμενη αλλαγή χρήσης «καταστρέφει ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ιρλανδίας», υπονομεύοντας και τον χαρακτηρισμό του Δουβλίνου ως Πόλης Λογοτεχνίας από την UNESCO.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιστορικό, Τζέιμς Τζόις,istoriko, tzeims tzois