ΗΠΑ: Σχολικό συμβούλιο απαγορεύει το «Maus» του Αρτ Σπίγκελμαν

Αλγεινές εντυπώσεις έχει προκαλέσει η απόφαση ενός σχολικού συμβουλίου στο Τενεσί των Ηνωμένων Πολιτειών να απαγορεύσει τη διδασκαλία του βραβευμένου graphic novel του Αρτ Σπίγκελμαν Maus (στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Zoobus, σε μετάφραση του Σάββα Μιχαήλ) στις σχολικές αίθουσες, με το σκεπτικό ότι περιέχει βωμολοχίες, καθώς και μία απεικόνιση γυμνού σε ένα σκίτσο με ένα ποντίκι.

Το

Maus αποτελεί το έργο ζωής του Σπίγκελμαν, του οποίου οι γονείς ήταν Πολωνοεβραίοι που έζησαν τη φρίκη των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέσα από το graphic novel του, ο συγγραφέας αφηγείται τα όσα συνέβησαν στο Άουσβιτς, παρουσιάζοντας τις διαφορετικές ομάδες των ανθρώπων ως ζώα: οι Εβραίοι είναι ποντίκια, οι Πολωνοί γουρούνια και οι Ναζί γάτες.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Για το συμβούλιο των σχολείων στην κομητεία ΜακΜίν του Τενεσί, ωστόσο, η ύπαρξη «ωμής, αμφιλεγόμενης» γλώσσας και ένα μικρό σκίτσο που απεικονίζει τη μητέρα του Σπίγκελμαν γυμνή, νεκρή σε μία μπανιέρα, αφού είχε αυτοκτονήσει, καθιστούν το Maus ακατάλληλο για παιδιά. Μάλιστα, αν και έπεσε στο τραπέζι η ιδέα να επιτραπεί η διδασκαλία του βιβλίου με σβησμένες τις βωμολοχίες, η ιδέα αυτή αποσύρθηκε από φόβο μην προκληθεί ζήτημα με τα πνευματικά δικαιώματα του έργου.

Από την πλευρά του, μιλώντας στο CNBC, ο Σπίγκελμαν δήλωσε έκπληκτος αλλά και ενοχλημένος από την απόφαση του σχολικού συμβουλίου, το οποίο χαρακτήρισε «οργουελιανό». Εξέφρασε ακόμα τις υποψίες του ότι το πραγματικό κίνητρο των μελών του συμβουλίου δεν ήταν οι λίγες, σχετικά ήπιες βωμολοχίες, αλλά το ίδιο το αντικείμενο του βιβλίου. «Έχω γνωρίσει πάρα πολλούς νέους ανθρώπους που έχουν αντλήσει γνώσεις από το βιβλίο μου. […] Κάτι πάει πολύ, πολύ στραβά στο Τενεσί», δήλωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα