Ηνωμένο Βασίλειο: Παραιτήθηκε από την προεδρία της Εταιρείας Συγγραφέων ο Φίλιπ Πούλμαν

Την παραίτησή του από την προεδρία της Εταιρείας Συγγραφέων (Society of Authors) υπέβαλε ο Φίλιπ Πούλμαν, έπειτα από μία εσωτερική διαμάχη που ξέσπασε λόγω της υποστήριξης που εξέφρασε στο πρόσωπο της συγγραφέα Κέιτ Κλάνσι.

Η διαμάχη ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο Πούλμαν, με ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρθηκε στο βιβλίο Some Kids I Taught

and What They Taught Me της Κέιτ Κλάνσι, το οποίο δέχτηκε έντονες επικρίσεις για αναπαραγωγή ρατσιστικών στερεοτύπων, λόγω του τρόπου με τον οποίο παρουσιάζονταν σε αυτό τα παιδιά που δεν είναι λευκά και τα αυτιστικά παιδιά. Το σχόλιο του Πούλμαν (που αργότερα διέγραψε) ήταν ότι αυτοί που σχολιάζουν το βιβλίο χωρίς να το έχουν διαβάσει «θα έβρισκαν άνετα στέγη στο Ισλαμικό Κράτος ή στους Ταλιμπάν».

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Η Εταιρεία Συγγραφέων πήρε σαφείς αποστάσεις από τη δήλωση του Πούλμαν, ο οποίος στη συνέχεια απολογήθηκε για την ανάρτησή του. Ωστόσο, μήνες μετά το περιστατικό, ο βραβευμένος συγγραφέας αποφάσισε να αποχωρήσει από τη θέση του, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Όταν κατέστη σαφές ότι οι δηλώσεις μου εκλαμβάνονταν σαν να εκπροσωπούσαν τις απόψεις της Εταιρείας συνολικά (αν και δεν ήταν καθόλου έτσι, και δεν υπήρχε καμία τέτοια πρόθεση), και ότι πιεζόμουν από ανθρώπους τόσο εντός όσο και εκτός της Εταιρείας να ανακαλέσω και να ζητήσω συγγνώμη, συνειδητοποίησα ότι δεν θα ήμουν ελεύθερος να εκφράσω τις προσωπικές μου απόψεις όσο παρέμενα πρόεδρος. Ως εκ τούτου, με μεγάλη μου λύπη και έπειτα από μακρά περισυλλογή επέλεξα να παραιτηθώ».

Σημειωτέον ότι ο Φίλιπ Πούλμαν εξελέγη πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων το 2013 με πενταετή θητεία, ενώ το 2018 επανεξελέγη για δεύτερη θητεία, η οποία επρόκειτο να ολοκληρωθεί το 2023.

Keywords
Τυχαία Θέματα