Η βαλκανική συνομοσπονδία του Ιωάννη Καποδίστρια

Το ανά χείρας έργο φέρνει στο φως ένα άγνωστο επεισόδιο για τις πολύπλευρες σχέσεις της Ρωσίας με το νεοπαγές ελληνικό κράτος και τον ρόλο της στην εδραίωση της ανεξαρτησίας. Μας βοηθά να ιχνηλατήσουμε τις προωθημένες γεωστρατηγικές ιδέες του Ιωάννη Καποδίστρια, αλλά και τις παρασκηνιακές σχέσεις που διατηρούσε με τον ρωσικό παράγοντα.

Την άνοιξη του 1828, παραμονή του ρωσο-οθωμανικού πολέμου, ο νέος Κυβερνήτης της χώρας υπέβαλε στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Karl Nesselrode από την Αίγινα μια μυστική

εισήγηση υπέρ της συγκρότησης μιας συνομοσπονδίας πάνω στα ευρωπαϊκά εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, υπό την επιστασία των Μεγάλων Δυνάμεων. Σε αυτήν διακρίνεται το περίγραμμα του οράματος του Καποδίστρια για το ομοσπονδιακό πεπρωμένο της βαλκανικής χερσονήσου, αλλά και για τον ξεχωριστό ρόλο του ελληνικού παράγοντα στη συγκρότησή της σε μια ζώνη ειρήνης, ευημερίας και προόδου στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας κρατών.

Ο τόμος συμπληρώνεται με ένα παρεκβολικό σημείωμα για τη Φιλική Εταιρεία και τον Καποδίστρια, καθώς και με μια μυστική έκθεση που συνέταξε στα 1825 ο Grigori A. Stroganov, Ρώσος πρέσβυς στην Κωνσταντινούπολη κατά την κήρυξη της Επανάστασης – η πρωιμότερη γνωστή απόπειρα να ανασυντεθεί το ιστορικό της Εταιρείας, βασισμένη σε ρωσικές και ελληνικές μαρτυρίες.

Η βαλκανική συνομοσπονδία του Ιωάννη Καποδίστρια
Δύο ανέκδοτες επιστολές προς τον Nesselrode για τα μετα-οθωμανικά Βαλκάνια (1828)
Γιώργος Καλπαδάκης
Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων
192 σελ.
ISBN 978-618-568-318-4
Τιμή €12,72

Keywords
Τυχαία Θέματα