Η ειρωνεία πίσω από ένα έπαθλο 10.000 λιρών

Ο δημοσιογράφος-ερευνητής Πάτρικ Ράντεν Κιφ έγραψε ένα καθηλωτικό βιβλίο με τίτλο Empire of Pain γύρω από την κρίση των οπιοειδών στις Ηνωμένες Πολιτείες, εστιάζοντας στον ρόλο της οικογένειας Σάκλερ, της οποίας η φαρμακευτική εταιρεία πωλούσε το αναλγητικό OxyContin, που φέρεται να ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την κρίση των οπιοειδών. Το βιβλίο του επελέγη ως υποψήφιο για «επιχειρηματικό βιβλίο της χρονιάς» από τους Financial Times

και τη συμβουλευτική εταιρεία McKinsey, λαμβάνοντας χρηματικό έπαθλο 10.000 λιρών. Όμως ο συγγραφέας δε χάρηκε ιδιαίτερα με αυτή τη διάκριση.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Όπως εξήγησε ο ίδιος με αναρτήσεις του στο Twitter, είναι «ειρωνεία» το ότι αναγνωρίζεται η αξία του έργου του από έναν διαγωνισμό στον οποίο χορηγός είναι η McKinsey, η οποία είχε ενεργήσει ως σύμβουλος της οικογένειας Σάκλερ για να τη βοηθήσει να αυξήσει τις πωλήσεις του OxyContin, και μάλιστα τον περασμένο Φεβρουάριο προχώρησε σε διακανονισμό ύψους άνω των 570 εκατομμυρίων δολαρίων για τον ρόλο της στην κρίση των οπιοειδών.

«Από τη μία, είναι πολύ σημαντικό για μένα να βλέπω ότι το βιβλίο μου τυγχάνει αναγνώρισης. Από την άλλη, δεν μπορούσα να συμμετάσχω σε αυτό το γκαλά χωρίς τουλάχιστον να παρατηρήσω τον ελέφαντα στο δωμάτιο», δήλωσε ο Πάτρικ Ράντεν Κιφ, ο οποίος αποφάσισε να δωρίσει το χρηματικό έπαθλο των 10.000 λιρών στην οργάνωση Odyssey House, που βοηθά ανθρώπους στην απεξάρτησή τους από ναρκωτικά και αλκοόλ.

Σημειωτέον ότι στα ελληνικά κυκλοφόρησε φέτος το βιβλίο του Κιφ Μην πεις λέξη: Βία και προδοσία στη Βόρεια Ιρλανδία – Η κρυφή ιστορία του IRA από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση Κωστή Πανσέληνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα