Έντονες αντιδράσεις για τις διορθώσεις στα βιβλία του Ρόαλντ Νταλ

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του εκδοτικού οίκου Puffin, σε συνεργασία με τη Roald Dahl Story Company, να προχωρήσει σε διορθώσεις σε παιδικά βιβλία του Ρόαλντ Νταλ, προκειμένου να αφαιρέσει λέξεις και φράσεις που στη σημερινή εποχή θεωρούνται προσβλητικές ή προβληματικές για ορισμένους.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Σαλμάν Ρούσντι, που σε ανάρτησή του στο Twitter σχολίασε: «Ο Ρόαλντ Νταλ δεν ήταν και κανένας άγγελος, αλλά αυτό είναι γελοία λογοκρισία. Η

Puffin Books και οι κληρονόμοι του Νταλ θα έπρεπε να ντρέπονται». Στο ίδιο πνεύμα και η Σουζάν Νόσελ, επικεφαλής της οργάνωσης PEN America, η οποία δήλωσε προβληματισμένη για τις αλλαγές αυτές, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Αν αρχίσουμε να προσπαθούμε να διορθώσουμε αυτά που θεωρούμε ελαττώματα, αντί να επιτρέπουμε στους αναγνώστες να διαβάσουν και να αντιδράσουν στα βιβλία όπως αυτά γράφτηκαν, ρισκάρουμε να παραμορφώσουμε το έργο μεγάλων συγγραφέων και να θολώσουμε τον αναγκαίο μεγεθυντικό φακό που προσφέρει στην κοινωνία η λογοτεχνία».

Από την πλευρά του, ο εκδοτικός οίκος Gallimard, που εκδίδει τα βιβλία του Νταλ μεταφρασμένα στα γαλλικά, ξεκαθάρισε πως δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Puffin και θα διατηρήσει τα ήδη υπάρχοντα κείμενα. «Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο. Εμείς δεν έχουμε τροποποιήσει τα κείμενα του Ρόαλντ Νταλ και δε σχεδιάζουμε να το κάνουμε», ανακοίνωσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκδοτικός οίκος Puffin και η Roald Dahl Story Company κάνουν λόγο για μικρές μόνο και προσεκτικές αλλαγές στα κείμενα του Ρόαλντ Νταλ, που σκοπό έχουν να φέρουν τα παιδικά βιβλία του συγγραφέα πιο κοντά στα σημερινά δεδομένα.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το θέμα εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα