Ένα παιδικό βιβλίο για τον «Βρετανό Σίντλερ»

Την ιστορία του «Βρετανού Σίντλερ», Νίκολας Γουίντον, που έσωσε εκατοντάδες Εβραιόπουλα από την Τσεχοσλοβακία στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, αφηγείται στο νέο του παιδικό βιβλίο ο Τσέχος συγγραφέας και εικονογράφος Πετρ Σις.

Ο Γουίντον το 1939 συντόνισε τη μετάβαση συνολικά 669 παιδιών από την Τσεχοσλοβακία στη Μεγάλη Βρετανία με οκτώ τρένα, ενώ το ένατο τρένο, το οποίο μετέφερε 250 παιδιά, ακινητοποιήθηκε στα σύνορα, που στο μεταξύ είχαν κλείσει λόγω της εισβολής της ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία. Το βιβλίο Nicky &

Vera: A Quiet Hero of the Holocaust and the Children He Rescued εστιάζει, πέρα από τον Γουίντον, σε ένα από τα παιδιά που έσωσε, τη 10χρονη τότε Βέρα Γκίσινγκ, ενώ ο συγγραφέας αποφεύγει τις αναλυτικές αναφορές στο Ολοκαύτωμα, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

«Πάντα με ενδιέφεραν οι διάσημοι εξερευνητές, εφευρέτες και οραματιστές. Αλλά δεν είχα δώσει αρκετή προσοχή στους σιωπηλούς ήρωες», αναφέρει στο βιβλίο του ο Σις για τον Γουίντον, ο οποίος για χρόνια δεν είχε μιλήσει σε κανέναν για τις πράξεις του, ώσπου η σύζυγός του ανακάλυψε στο πατάρι παλιές φωτογραφίες και τον έπεισε να πει την ιστορία του. «Ο Νίκολας Γουίντον αντιπροσωπεύει έναν ήρωα με την πλήρη έννοια της λέξης: είναι ένας υπερασπιστής των ανθρώπινων αξιών και ταυτόχρονα ένας μετριόφρων άνθρωπος. Ένιωσε πόσο σημαντικό είναι να πει στα παιδιά πώς μπορεί να ξεπεραστεί ο φόβος», δήλωσε στο Reuters ο Σις.

Keywords
Τυχαία Θέματα