Έλενα Σαλιγκάρα

Αρκετά χρόνια πριν, όταν έγινα μαμά, πολλές φορές συλλογίστηκα πόσο απόλυτη είναι η αγάπη του γονέα προς το παιδί, τέτοια που ξεπερνά ακόμη και την αγάπη προς τον εαυτό μας. Θα μπορούσε, άραγε, να υπάρξει κάτι που θα την αλλοιώσει; Αναγκαστικά η οπτική μου επικεντρώθηκε στον ρόλο του πατέρα, δηλαδή στον γονέα που εκ των πραγμάτων η γνησιότητα του ρόλου του ενδέχεται να αμφισβητηθεί. Τι θα συνέβαινε, αν κάποιος πατέρας ξαφνικά είχε λόγους να αμφιβάλει για την πατρότητα του παιδιού του; Πόσο θα επηρεαζόταν; Από αυτές τις σκέψεις ξεκίνησε η ιδέα ενός μυθιστορήματος. Και ήταν απλώς η αρχή.

Πέρασε

πολύς καιρός για να καταπιαστώ με το γράψιμο του Εγώ, ο άλλος. Ο ερχομός των παιδιών μου επηρέασε σημαντικά την καθημερινότητά μου. Εκτός από τις αλλαγές που έφερε η μητρότητα στη ζωή μου, η ολιγωρία οφείλεται και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργώ ως συγγραφέας. Μου αρέσει να αφήνω τις ιστορίες να στριφογυρίζουν στο μυαλό μου, μέχρι να καταλήξω στην κεντρική πλοκή. Όταν καταλαγιάσουν και εφόσον ο ενθουσιασμός μου παραμένει, τότε ξέρω πως έχει έρθει η ώρα για να ξεκινήσω.

{jb_quote}Tο έγραψα για όλα αυτά που δεν θέλουμε να γίνουμε και που απευχόμαστε να μας συμβούν.{/jb_quote}

Ο κεντρικός χαρακτήρας, ο Λευτέρης, είναι, όπως αυτοαποκαλείται, ένας «τυπικός και βαρετός τύπος». Ζει συμβατικά με την οικογένειά του, αγαπά να ταξιδεύει στα ίδια μέρη και δεν συμπαθεί καθόλου τις εκπλήξεις. Η ζωή του αποδιοργανώνεται, όταν χάνει ξαφνικά τη σύζυγό του και απομένει με τη μικρή τους κόρη προσπαθώντας να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Βυθισμένος στη θλίψη και ανήσυχος για την ψυχολογική κατάσταση της μικρής Άννας, μαθαίνει ένα μυστικό που αφορά τη γυναίκα του. Ένα μυστικό που όχι μόνο θα σπείρει μέσα του την αμφιβολία, αλλά και θα τον σπρώξει να αμφισβητήσει τον εαυτό του. Θα τον οδηγήσει σε εμμονές και σε επιπόλαιες πράξεις. Ως πού θα φτάσει για να ανακαλύψει την αλήθεια;

Ο Λευτέρης, παρόλο που αρχικά εμφανίζεται ως ένας «βαρετός» και συνηθισμένος τύπος, εξελίσσεται και εκπλήσσει τον εαυτό του. Γίνεται ανατρεπτικός και καθόλου βαρετός. Αναλαμβάνει δράση τέτοια που ποτέ του δεν είχε φανταστεί ότι ήταν ικανός. Πρόθεσή μου ήταν να δείξω πως ακόμη και ο πιο «σωστός» άνθρωπος μπορεί ανά πάσα στιγμή, και εφόσον οι συνθήκες είναι κατάλληλες, να αλλάξει εντελώς και να κάνει πράξεις που ουδέποτε είχε σκεφτεί πρωτύτερα. Να γίνει ένας άλλος.

«Το πιο δύσκολο πράγμα σ’ αυτή τη ζωή είναι να είσαι σωστός», λέει ο Λευτέρης σε κάποιο σημείο. Είναι η στιγμή που η αιώνια πάλη ανάμεσα στο σωστό και το λάθος έρχεται στο φως. Και τότε θα κληθεί να αναθεωρήσει και να επιλέξει. Ο διαχωρισμός όμως των δυο πλευρών δεν είναι πάντα εύκολος, γιατί η ζωή δεν είναι άσπρο ή μαύρο ‒ υπάρχουν άπειρες αποχρώσεις ενδιάμεσα.

Το δύσκολο μονοπάτι της αποδοχής μοιάζει μονόδρομος. Ο Λευτέρης επιλέγει να καταγράψει όσα έζησε, προκειμένου να τα βρει με τον παλιό του εαυτό. Η διαδικασία αυτή, εκτός από επίπονη, απαιτεί τόλμη και ειλικρίνεια.

Εκτός από τις προκλήσεις που γέννησε το θέμα μου, είχα να αντιμετωπίσω μία επιπλέον. Η απόφασή μου να χρησιμοποιήσω πρώτο ανδρικό πρόσωπο ήταν εξαρχής συνειδητή. Το έχω δοκιμάσει στο παρελθόν σε μικρά διηγήματα, αλλά ήταν η πρώτη φορά που συνέβη σε ένα μυθιστόρημα. Πιστεύω πως είναι μεγάλη συγγραφική πρόκληση το να προσπαθήσεις να γράψεις από πλευράς αντίθετου φύλου. Παρά τις δυσκολίες, ήταν μια διαδικασία που όχι μόνο απόλαυσα, αλλά και που με έκανε να συνειδητοποιήσω πως όσο κι αν τα δυο φύλα διαφέρουν, δεν παύουν να νιώθουν εξίσου πόνο, αμφιβολία, αγάπη.

Το Εγώ, ο άλλος το έγραψα για όλα αυτά που δεν θέλουμε να γίνουμε και που απευχόμαστε να μας συμβούν. Η ζωή πάντα μας επιφυλάσσει εκπλήξεις και εμείς προσπαθούμε διαρκώς να αντεπεξέλθουμε, συχνά με λάθος τρόπους. Αν κάτι παραμένει ως αδιαμφισβήτητη αξία είναι η αγάπη και, στην προκειμένη περίπτωση, η πατρική αγάπη. Όσο κι αν η αμφιβολία και ο θυμός ταλανίζουν τον Λευτέρη, η αγάπη προς την κόρη του παραμένει όχι μόνο ακλόνητη και παρήγορη, αλλά είναι και αυτή που εντέλει δίνει την απάντηση σε κάθε άσχημη πράξη.

Το βιβλίο είναι μια υπενθύμιση: να προσπαθούμε να παραμείνουμε ο εαυτός μας. Αλλά ακόμη κι αν τον χάσουμε, να έχουμε το θάρρος και την ωριμότητα να τον ξαναβρούμε.

Εγώ, ο άλλος
Έλενα Σαλιγκάρα
Νίκας
152 σελ.
ISBN 978-960-296-573-3
Τιμή €13,00

Keywords
Τυχαία Θέματα