Έφυγε από τη ζωή ο σημαντικός ποιητής και μεταφραστής Νίκος Φωκάς (1927-2021)

Την τελευταία του πνοή άφησε ο ποιητής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής Νίκος Φωκάς σε ηλικία 94 ετών.

Ο Νίκος Φωκάς γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1927. Μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία. Διακρίθηκε τόσο ως ποιητής, εκδίδοντας πολλές ποιητικές συλλογές, όσο και ως μεταφραστής, μεταφράζοντας μεταξύ άλλων έργα των Σαρλ Μποντλέρ, Ρόμπερτ Φροστ, Αμαλίας Φλέμινγκ, Τόμας Χάρντι. Υπήρξε επίσης δοκιμιογράφος, ενώ ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα γαλλικά και στα ισπανικά.

{loadmodule

mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Για τα Δεκαπέντε ποιήματα του Μποντλέρ που μετέφρασε (Ύψιλον, 1994) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης το 1995. Τρία χρόνια αργότερα, έλαβε το Βραβείο Ποίησης του περιοδικού Διαβάζω για την ποιητική του συλλογή Στον Ποταμό Κολύμα (Ύψιλον, 1997), ενώ το 2005 τιμήθηκε με το Αριστείον Γραμμάτων και Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών για τη συνολική του προσφορά στα γράμματα, καθώς και με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του.

Η Εταιρεία Συγγραφέων, της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος, εξέδωσε ανακοίνωση για τον θάνατό του εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της στους οικείους του.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έφυγε, Νίκος Φωκάς 1927-2021,efyge, nikos fokas 1927-2021