Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης: «Ρωσία, ο μεγάλος εχθρός της Δύσης»

Το ξημέρωμα της 24ης Φεβρουαρίου 2022, ο κόσμος όπως τον γνωρίζαμε κατέρρευσε και ταυτόχρονα κατέρρευσαν οι αυταπάτες όσων πίστευαν πως η Ρωσία θα δίσταζε να επιτεθεί λόγω των στενών οικονομικών της σχέσεων με τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φάνηκε να αδιαφορεί για το κόστος ρίχνοντας όλη σχεδόν την ισχύ του στο μέτωπο της Ουκρανίας, όμως η σφοδρή αντίδραση της Δύσης τον αιφνιδίασε και η πορεία της σύγκρουσης

με όλον τον ελεύθερο κόσμο που ακολούθησε κατέληξε σε μια κατάσταση, η έκβαση της οποίας μοιάζει εντελώς απρόβλεπτη.

Στη μελέτη του Ρωσία, ο μεγάλος εχθρός της Δύσης ο Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης, γνώστης της ρωσικής κουλτούρας και ιδεολογίας, παρουσιάζει τις αιτίες που οδήγησαν στην πρωτοφανή κρίση, η οποία αιφνιδίασε την πλειοψηφία των δυτικών κοινωνιών. Σύμφωνα με την ανάλυσή του, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και στη διάρκεια της χαοτικής δεκαετίας του ’90, η Ρωσία ταλαντεύτηκε ανάμεσα στην Ατλαντική και την Ευρασιανική σχολή σκέψης, αλλά η δεύτερη κέρδισε πολύ γρήγορα, καθώς οι ηγέτες που διαδέχτηκαν τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ φάνηκαν ανίκανοι να πετύχουν την κοινωνική συνοχή ακολουθώντας μια φιλοατλαντική γραμμή. Την ίδια περίοδο, οι εκπρόσωποι της παλιάς νομενκλατούρας πήραν ξανά τα ηνία, ενώ οι πανίσχυρες μυστικές υπηρεσίες που διαδέχτηκαν την KGB κι έμειναν αλώβητες μετά την πτώση του κομμουνισμού, έφεραν στην εξουσία τον σκοτεινό Βλαντιμίρ Πούτιν, οργανώνοντας ένα κράτος μαφιόζικου τύπου, που απειλεί πλέον την ασφάλεια όλου του κόσμου.

{jb_quote}Ολόκληρος ο πλανήτης εισέρχεται σε περιοχές αχαρτογράφητες.{/jb_quote}

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής που καθόρισε τις κινήσεις της Ρωσίας έπαιξαν στρατηγικοί αναλυτές και διανοούμενοι όπως ο Βαλέρι Γκεράσιμοφ, ο οποίος εμπνεύστηκε και ηγήθηκε της στρατιωτικής επέμβασης των Ρώσων στη Συρία. Οι διανοούμενοι που ονειρεύονται την παλινόρθωση μιας αυτοκρατορικής Ρωσίας θεωρούν ότι αυταρχικά καθεστώτα σαν αυτό του Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν το πλεονέκτημα των συγκεντρωτικών και γρήγορων αποφάσεων, που δεν απαιτούν μακροπρόθεσμες δημοκρατικές διαδικασίες, χρησιμοποιούν τον στρατό ως όργανο της εξωτερικής τους πολιτικής και περιβάλλονται από άκρα μυστικότητα – δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Πούτιν εγκατέστησε εφτά ολόκληρες μυστικές υπηρεσίες στη θέση των τριών που υπήρχαν στο καθεστώς της Σοβιετικής Ένωσης. Μια δεύτερη παράμετρος που υπογραμμίζεται από τους αναλυτές αφορά τον λεγόμενο «υβριδικό πόλεμο», που περιλαμβάνει τη συνεργασία με όλα σχεδόν τα ακροαριστερά και ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης και της Αμερικής, σε μια προσπάθεια υπονόμευσης των αξιών του δυτικού πολιτισμού, με κύριους στόχους την αποδιάρθρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του αμερικανικού δημοκρατικού συστήματος. Για τον σκοπό αυτό οι μυστικές υπηρεσίες και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας πραγματοποίησαν μαζικές προσλήψεις στελεχών διαφόρων επιστημών και ειδικοτήτων προσπαθώντας να οικοδομήσουν έναν πανίσχυρο προπαγανδιστικό μηχανισμό, του οποίου η δραστηριότητα γνώρισε κατακόρυφη έξαρση με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής οι Ρώσοι επιδίωξαν στενές σχέσεις με το καθεστώς της Κίνας, το οποίο βέβαια είναι πολύ πιο προσεχτικό στις κινήσεις του επιδιώκοντας την ισχύ μέσω της οικονομίας, ενώ η Ρωσία φάνηκε ότι δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει βία, καθώς νιώθει να απειλείται η κυρίαρχη γεωπολιτική της θέση, εγκλωβισμένη σε μια αχανή έκταση με τεράστιους ενεργειακούς πόρους και ελάχιστες προσβάσεις σε λιμάνια ζωτικής σημασίας.

Η Ρωσία, σύμφωνα με τον Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη, είναι αυτή τη στιγμή ο υπ’ αριθμόν 1 εχθρός της Δύσης και, αν θέλουμε να εικάσουμε την εξέλιξη των ιστορικών γεγονότων που ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας, θα πρέπει να μελετήσουμε σε βάθος τις πηγές της ρωσικής ιδεολογίας, που καθόρισαν τον τρόπο σκέψης των κατοίκων της. Έχοντας σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Ταράς Σεβτσένκο του Κιέβου, έχοντας μεταφράσει περισσότερα από 130 βιβλία που καλύπτουν όλο το εύρος των ρωσικών γραμμάτων κι έχοντας μιλήσει σε στρατιωτικές σχολές της Ελλάδας για θέματα σχετικά με τη ρωσική πολιτική, ο Δ.Β. Τριανταφυλλίδης είναι ένας από τους πλέον κατάλληλους ανθρώπους για να συμβουλευτεί κάποιος σε ζητήματα που αφορούν την πορεία του πιο επικίνδυνου σύγχρονου πολέμου. Διαβάζοντας κανείς το βιβλίο του, έχει την αίσθηση ότι οι τελευταίες κινήσεις της Ρωσίας δείχνουν ένα κράτος-απειλή για κάθε γειτονική επικράτεια, μια πυρηνική δύναμη που θέλει να δοκιμάσει την ισχύ της για όσο καιρό αντέξει τις οικονομικές κυρώσεις. Την ίδια στιγμή, η γκανγκστερικού τύπου εισβολή της μοιάζει να αναγεννά το ΝΑΤΟ και να συσπειρώνει τη Δύση, ενώ η Κίνα δείχνει πολύ επιφυλακτική εγκαταλείποντας σιωπηλά τις συμφωνίες που έχει συνάψει με τους Ρώσους. Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την κατεύθυνση που θα πάρουν τα πράγματα, καθώς η Δύση έχει τα δικά της προβλήματα και καθώς η εγκληματική αφέλεια πολιτικών όπως η Άνγκελα Μέρκελ κατάφεραν να δέσουν χειροπόδαρα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εξαρτούν την ύπαρξή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο. Οι πιο έγκυροι αναλυτές διστάζουν να προδικάσουν κάποια πιθανή εξέλιξη. Ολόκληρος ο πλανήτης εισέρχεται σε περιοχές αχαρτογράφητες.

Ρωσία: Ο μεγάλος εχθρός της Δύσης
Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης
Επίκεντρο
σ. 152
ISBN: 978-618-204-186-4
Τιμή: 11,00€

Keywords
Τυχαία Θέματα