Αδημοσίευτες επιστολές του Τζέιμς Τζόις έρχονται στο φως

Μία μεγάλη και ανεκτίμητης αξίας συλλογή από βιβλία και έγγραφα που ανήκαν στον Ιρλανδό συγγραφέα Τζέιμς Τζόις δώρισαν ο εγγονός του, Στίβεν Τζέιμς Τζόις, και η σύζυγός του στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την κυκλοφορία του εμβληματικού έργου Οδυσσέας, αλλά και τη συμπλήρωση 140 ετών από τη γέννηση του συγγραφέα.

Η συλλογή περιλαμβάνει σχεδόν 900 επιστολές που αντάλλαξε ο Τζόις με συγγραφείς όπως ο Σάμιουελ Μπέκετ και ο Χ. Τζ. Γουέλς και με άλλα πρόσωπα, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν έχουν δει ποτέ

το φως της δημοσιότητας. Περιλαμβάνει επίσης ένα αντίγραφο του ποιήματος «Ecce Puer», γραμμένο από το χέρι του συγγραφέα, με αφορμή τη γέννηση του γιου του, καθώς και μία επίσης χειρόγραφη εκδοχή της ποιητικής του συλλογής Chamber Music, την οποία χάρισε στη σύζυγό του ως χριστουγεννιάτικο δώρο.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

«Υπάρχουν δύο ή τρεις επιστολές που αναφέρονται στη δυσκολία τού να εγκαταλείψει το Βισί της Γαλλίας το 1940, που ήταν μία απίστευτα ταραγμένη περίοδος γι’ αυτόν. Χρειάστηκε τουλάχιστον τρεις μέρες για να εξασφαλίσει τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να εγκαταλείψει τη Γαλλία και να πάρει τη βίζα εισόδου στην Ελβετία, στα τέλη του 1940. Και, φυσικά, ο Τζόις πέθανε έναν μήνα μετά στην Ελβετία. Επομένως, ένα από τα τελευταία πράγματα που έκανε ήταν να φυγαδεύσει την οικογένειά του από την κατεχόμενη Γαλλία», δήλωσε ο Μαρκ Νίξον, ερευνητής αγγλικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ.

Το πανεπιστημιακό ίδρυμα γνωστοποίησε πως σκοπεύει να καταστήσει διαθέσιμο στην ακαδημαϊκή κοινότητα όλο το υλικό που απέκτησε, ξεκαθαρίζοντας πως σκοπός του δεν είναι μόνο να προστατεύσει τα έγγραφα του Τζόις, αλλά και να τα διαδώσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα