Sebastian Fitzek: «Αναλφάβητος»

08:16 7/3/2022 - Πηγή: Diastixo

Ο Γερμανός συγγραφέας Σεμπάστιαν Φίτζεκ, από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, έχει κερδίσει με τη γραφή του πολλούς πιστούς ακολούθους που διαβάζουν απνευστί τα έργα του και ανυπομονούν για τα επόμενα. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των βιβλίων του είναι η αγωνία, η παραπλάνηση και οι συνεχείς ανατροπές μέχρι την αποκάλυψη της αλήθειας, που τον καθιστούν μετρ των ψυχολογικών θρίλερ.

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

Ο Αναλφάβητος, λοιπόν, είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ που, όπως μαρτυρά

και ο τίτλος του, διηγείται τη ζωή ενός αναλφάβητου μικροαπατεώνα, ονόματι Μίλαν Μπεργκ – «Αστυνόμος» είναι το παρατσούκλι του από τις απατεωνιές που σκαρώνει υποδυόμενος τον αστυφύλακα, ώστε να κλέβει χρήματα από μαγαζιά και με αυτόν τον τρόπο να επιβιώνει. Όλα αυτά όμως σταματούν όταν μία υπάλληλος ενός εστιατορίου που στοχεύει να κλέψει, καταλαβαίνει το κόλπο του, τον χτυπά και τον ακινητοποιεί – οι δυο τους, με αυτόν τον ιδιαίτερο ομολογουμένως τρόπο της γνωριμίας τους, θα συνάψουν κατόπιν ερωτική σχέση.

Η υπόθεση, ωστόσο, δεν θα μπορούσε να είναι τόσο απλοϊκή. Όλα τα παραπάνω συνέβησαν πριν από δύο χρόνια και ήταν απλώς η αρχή για ένα ντόμινο γεγονότων που θα εξελίσσονταν αργότερα και θα περιέπλεκαν σε μέγιστο βαθμό τα πράγματα και τη ζωή του πρωταγωνιστή.

Η αφήγηση ξεκινά στο παρόν με την περιγραφή πολύ σκληρών εικόνων, όπου ο Μίλαν Μπεργκ όντας φυλακισμένος βιάζεται από μία ομάδα κρατουμένων ύστερα από εντολή του αρχηγού της συμμορίας τους, που κάνει κουμάντο στη φυλακή. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της αποτρόπαιης πράξης ο «Δίας», όπως αποκαλείται ο αρχηγός της συμμορίας, απαιτεί από τον Μπεργκ να του διηγηθεί την ιστορία με απόλυτη ειλικρίνεια γιατί διαφορετικά θα τον σκοτώσει, αφού τον βασανίσει πρώτα.

{jb_quote}Είτε είστε φαν του Φίτζεκ είτε σας αρέσουν γενικά τα ψυχολογικά θρίλερ, ο Αναλφάβητος σίγουρα αξίζει την προσοχή και τον χρόνο σας.{/jb_quote}

Έτσι, λοιπόν, μεταφερόμαστε δύο χρόνια πίσω, όπου ξεκινά το μαρτύριο του πρωταγωνιστή μας όταν, όπως διαβάζουμε στο πίσω μέρος του βιβλίου: «Ένα αυτοκίνητο σταματάει δίπλα του. Στο πίσω κάθισμα ένα τρομοκρατημένο κορίτσι κρατάει κολλημένο στο τζάμι ένα σημείωμα: ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ. Μια κραυγή για βοήθεια; Ο Μίλαν δεν έχει ιδέα. Είναι αναλφάβητος. Όμως, το ένστικτό του φωνάζει ότι το κορίτσι βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο. Στα μάτια της είναι ζωγραφισμένος ο φόβος κι αυτό είναι ένα μήνυμα που μπορεί να “διαβάσει”. Αποφασίζει να ακολουθήσει το αυτοκίνητο, κι έτσι ξεκινά μια εφιαλτική περιπλάνηση που θα τον οδηγήσει σε μια σκληρή συνειδητοποίηση: Κάποιες φορές η αλήθεια είναι υπερβολικά φριχτή για να την αντέξεις. Κάποιες φορές η άγνοια είναι το μεγαλύτερο δώρο του κόσμου…»

Ο Φίτζεκ δημιουργεί χαρακτήρες πολύπλοκους και μυστήριους, οι οποίοι συνδέονται όλοι μεταξύ τους, είτε από το παρόν είτε από το μυστικό παρελθόν τους, και τα πρόσωπα συνεχώς εναλλάσσονται, οι ανατροπές και οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη, βρισκόμενος έτσι πάντα ένα βήμα μπροστά από τον αναγνώστη, που πασχίζει να προβλέψει τη συνέχεια αλλά συνεχώς αποτυγχάνει.

Οι λεπτομέρειες του αναλφαβητισμού και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ένα τέτοιο άτομο από την ίδια την κοινωνία όπου ζει, αλλά και των ιατρικών θεμάτων, όπως η ψυχοπάθεια που αναφέρεται στην εν λόγω ιστορία, είναι δοσμένες με τρομακτική ακρίβεια –όπως πάντα– από τον συγγραφέα και δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία ή αμφισβήτηση στον αναγνώστη.

Ο Αναλφάβητος, ως έργο επάξιο του ονόματος του δημιουργού του, δεν θα μπορούσε να πραγματεύεται ένα μόνο ζήτημα, αλλά θίγει πολύ περισσότερα, όπως αυτό της κοινωνικής αποδοχής του αναλφάβητου, της ενδοοικογενειακής βίας, της κληρονομικότητας του κακού (μέσω της ψυχοπάθειας), της εξιλέωσης, της επικοινωνίας, της εκδίκησης, των αστοχιών της επιστήμης και των τύψεων που κουβαλά ένας πατέρας από ορισμένες λάθος αποφάσεις που έχει πάρει για το παιδί του.

Είτε είστε φαν του Φίτζεκ είτε σας αρέσουν γενικά τα ψυχολογικά θρίλερ, ο Αναλφάβητος σίγουρα αξίζει την προσοχή και τον χρόνο σας, που θα περάσει ταχύτατα καθώς θα διαβάζετε με κομμένη την ανάσα, απορροφημένοι στο σύμπαν που δημιουργεί ο πετυχημένος Γερμανός συγγραφέας.

Αναλφάβητος
Sebastian Fitzek
μετάφραση: Δέσποινα Κανελλοπούλου
Διόπτρα
σ. 408
ISBN: 978-960-653-252-8
Τιμή: 16,60€

Keywords
Τυχαία Θέματα