SOS από τον Σαλμάν Ρούσντι για την ελευθερία του λόγου

Την ανησυχία του ότι η ελευθερία του λόγου βρίσκεται υπό διωγμό σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η γενέτειρά του, η Ινδία, εξέφρασε ο Σαλμάν Ρούσντι σε συνέντευξή του στο CNN, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την κυκλοφορία του μυθιστορήματός του Τα παιδιά του μεσονυκτίου, για το οποίο απέσπασε το βραβείο Booker το 1981 και το Best of the Booker το 2008 (στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση της Ρένας

Χατχούτ).

{loadmodule mod_adsence-inarticle-makri} {loadposition adsence-inarticle-makri}

«Νομίζω ότι σε όλο τον κόσμο, αυταρχικές κυβερνήσεις καταπιέζουν την ελεύθερη έκφραση. Πιστεύω ότι σε κάποιον βαθμό αυτό συμβαίνει και στην Ινδία», ανέφερε ο συγγραφέας, προσθέτοντας ότι αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο συμμετέχει στη δράση της οργάνωσης PEN America, που στηρίζει την ελευθερία του λόγου διεθνώς. «Θέλω να παλέψω για την αρχή της ελευθερίας του λόγου, που είναι το θεμέλιο στο οποίο στηρίζονται οι ελεύθερες κοινωνίες. Φαίνεται ότι η ελευθερία του λόγου κινδυνεύει στις μέρες μας περισσότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν», σχολίασε ακόμα.

Όσον αφορά τα Παιδιά του μεσονυκτίου, ο Ρούσντι δήλωσε ευγνώμων που το βιβλίο του έχει φτάσει και στις επόμενες από τη δική του γενιές. «Αν το βιβλίο σου μπορεί να συνεχίσει να προσελκύει τις επόμενες γενιές, τότε έχει την πιθανότητα να ζήσει περισσότερο από σένα – και αυτό είναι που ελπίζει κανείς για το έργο του», σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα