Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Μια ιερή γιορτή!

00:02 5/6/2021 - Πηγή: Plaisio

Κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με στόχο να την ευαισθητοποίηση όλων για την προστασία του.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έφτασε και φέτος, με θέμα την «αποκατάσταση των οικοσυστημάτων». Η ιδέα της συγκεκριμένης ημέρας ανήκει στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και «γεννήθηκε» ουσιαστικά το 1972. Κάθε 5η Ιουνίου λαμβάνει χώρα ο εορτασμός της,

με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος.

Τι εστί Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος;

Η γνωστή και ως «World Environment Day» εορτάστηκε για πρώτη φορά το 1974 και έως σήμερα αποτελεί τη «ναυαρχίδα» στη μάχη αυτή. Ζητήματα όπως για παράδειγμα η θαλάσσια ρύπανση, ο ανθρώπινος υπερπληθυσμός και η υπερθέρμανση του πλανήτη, χρήζουν άμεσης κινητοποίησης.

Στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος συμμετέχουν πάνω από 140 χώρες το χρόνο, ενώ η χώρα-οικοδεσπότης είναι διαφορετική κάθε χρονιά. Ο θεσμός του οικοδεσπότη εγκαινιάστηκε το 1987, με το Μπαγκλαντές να έχει αναλάβει περισσότερες φορές τον συγκεκριμένο ρόλο.

Διαφορετικό θέμα κάθε χρόνο

Με στόχο την πλήρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι διαφορετικό κάθε φορά. Μεγάλες επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, κυβερνήσεις και δημοφιλή πρόσωπα, υιοθετούν τη θεματολογία και υποστηρίζουν τον αγώνα για την περιβαλλοντική προστασία.

Το φετινό θέμα (2021) είναι το «Κάθε Κουτί Μετράει» και έχει να κάνει με την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων. Πρόκειται για μια εκστρατεία ανακύκλωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε 15 χώρες και 19 τοποθεσίες ανά την Ευρώπη. Αγόρια και κορίτσια θα κατακλύσουν παραλίες, πάρκα, πλατείες και εμπορικούς δρόμους σε όλη την Ευρώπη, μεγάλα καταπράσινα σακίδια.

Η αποστολή τους θα είναι να δώσουν το καλό παράδειγμα στους πολίτες στο θέμα της ανακύκλωσης. Για την ακρίβεια να τους ενθαρρύνουν να ανακυκλώνουν άδεια κουτάκια αναψυκτικών και μπύρας όπου κι αν βρίσκονται.

Οι ομάδες των νέων με τα backpacks που συμμετέχουν στο European Recycling Tour 2021 θα κάνουν την εμφάνισή τους στις εξής χώρες: Αυστρία, Τσεχία, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Μαυροβούνιο, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Το περιβάλλον είναι η προτεραιότητα μας

Σε αυτό το… Πλαίσιο κινούμαστε και εμείς. Βασικός στόχος είναι ο περιορισμός του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος με συνεχείς μετρήσεις και έμπρακτη προσπάθεια μείωσης του.

Την ίδια στιγμή αναλαμβάνουμε ορισμένες σημαντικές πρωτοβουλίες για την εξοικονόμηση των φυσικών πόρων και της ενέργειας.

Για παράδειγμα, τοποθετήσαμε 4 σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στα καταστήματα Πλαίσιο της Αγίας Παρασκευής και του Αλίμου. Οι εκάστοτε πελάτες μπορούν να φορτίζουν δωρεάν τα ηλεκτρικά οχήματα τους, όσο ψωνίζουν.

Εν κατακλείδι, η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι υπόθεση μιας ημέρας, αλλά κάθε μέρας και κάθε ώρας. Είναι επιβεβλημένο να γίνει συνείδηση όλων, με την 5η Ιουνίου πέρα από γιορτή να είναι πάντα μια ηχηρή υπενθύμιση. Για να μην ξεχνιόμαστε.

The post Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Μια ιερή γιορτή! appeared first on Plaisio Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα