Παγκόσμια ημέρα backup. Χρήσιμες συμβουλές για τον απλό χρήστη

14:56 29/3/2023 - Πηγή: Plaisio

Κάθε χρόνο στις 31 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Δημιουργίας Αντιγράφων Ασφαλείας. Η ημέρα είναι αφιερωμένη στη λήψη αντιγράφων ασφαλείας και έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει για τον ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο των δεδομένων στη ζωή των ανθρώπων και τη σημασία της τακτικής λήψης αντιγράφων ασφαλείας.

Η γιορτή έχει τις ρίζες της σε μία ανεξάρτητη πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης που ξεκίνησαν στις αρχές της περασμένης δεκαετίας κάποιοι χρήστες του reddit ως υπενθύμιση για την αρχειοθέτηση των δεδομένων τους και τη λήψη αντιγράφων ασφαλείας. Η πρωτοβουλία τους είχε μεγάλη

απήχηση και έτσι πλέον έχουμε τη World Backup Day.

Σύμφωνα με έρευνες, το συνολικό ποσό των δεδομένων που δημιουργήθηκε, καταγράφηκε, αντιγράφηκε και καταναλώθηκε παγκοσμίως έφτασε τα 64,2 zettabytes το 2020 και μέχρι το 2025 αναμένεται να φτάσει τα 175-180 zettabytes. Σύμφωνα επίσης με εκτιμήσεις της εταιρείας ερευνών IDC, μέχρι το 2025, το 49% των αποθηκευμένων δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο θα φιλοξενούνται σε περιβάλλοντα δημόσιου αποθηκευτικού νέφους.

Οπότε τι είναι αυτό που ονομάζουμε «backup»;

Το «backup» είναι η διατήρηση εφεδρικών αντιγράφων ασφαλείας όλων των αρχείων και των δεδομένων που έχουν σημασία για σένα (π.χ. μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έγγραφα κειμένου, αρχεία PDF, φωτογραφίες, βίντεο κ.ά.) καθώς η απώλεια τους, δυστυχώς, είναι συχνό φαινόμενο. Η απώλεια αρχείων, και γενικότερα δεδομένων, είναι πολύ πιο συνηθισμένη από όσο πιστεύεις: ένα μικρό ατύχημα ή μία αστοχία υλικού μπορεί να στοιχίσει την απώλεια όλων όσων έχουν μεγάλη σημασία για σένα και για τους δικούς σου (π.χ. οικογενειακές φωτογραφίες, αναμνήσεις).

Γνώριζες ότι το 21% των ανθρώπων δεν έχουν κάνει ποτέ «backup» και ότι 113 κινητά χάνονται ή κλέβονται κάθε λεπτό; Ήξερες επίσης ότι το 29% των περιπτώσεων απώλειας δεδομένων οφείλονται σε ατύχημα και ότι το 30% των υπολογιστών στον κόσμο είναι ήδη μολυσμένοι με κακόβουλο λογισμικό (malware); Οπότε τι περιμένεις; Ξεκίνα τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας από σήμερα κιόλας και μην περιμένεις να έρχεται κάθε χρόνο η 31η Μαρτίου για να στο θυμίζει.

Σήμερα, κάθε άνθρωπος χρησιμοποιεί τουλάχιστον μία συσκευή που αποθηκεύει προσωπικά (ή ακόμη και εταιρικά) δεδομένα. Οι περισσότεροι έχουν κάποιο κινητό Android ή iOS και χρησιμοποιούν επίσης τουλάχιστον έναν υπολογιστή με Windows, macOS ή Linux. Αυτό σημαίνει ότι ο σημερινός χρήστης καταγράφει, αποθηκεύει και διαχειρίζεται δεδομένα σε περισσότερες από μία συσκευές. Ευτυχώς για τους περισσότερους, υπάρχουν πολλοί τρόποι δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και πολλοί τρόποι ασφαλούς φύλαξης τους.

Όπως έχει τεκμηριωθεί δεν είναι λίγες οι φορές που ένα μοναδικό αντίγραφο ασφαλείας δεν είναι αρκετό για να διασφαλίσεις την προστασία των δεδομένων σου. Σκέψου το σενάριο να αστοχήσει το υλικό, να καταστραφεί από κάποια πτώση ή να χαθεί ο εξωτερικός σκληρός δίσκος που χρησιμοποιούσες για την αποθήκευση των αντιγράφων ασφαλείας σου.

Το καλύτερο λοιπόν που έχεις να κάνεις κατά την άποψη μας, είναι να κρατάς ένα αντίγραφο του… αντιγράφου ασφαλείας και μάλιστα σε δύο διαφορετικές συσκευές ή αποθηκευτικούς χώρους με το δεύτερο αντίγραφο να βρίσκεται σε μία συσκευή εκτός σύνδεσης (off-line). Υπερβολές;

Πόσο συχνά ελέγχεις την υγεία του σκληρού δίσκου ή του solid state drive στον βασικό υπολογιστή desktop ή στο laptop σου; Έχεις ενεργοποιημένο το S.M.A.R.T.; Αν αναρωτιέσαι τι είναι το τελευταίο, Πρόκειται για μία τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι σκληροί δίσκοι ή solid state drives για να ελέγχουν την κατάσταση της λειτουργία τους και την αξιοπιστία τους και να προσδιορίζουν αν υπάρχει κίνδυνος να αστοχήσουν. Λειτουργεί λοιπόν προειδοποιητικά. Μπορείς να ελέγξεις από μόνος σου την υγεία του σκληρού δίσκου ή το SSD σου χρησιμοποιώντας την εντολή «wmic diskdrive get status» στο Command Prompt

Keywords
Τυχαία Θέματα