ΕΕ: Πρόστιμα €7,8 εκατ. στην Valve και σε άλλους 5 εκδότες!

09:19 21/1/2021 - Πηγή: Plaisio

Πρόστιμα ύψους 7,8 εκατομμύρια ευρώ για παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Valve, ιδιοκτήτρια της διαδικτυακής πλατφόρμας Steam, αλλά και στις BANDAI NAMCO, Capcom, Focus Home, Koch

Media και ZeniMax!

Συγκεκριμένα, κατόπιν συννενόησης και ακολουθώντας πρακτικές «γεω-αποκλεισμού» (geo-blocking), οι συγκεκριμένες εταιρείες βρέθηκαν ένοχες για το «μπλοκάρισμα» της διασυνοριακής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών με βάση τη γεωγραφική θέση των χρηστών εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την υπάρχουσα νομοθεσία και τα οφέλη της ψηφιακής ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

Photo: European Commission (Press Release, 20 January 2021)

Οι πέντε εκδότες – διανομείς συνεργάστηκαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας τις παραβιάσεις και παρέχοντας αποδεικτικά στοιχεία, η οποία με τη σειρά της μείωσε ανάλογα τα πρόστιμα: κατά 10% για τις BANDAI NAMCO (€340.000), Focus Home (€2.888.000), Koch Media (€977.000), ZeniMax (€1.664.000) και κατά 15% για την Capcom (€396.000).

Την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης – η οποία αποδόθηκε μετά από τέσσερα χρόνια έρευνας – σχολίασε η εκτελεστική αντιπρόεδρος Margrethe Vestager (υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού):

«Πάνω από το 50% όλων των Ευρωπαίων παίζουν βιντεοπαιχνίδια. Η βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών στην Ευρώπη ευδοκιμεί και αξίζει πάνω από 17 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι σημερινές κυρώσεις κατά των πρακτικών «γεω-αποκλεισμού» της Valve και πέντε εκδοτών βιντεοπαιχνιδιών για υπολογιστές χρησιμεύουν ως υπενθύμιση ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού της ΕΕ, απαγορεύεται στις εταιρείες να περιορίζουν συμβατικά τις διασυνοριακές πωλήσεις. Τέτοιες πρακτικές στερούν από τους Ευρωπαίους καταναλωτές τα οφέλη της ψηφιακής ενιαίας αγοράς της ΕΕ και την ευκαιρία να κάνουν αγορές για την πιο κατάλληλη προσφορά στην ΕΕ.»

Main Photo: REUTERS/Johanna Geron, European Executive Vice- President Margrethe Vestager.

The post ΕΕ: Πρόστιμα €7,8 εκατ. στην Valve και σε άλλους 5 εκδότες! appeared first on Plaisio Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα