Οδηγός αγοράς Πλυντηρίου Ρούχων: Πώς θα επιλέξω το σωστό;

15:45 22/3/2022 - Πηγή: Plaisio
.entry-content { overflow: visible; } Ο Πλαίσιο expert ξέρει τα πάντα και είναι εδώ για να δώσει απάντηση σε κάθε σου ερώτημα.

Η επιλογή ενός νέου πλυντηρίου ρούχων δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα τον αριθμό των μελών της οικογένειας, τις καθημερινές ανάγκες του νοικοκυριού και το μηνιαίο budget. Και σε συνδυασμό με το ότι οι καινοτόμες τεχνολογίες ολοένα και περισσότερο εισχωρούν στη βιομηχανία

των οικιακών συσκευών, είναι απαραίτητο να ξέρεις «απέξω κι ανακατωτά» όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβεις υπόψη προτού αγοράσεις το ιδανικό για εσένα πλυντήριο ρούχων.

Ποια είναι τα κύρια μέρη ενός πλυντηρίου ρούχων;

 Παραδέξου ότι σου δημιουργούνται πολλές άγνωστες λέξεις όσο ψάχνεις για καινούριο πλυντήριο ρούχων! Γι’ αυτό ο Πλαίσιο expert φρόντισε να συγκεντρώσει πληροφορίες για τα βασικά μέρη, ώστε να «διαλευκάνει» το τοπίο και να σε κάνει και εσένα… expert του είδους!

Τύμπανο

Είναι ο μεταλλικός χώρος στον οποίο τοποθετείς τα ρούχα.
Έχει ειδικό σχεδιασμό για να πλένει τα υφάσματα με ασφάλεια και πρέπει πάντα – μα πάντα – να διατηρείται καθαρό.

Κάδος

Είναι ο κύλινδρος που περιβάλλει το τύμπανο και που γεμίζει με νερό κατά τη διάρκεια της πλύσης. Όσο μεγαλύτερος είναι ο κάδος, τόσα περισσότερα ρούχα μπορεί να φιλοξενήσει.

Φίλτρο Νερού

Είναι ένα ενσωματωμένο φίλτρο στη συσκευή που καθαρίζει το νερό που εισέρχεται στον κάδο αποτρέποντας την εισβολή ξένων σωματιδίων – επικίνδυνων για την υγεία.

Α. Τύπος Συσκευής

 

Πλυντήρια εμπρόσθιας φόρτωσης

Ναι, είναι τα γνωστά σε όλους μας πλυντήρια ρούχων, με τη στρογγυλή, γυάλινη πόρτα στην πρόσοψη που ανοίγει προς τα εμπρός. Αποτελούν τα πιο διαδεδομένα πλυντήρια σήμερα, κυρίως χάρη στις υψηλές αποδόσεις τους, αλλά και στη μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων που μπορεί κάποιος να βρει στην αγορά. Φυσικά, δεν πρέπει με τίποτα να παραλείψουμε την παράμετρο των διαστάσεων.

Τα περισσότερα πλυντήρια εμπρόσθιας φόρτωσης έχουν πλάτος 60cm, ενώ υπάρχουν και πλυντήρια μέχρι και 70cm πλάτος. Υπάρχουν και οι SLIM συσκευές, δηλαδή πλυντήρια με μικρότερο βάθος από τα κλασικά που καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο.

Τέλος, βάλε κατά νου και την παράμετρο του κόστους. Και όταν λέμε κόστος, δεν εννοούμε μόνο την τιμή αγοράς, αλλά και το κατά πόσο η καινούρια σου συσκευή επιβαρύνει τα οικιακά σου έξοδα. Να θυμάσαι ότι τα πλυντήρια εμπρόσθιας φόρτωσης έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση στο ευρύ κοινό, με αποτέλεσμα να διαθέτουν, τις περισσότερες φορές εξελιγμένες τεχνολογίες που διευκολύνουν την όλη διαδικασία, ενώ παράλληλα καταναλώνουν λιγότερο νερό και ρεύμα.

Πλυντήρια άνω φόρτωσης

Τα πλυντήρια άνω φόρτωσης είναι εκείνα των οποίων η πόρτα ανοίγει προς τα επάνω. Το βασικότερο πλεονέκτημα αυτών των πλυντηρίων είναι το μικρό τους μέγεθος – συνήθως έχουν πλάτος 40cm – πράγμα το οποίο τα καθιστά ιδανικά για στενότερους χώρους. Η πάνω επιφάνεια θα πρέπει πάντα – μα πάντα – να παραμένει ελεύθερη, αφού από εκεί γίνεται η προσθήκη και η αφαίρεση του φορτίου στον κάδο.

Όπως ήδη φαντάζεσαι, το μεγάλο τους «ατού» είναι ότι το γέμισμα του κάδου γίνεται ευκολότερα, απλώς «ρίχνοντας» τα ρούχα στο εσωτερικό του.  Όμως, το μεγάλο βάθος του κάδου, καθιστά πολλές φορές δύσκολη την αφαίρεση των τελευταίων ρούχων, καθώς θα χρειαστεί να σκύψεις.

Β. Ελεύθερο / Εντοιχιζόμενο Πλυντήριο Ρούχων

Ελεύθερα πλυντήρια ρούχων

Είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος πλυντηρίου. Τα ελεύθερα πλυντήρια ρούχων τοποθετούνται στο πάτωμα και διαθέτουν ποδαράκια στο κάτω μέρος για μεγαλύτερη σταθερότητα.

Εντοιχιζόμενα πλυντήρια ρούχων

Είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος Εντοιχιζόμενα είναι τα πλυντήρια τα οποία τοποθετούνται μέσα στον τοίχο ή σε κάποιο ντουλάπι. Τα περισσότερα σπίτια είναι η αλήθεια πως δε διαθέτουν διαθέσιμο χώρο εντοιχισμού για το πλυντήριο. Ωστόσο, στην αγορά θα βρεις αρκετές συσκευές αν και οι περισσότερες είναι ελεύθερου τύπου.

Ο Πλαίσιο expert προτείνει: Σκέφτεσαι να τοποθετήσεις το πλυντήριο ρούχων στην κουζίνα ή σε κάποιο εμφανές μέρος του σπιτιού; Ή μήπως θέλεις ένα μπάνιο premium αισθητικής και με ιδιαίτερο design; Τότε επίλεξε ένα εντοιχιζόμενο πλυντήριο ρούχων και δώσε την πινελιά που θες στο χώρο σου!

Γ. Χωρητικότητα

Η χωρητικότητα αναφέρεται στο μέγεθος του κάδου, δηλαδή στο πόσο μεγάλο φορτίο μπορεί να υποδεχθεί και μετριέται σε κιλά (kg). Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τις καθημερινές ανάγκες του νοικοκυριού σου, ώστε να περιορίσεις την αναζήτησή σου σε πλυντήρια με συγκεκριμένη χωρητικότητα κάδου. Συνήθως κυμαίνεται από 5 έως 13 κιλά – όσο αυξάνεται η χωρητικότητα, τόσο μεγαλώνει ο κάδος.

Οι χωρητικότητες που συναντάς συχνότερα είναι:

6kg: Ο κάδος χωράει περίπου πέντε παντελόνια και πέντε μπλουζάκια ή ένα μονό πάπλωμα.7-9kg: Ένας κάδος με τέτοια χωρητικότητα μπορεί να υποδεχτεί περίπου εφτά παντελόνια και εφτά μπλουζάκια ή ένα διπλό πάπλωμα.10+: Μιλάμε για μεγάλα πλυντήρια που μπορούν να υποδεχτούν περίπου δέκα παντελόνια και δέκα μπλουζάκια ή ένα πάπλωμα kingsize μεγέθους.

Βέβαια, όλα αυτά είναι ενδεικτικά. Προκειμένου να επιλέξεις τη σωστή χωρητικότητα κάδου θα πρέπει να σκεφτείς αν ενεργοποιείς συχνά κύκλους πλύσης με μικρά φορτία και φυσικά, πόσο συχνά βάζεις πλυντήριο.  

Ο Πλαίσιο expert προτείνει:Αν ζεις μόνος, ένα πλυντήριο χωρητικότητας 5kg σου είναι αρκετό. Αν ζεις με το ζευγάρι σου, επίλεξε ένα πλυντήριο χωρητικότητας 6-7kg. Για μία τετραμελή οικογένεια, θα πρέπει σίγουρα να επιλέξεις ένα πλυντήριο από 8kg και πάνω.

TIP!

Όταν προσθέτεις ρούχα, φρόντισε να αφήνεις αρκετό ελεύθερο χώρο στο πάνω μέρος του κάδου, ώστε να ανακατεύονται σωστά με το νερό και το απορρυπαντικό καθ’ όλη τη διάρκεια της πλύσης!

Δ. Διαστάσεις

Οι διαστάσεις της συσκευής είναι ακόμα ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να σε απασχολήσει προτού προχωρήσεις στην τελική αγορά. Να έχεις στα υπόψη σου βέβαια, ότι η σημαντικότερη διάσταση για ένα πλυντήριο ρούχων είναι το πλάτος. Και αυτό, διότι σύμφωνα με το πλάτος αλλάζουν και όλες οι υπόλοιπες διαστάσεις, δηλαδή το ύψος και το μήκος.

Τα περισσότερα πλυντήρια που θα βρεις έχουν στάνταρ διαστάσεις, με πλάτος 60cm. Κάνε όμως πρώτα ένα τσεκ, για να είσαι σίγουρος ότι το νέο σου πλυντήριο ταιριάζει απόλυτα στο χώρο που έχεις προγραμματίσει την εγκατάστασή του.

TIP!

Αν θες να τοποθετήσεις στον ίδιο χώρο πλυντήριο ρούχων και στεγνωτήριο, δε χρειάζεται να περιοριστείς ως προς τις διαστάσεις! Υπάρχουν ειδικές βάσεις σύνδεσης που σου επιτρέπουν να τοποθετήσεις το ένα πάνω στο άλλο με ασφάλεια, εξοικονομώντας έτσι πολύτιμο χώρο.

Ωστόσο, στην περίπτωση που ο ελεύθερος χώρος σου είναι περιορισμένος ώστε να ενσωματωθούν οι 2 συσκευές, σκέψου την αγορά ενός πλυντηρίου – στεγνωτηρίου 2 σε 1. (οδηγεί στον οδηγό αγοράς τον διπλό).

Ε. Ταχύτητα Στυψίματος

Η ταχύτητα στυψίματος μετριέται σε στροφές ανά λεπτό (rpm) και αναφέρεται στο μέγιστο αριθμό των στροφών που μπορεί να κάνει ο κάδος ανά λεπτό κατά τη διάρκεια του επιλεγμένου προγράμματος. Όσο περισσότερες οι στροφές του κάδου, τόσο πιο στεγνά βγαίνουν τα ρούχα μετά από κάθε κύκλο πλύσης. Όμως, επειδή οι πολύ υψηλές στροφές φθείρουν τα πιο ευαίσθητα υφάσματα, καλό θα ήταν κατά την έρευνα αγοράς σου να κοιτάς παράλληλα και τα διαθέσιμα προγράμματα. Για παράδειγμα, ένα πρόγραμμα για ευαίσθητα ρούχα μετριάζει τον αριθμό των στροφών κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Επιπλέον, τα περισσότερα πλυντήρια σήμερα, σου δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξεις εξ’ αρχής τις παραμέτρους– και τις στροφές του κάδου – ρυθμίζοντας έτσι, ακριβώς όπως θες, κάθε κύκλο πλύσης.

Όμως, κατά την έρευνα αγοράς σου θα συναντήσεις κατά κύριο λόγο τρία επίπεδα ταχυτήτων.

1200rpm

Αν ο μέγιστος αριθμός στροφών του πλυντηρίου είναι 1200rpm, τότε τα ρούχα σου βγαίνουν νωπά από τον κάδο με ποσοστό υγρασίας περίπου 52%.

1400rpm

Ένα πλυντήριο με μέγιστο αριθμό στροφών 1400rpm, εξασφαλίζει ότι η εναπομένουσα υγρασία στα ρούχα σου μετά από τον κύκλο πλύσης είναι περίπου 50%.  

1600rpm

Αν ο αριθμός των στροφών φτάνει τις 1600rpm, το φορτίο βγαίνει από τον κάδο με ποσοστό υγρασίας περίπου 44%.

ΣΤ. Ενεργειακή Ετικέτα

Η ενεργειακή ετικέτα των πλυντηρίων ρούχων βρίσκεται πάνω σε κάθε προϊόν και απεικονίζει την ενεργειακή κλάση, την κατανάλωση ενέργειας ανά έτος, την κατανάλωση νερού ανά κύκλο, τη χωρητικότητα σε kg και τα επίπεδα θορύβου της συσκευής.

Από την 1η Μαρτίου 2021 οι ενεργειακές ετικέτες άλλαξαν . Ένα νέο στοιχείο που προστέθηκε είναι ένας QR κωδικός στο πάνω μέρος, που δίνει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να κάνουν σάρωση με το smartphone τους, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε πρόσθετες, μη εμπορικές πληροφορίες για το συγκεκριμένο μοντέλο. Επιπλέον, η κλίμακα της ενεργειακής απόδοσης έγινε απλούστερη. Πιο συγκεκριμένα, καταργήθηκαν οι ενδείξεις Α+, Α++, Α+++ που πολλές φορές μπέρδευαν τον μέσο καταναλωτή. Πλέον, η κλάση ενεργειακής απόδοσης κυμαίνεται από Α (περισσότερο αποδοτικά) έως και G (λιγότερο αποδοτικά).

Ζ. Επίπεδα Θορύβου

Τα πλυντήρια ρούχων
που λειτουργούν με επίπεδα θορύβου

Keywords
Τυχαία Θέματα