Τοποθέτησε την τηλεόραση στον τοίχο

Κάποτε το έπιπλο τηλεόρασης ήταν απαραίτητο «αξεσουάρ» για το σαλόνι (κι όχι μόνο). Σήμερα, όμως, έχουμε τηλεοράσεις που μπορούν να τοποθετηθούν στον χώρο σου με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Αρκεί να υπάρχει μία βάση TV. Εξοικονομεί χώρο και βελτιώνει την αισθητική του σαλονιού, ή του δωματίου σου. Η τοποθέτηση της τηλεόρασης στον τοίχο μπορεί ν' αναδείξει τον λεπτό σχεδιασμό της, αλλά και να βελτιώσει κατακόρυφα την εμπειρία θέασης. Αρκεί βέβαια να επιλέξεις τη σωστή βάση.

Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές τόσο για την επιλογή βάσης, όσο και για την τοποθέτηση

της τηλεόρασης στον χώρο σου.

Μια βάση, αλλά τι βάση;

Για να επιλέξεις τη σωστή βάση, αποφάσισε πρώτα τι είδους κίνηση θέλεις να έχει η τηλεόρασή σου, ή αν προτιμάς να την τοποθετήσεις σε σταθερή θέση. Στη συνέχεια, βεβαιώσου ότι η βάση είναι σχεδιασμένη για το μέγεθος και το βάρος της. Σε όλες τις βάσεις τηλεοράσεων αναφέρεται το μέγιστο βάρος και το μέγιστο μέγεθος οθόνης που υποστηρίζει.

Το πρότυπο VESA (ή διάκενο VESA) είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον τρόπο που μια τηλεόραση τοποθετείται σε βάση τοίχου. Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότερες τηλεοράσεις στο πίσω μέρος τους διαθέτουν τέσσερις οπές και το πρότυπο VESA μετράει (σε mm) την κάθετη και οριζόντια απόσταση που έχουν μεταξύ τους. Υπάρχουν αρκετά μοτίβα σε ό,τι αφορά στις αποστάσεις μεταξύ των οπών, με τα πιο δημοφιλή να είναι τα 75 x 75mm, 100 x 100mm, 200 x 100mm, 200 x 200mm, 800mm x 400mm. Άρα, αν για παράδειγμα οι αποστάσεις είναι ίσες με 400mm, τότε η βάση που θα επιλέξεις θα πρέπει να είναι συμβατή με VESA 400x400mm.

Όπου βλέπεις “VESA Universal” σημαίνει ότι η συγκεκριμένη βάση είναι συμβατή μ' ένα μεγάλο εύρος VESA mount. Υπάρχουν, ωστόσο, και universal βάσεις που είναι συμβατές μόνο με συγκεκριμένες μάρκες τηλεοράσεων.

Μία βάση στα μέτρα σου

Το επόμενο που πρέπει να σκεφτείς είναι αν θα επιλέξεις μια σταθερή βάση στήριξης ή ρυθμιζόμενη. Αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί απ' τις προσωπικές σου προτιμήσεις, τη διαρρύθμιση του χώρου και τον τρόπο χρήσης της τηλεόρασης. Δηλαδή, απόσταση θέασης, αν χρειάζεσαι ρύθμιση/κλίση κ.λπ.

Οι σταθερές επίπεδες βάσεις τοποθετούν την τηλεόραση στο ίδιο επίπεδο με τον τοίχο. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι υπάρχει ελάχιστο κενό ενδιάμεσα (μεταξύ τηλεόρασης και τοίχου). Η σταθερή βάση δεν προσφέρει τη δυνατότητα περιστροφής. Είναι ιδανική για τους χώρους όπου η διάταξη του φωτισμού δεν προκαλεί αντανακλάσεις, ενώ συνήθως τοποθετείται σε κεντρικό σημείο. Είναι, επίσης, σχετικά φθηνότερες, σε σχέση μ' άλλους τύπους βάσεων στήριξης.

Στις περιστρεφόμενες βάσεις με υποστήριξη για κάθετη κλίση, είναι δυνατή μόνο η κατακόρυφη ρύθμιση της γωνίας θέασης. Συνιστάται για τηλεοράσεις που τοποθετούνται σε υψηλό σημείο προσφέροντας κάθετη γωνία κλίσης. Η κατακόρυφη κλίση επιτρέπει, επίσης, την αποφυγή αντανακλάσεων στην οθόνη απ' το έντονο φως απ' τα παράθυρα, ή τα φώτα του δωματίου. Η μέγιστη γωνία κλίσης διαφέρει σε κάθε μοντέλο, αλλά συνήθως προσφέρεται κατακόρυφη ρύθμιση από 5-15 μοίρες.

Οι βάσεις που μπορούν να υποστηρίξουν μεγάλες και βαριές τηλεοράσεις συνήθως κατασκευάζονται από χάλυβα (κοινώς ατσάλι), ώστε να μην λυγίζει μετά από ένα χρονικό διάστημα, λόγω του βάρους.

Μεγαλύτερη ευελιξία με περιστρεφόμενες βάσεις

Οι πλήρως περιστρεφόμενες βάσεις στήριξης επιτρέπουν κατακόρυφη και οριζόντια ρύθμιση της γωνίας κλίσης της τηλεόρασης. Χάρη στο βραχίονα που ενσωματώνουν, έχεις τη δυνατότητα ν' αλλάζεις τη γωνία κλίσης της τηλεόρασης στον οριζόντιο, ή κατακόρυφο άξονα, ή ακόμα και να τη μετακινείς, ώστε η τηλεόρασή σου να βρίσκεται πάντα στη σωστή γωνία θέασης.

Προσφέρουν πολλές εναλλακτικές λύσεις όσον αφορά στην τοποθέτηση τους. Για παράδειγμα, μπορείς να την τοποθετήσεις ακόμα και σε γωνιακή θέση, ή να την ενσωματώσεις μέσα στη βιβλιοθήκη, και να την τραβάς προς τα έξω όταν θέλεις να χρησιμοποιήσεις την τηλεόρασή σου. Να θυμάσαι μόνο πως όταν χρησιμοποιείς μία πλήρως περιστρεφόμενη βάση το μήκος όλων των καλωδίων που συνδέονται στην τηλεόραση θα πρέπει να είναι επαρκές, έτσι ώστε να εκτείνονται πιο εύκολα όταν αλλάζεις γωνία θέασης.

Τοποθέτηση στον τοίχο, αλλά σε ποιον τοίχο;

Αρχικά, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες όσον αφορά το μέγεθος οθόνης με βάση την απόσταση θέασης απ' αυτή. Γενικότερα, η ιδανική απόσταση θέασης υπολογίζεται με βάση τις διαστάσεις της οθόνης. Ενδεικτικά, εάν η τηλεόρασή σου έχει διαγώνιο μεταξύ 42 και 60 ιντσών, τότε θα πρέπει να τοποθετηθεί τουλάχιστον 1,5-2 μέτρα μακριά απ' το σημείο θέασης. Όσον αφορά στο σωστό ύψος που πρέπει να τοποθετηθεί η βάση στήριξης (η τηλεόραση δηλαδή), υπολόγισε ότι η τηλεόραση θα πρέπει να βρίσκεται στο ύψος των ματιών σου, όταν βρίσκεσαι καθισμένος, ώστε να μην ταλαιπωρείται ο αυχένας σου, είτε προς τα κάτω, είτε προς τα επάνω. Βέβαια, χάρη στην ανάλυση 4Κ μπορείς να έχεις μεγαλύτερη τηλεόραση σε μικρότερη απόσταση θέασης και η οθόνη να αποδίδει το βέλτιστο αποτέλεσμα εικόνας.

Στο δωμάτιο που θα τοποθετηθεί η τηλεόραση είναι σημαντικό να υπάρχουν φώτα περιμετρικά του χώρου. Καλό είναι ο φωτισμός να βρίσκεται όσο γίνεται πιο μακριά απ' την οθόνη ώστε να μη δημιουργούνται ενοχλητικές αντανακλάσεις. Εάν υπάρχουν παράθυρα στο χώρο απόφυγε να τοποθετήσεις την τηλεόραση απέναντι απ' αυτά καθώς και πάλι θα έχεις πολλές αντανακλάσεις που θα κουράζουν τα μάτια σου.

Έπειτα, θα πρέπει να σκεφτείς προσεκτικά τις ανάγκες της οικιακής ψυχαγωγίας σου. Συσκευές όπως παιχνιδοκονσόλες, media players κλπ. συνήθως τοποθετούνται κάτω απ' την τηλεόραση. Είναι γενικότερα προτιμότερο να είναι συγκεντρωμένες σ' ένα σημείο. Μπορείς, επίσης, να γίνεις πιο δημιουργικός συνδυάζοντας βάση στήριξης για την τηλεόραση και έπιπλο δαπέδου, ή τοίχου για να τοποθετήσεις από κάτω όλες τις συσκευές σου.

Εγκατάσταση βάσης. Άφησέ το στους ειδικούς

Ο πιο σημαντικός παράγοντας στη σωστή στήριξη της τηλεόρασης είναι το ποιος θα τοποθετήσει τη βάση στήριξης. Οι περισσότερες βάσεις στήριξης στην αγορά είναι κατασκευασμένες για εύκολη εγκατάσταση, αλλά καλό είναι το άτομο ή τα άτομα που θ' αναλάβουν την τοποθέτηση να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Το ιδανικότερο είναι να αναθέσεις την τοποθέτηση σε εξειδικευμένο εγκαταστάτη, ο οποίος θα δείξει την απαραίτητη προσοχή κατά την τοποθέτηση, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Μπαίνοντας στο www.kotsovolos.gr μπορείς να βρεις την υπηρεσία εγκατάστασης που σε εξυπηρετεί περισσότερο. Ο τεχνικός θα διερευνήσει τον χώρο σου για τη σωστή τοποθέτηση, ώστε να είναι σωστή η γωνία θέασης, για να απολαμβάνεις τη μέγιστη ποιότητα εικόνας. Παράλληλα θα έχεις εγγύηση ασφαλούς τοποθέτησης με άριστα υλικά, οπότε δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι μήπως η τηλεόραση αποκολληθεί ποτέ από τον τοίχο, με δυσάρεστες συνέπειες.

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: βάση TV.

The post Τοποθέτησε την τηλεόραση στον τοίχο appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα