«Τεχνολογία χωρίς εμπόδια» και για τα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του Αυτισμού, σε 11 καταστήματα Κωτσόβολος

Η «Κωτσόβολος» συνεχίζει την έμπρακτη προσπάθεια της συμπερίληψης όλων των ανθρώπων στον κόσμο της τεχνολογίας μέσα από το πρόγραμμα «Τεχνολογία χωρίς εμπόδια», με νέες ενέργειες που έχουν ως στόχο τη διευκόλυνση των ανθρώπων που ανήκουν στο φάσμα του Αυτισμού.

Ήδη στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος έχει φέρει κοντά στην τεχνολογία συνανθρώπους μας με προβλήματα όρασης, ακοής αλλά και με κινητικά προβλήματα.

Τώρα, σε συνεργασία με την εξειδικευμένη ομάδα TheHappyAct προχωρά σε ένα σύνολο νέων δράσεων και μεταρρυθμίσεων για τους ανθρώπους που ανήκουν

στο φάσμα του Αυτισμού, χαρτογραφώντας την εμπειρία τους από μια επίσκεψη σε ένα κατάστημα «Κωτσόβολος». Το αποτέλεσμα; H επίσκεψη γίνεται πιο προβλέψιμη και διαχειρίσιμη, στοιχείο εξαιρετικά σημαντικό για εκείνους.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερεις διαφορετικούς πυλώνες:

Εκπαίδευση του προσωπικού του δικτύου της Κωτσόβολος

Ολόκληρο το προσωπικό εκπαιδεύτηκε, κατά τη διάρκεια 5 συναντήσεων, σχετικά με τη γενικότερη έννοια της αναπηρίας -ορατής και αόρατης- και του αυτισμού. Έτσι, οι υπάλληλοι κάθε βαθμίδας, είναι πλέον σε θέση να γνωρίζουν τους κατάλληλους τρόπους συναλλαγής και αντιμετώπισης σχετικών περιστατικών με τους ανθρώπους που ανήκουν στο φάσμα.

Προσέγγιση της έννοιας της αισθητηριακής ολοκλήρωσης

Η εξειδικευμένη ομάδα TheHappyAct σε συνεργασία με την Κωτσόβολος συνέταξε έναν οδηγό αισθητηριακής προσβασιμότητας, με κατάλληλο κείμενο και εικόνες. Τα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού μπορούν να τον συμβουλευτούν προκειμένου να κατατοπιστούν ως προς την γκάμα των προϊόντων που θα βρουν σε ένα φυσικό κατάστημα, το προσωπικό που είναι διαθέσιμο να τους εξυπηρετήσει και τα «προβλήματα» τα οποία ενδέχεται να αντιμετωπίσουν, όπως πολυκοσμία, έκθεση σε δυνατό ήχο ή φωτισμό.

Αισθητηριακή χαρτογράφηση 11 φυσικών καταστημάτων

Η δράση συνεχίζεται με την αισθητηριακή χαρτογράφηση 11 φυσικών καταστημάτων με στόχο να  δοθούν χρήσιμες πληροφορίες για ασφαλή και άνετη πλοήγηση στα άτομα που ανήκουν στο φάσμα Αυτισμού. Ο χάρτης απεικονίζει την κάτοψη του κάθε καταστήματος με σήμανση των διαφορετικών προϊοντικών τομέων, της εισόδου και των ταμείων. Επιπλέον, υπάρχουν 4 διαφορετικές ενδείξεις, με χρήση συμβόλων, ανάλογα με τα αισθητηριακά ερεθίσματα που θα συναντήσει κάποιος σε κάθε σημείο του καταστήματος. Θα βρούμε λοιπόν σημεία μαρκαρισμένα με ένα κόκκινο μάτι όπου βρίσκονται έντονα οπτικά ερεθίσματα, μέρη που είναι σημαδεμένα με ένα κόκκινο ηχείο όπου συναντάμε έντονα ηχητικά ερεθίσματα καθώς και σημεία μαρκαρισμένα με ένα πορτοκαλί μάτι που χαρακτηρίζονται ως μέρη με ήπια οπτικά ερεθίσματα. Τέλος, υπάρχουν και τα ήσυχα μέρη απεικονισμένα με πράσινο σύμβολο.

Βίντεο εικονικής περιήγησης

Δημιουργήθηκε ένα τρισδιάστατο βίντεο εικονικής περιήγησης για το κατάστημα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», με το οποίο μπορεί κάποιος να περιηγηθεί σε κάθε σημείο του καταστήματος εντοπίζοντας παράλληλα τα σημεία με, έντονα και μη, αισθητηριακά ερεθίσματα.

Η Κωτσόβολος ελπίζει σε έναν κόσμο όπου η προσβασιμότητα στην τεχνολογία θα είναι αυτονόητη. Μέχρι τότε η προσπάθεια συνεχίζεται. Έμπρακτα.

The post «Τεχνολογία χωρίς εμπόδια» και για τα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του Αυτισμού, σε 11 καταστήματα Κωτσόβολος appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τεχνολογία, Αυτισμού, Κωτσόβολος,technologia, aftismou, kotsovolos