Πατάτες ογκρατέν

Από την Ιωάννα Σταμούλου

Γνωστές και σαν ντοφινουάζ αυτές οι πατάτες μισοβράζουν σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα και το μαγείρεμά τους ολοκληρώνεται στον φούρνο έτσι ώστε να μείνουν ζουμερές, αλλά να κάνουν από πάνω μια τραγανή τυρένια κρούστα.

Υλικά για 4-6 άτομα:1 κρεμμύδι μεγάλο2 σκελίδες σκόρδο2 κ.σ βούτυρο αγελάδος1 κιλό πατάτες καθαρισμένες, σε λεπτές φέτες300γρ. γάλα300ml κρέμα γάλακτοςΜερικά κλωναράκια θυμάρι φρέσκο100γρ. πανσέτα καπνιστή σε κυβάκια ή μπέικον150γρ. παρμεζάνα τριμμένηΑλάτι, πιπέρι

ΕκτέλεσηΚόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λεπτές φέτες και τα σοτάρουμε με το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα. Προσθέτουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες.Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το γάλα, τη μισή κρέμα γάλακτος, το θυμάρι, τη μισή παρμεζάνα και ½ κούπα νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν βράση.Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε τις πατάτες για 15-25 λεπτά με μισοσκεπασμένο καπάκι μέχρι να απορροφήσουν τα περισσότερα υγρά και να μαλακώσουν. Προθερμαίνουμε και τον φούρνο στους 200°C.Μεταφέρουμε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος, προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμα, πασπαλίζουμε με το μπέικον, την υπόλοιπη παρμεζάνα και ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά, μέχρι να γίνουν οι πατάτες και να πάρουν χρώμα.Βγάζουμε το φαγητό από τον φούρνο, αφήνουμε για 15 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία του και σερβίρουμε.

The post Πατάτες ογκρατέν appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα