Πάσχα χωρίς σούβλα

Από την Ιωάννα Σταμούλου

Ένα πλήρες μενού για την πόλη και το χωριό που θα ψήσουμε στον ηλεκτρικό μας φούρνο.

Πράσινη σαλάτα με σπαράγγια, φράουλες και φέτα

Μια ξεχωριστή σαλάτα που συνδυάζει τις πρασινάδες της εποχής με σπαράγγια σοτέ, φράουλες και φέτα.

Υλικά1 έτοιμη σαλάτα
με μείγμα από πρασινάδες1 ματσάκι σπαράγγια150 γρ. φράουλες όσο πιο μικρές γίνεταιΛίγο ελαιόλαδο200 γρ. φέτα

Για τη βινεγκρέτ

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο1 φράουλα ώριμη1 κουτ. γλυκού ξύδι βαλσαμικόΕλάχιστο μέλι1 λεμόνι ξύσμα και χυμός6-7 φυλλαράκια δυόσμουΑλάτι, πιπέριΕκτέλεσηΚαθαρίζουμε τις ίνες από τον βλαστό των σπαραγγιών με το peeler και τα βράζουμε σε πλατύ σκεύος μέσα σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει ήδη για 6 λεπτά περίπου. Σουρώνουμε και ρίχνουμε σε νερό με παγάκια. Στραγγίζουμε καλά.Πλένουμε και στεγνώνουμε τις φράουλες, αφαιρούμε τα κοτσάνια τους.Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και αλείφουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε ελαφρά τα σπαράγγια από όλες τις πλευρές και τα αφήνουμε στην άκρη.Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ μας χτυπώντας όλα τα υλικά μαζί στο multi. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση αν είναι απαραίτητο με έξτρα αλατοπίπερο ή λεμόνι ή μέλι.Απλώνουμε τα φύλλα από τα σαλατικά μας σε πλατιά πιατέλα σερβιρίσματος και απλώνουμε από πάνω τα σπαράγγια κομμένα σε μικρότερα κομμάτια και τις φράουλες.Ραντίζουμε με βινεγκρέτ και φέτα και σερβίρουμε αμέσως.

Τάρτα με μπρόκολο και τυριά

Μια πεντανόστιμη τάρτα για να μας κάνει εισαγωγή στο κυρίως θέμα μας, το αρνάκι με τις πατάτες δηλαδή…

Υλικά για 8 άτομα300 γρ. αλεύρι μαλακό150 γρ. βούτυρο σε κυβάκια ελαφρώς μαλακωμένο1 κρόκο αυγού½ κουτ. γλυκού αλάτιΛίγο παγωμένο νερό

Για τη γέμιση

500 γρ. μπρόκολο σε μπουκετάκια3-4 κομματάκια σύγκλινο ή 3 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο (προαιρετικά)250 γρ. τυρί κρέμα200 γρ. γιαούρτι3 Αυγά200 γρ. κεφαλογραβιέρααλάτι, πιπέριΕκτέλεσηΒράζουμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 3 λεπτά, τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε σε νερό με παγάκια για 3 λεπτά. Στραγγίζουμε καλά και αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας μέχρι να το χρειαστούμε.Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα στο μπολ της κουζινομηχανής, προσθέτουμε τα κυβάκια του βούτυρου, τον κρόκο ενός αυγού και το αλάτι και χτυπάμε με τον αναδευτήρα μέχρι να πάρουμε μια ομοιογενή ζύμη. Προσθέτουμε ελάχιστο παγωμένο νερό όταν είναι απαραίτητο.Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 20 λεπτά και ύστερα την ανοίγουμε σε φύλλο με τη βοήθεια πλάστη, ανάμεσα σε δυο κομμάτια λαδόκολλας για μεγαλύτερη ευκολία.Στρώνουμε με τη ζύμη τον πάτο και τα πλαϊνά μιας ταρτιέρας και με την ανάποδη του μαχαιριού αφαιρούμε τη ζύμη που περισσεύει. Τρυπάμε με πιρούνι παντού και αφήνουμε στην κατάψυξη μέχρι να το χρειαστούμε.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Ανακατεύουμε τα αυγά με το γιαούρτι σε ένα μπολ, προσθέτουμε το τυρί κρέμα, αλατοπίπερο και την περισσότερη κεφαλογραβιέρα.Βγάζουμε την ταρτιέρα από την κατάψυξη και αδειάζουμε στον πάτο της το μισό μείγμα των τυριών. Απλώνουμε από πάνω ομοιόμορφα τα μπουκετάκια του μπρόκολου και του σύγκλινου (αν χρησιμοποιήσουμε) και περιχύνουμε με το υπόλοιπο μίγμα των τυριών.Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη κεφαλογραβιέρα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να ψηθεί όμορφα η ζύμη της τάρτας και η επιφάνειά της.

Αρνάκι στη λαδόκολλα

Φέτος το αρνάκι θα το ψήσουμε στον οικιακό μας φούρνο τυλιγμένο σε λαδόκολλα μαζί με  πατατούλες και δεντρολίβανο.

Υλικά για 6 άτομα περίπου1 μπούτι αρνίσιο περίπου 2 κιλά1 κιλό πατάτες baby με τη φλούδα τους4 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε μπαστουνάκια1 κλαδάκι δεντρολίβανο1 λεμόνι κομμένο στη μέση2 κουτ. σούπας βούτυρολίγο ελαιόλαδοαλάτι, πιπέρι3 μεγάλες λαδόκολλεςαλουμινόχαρτοΕκτέλεσηΠλένουμε καλά και στεγνώνουμε τις πατάτες. Σκουπίζουμε το κρέας με χαρτί κουζίνας.Στρώνουμε πάνω στο ταψί του φούρνου 2 λαδόκολλες σταυρωτά και απλώνουμε πάνω τους τις πατάτες. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και σκορπάμε ενδιάμεσα κλαδάκια από δεντρολίβανο και τις 2 σκελίδες του σκόρδου.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα. Ανακατεύουμε αλάτι και πιπέρι σε ένα μπολάκι και ρίχνουμε μέσα τα υπόλοιπα μπαστουνάκια του σκόρδου.Τρίβουμε το αρνί με τις λεμονόκουπες και το τρυπάμε στα πιο ψαχνωμένα σημεία του με μυτερό μαχαιράκι. Βουτάμε τα μπαστουνάκια του σκόρδου στο αλατοπίπερο και τα μπήγουμε στις τρύπες που ανοίξαμε. Αλατοπιπερώνουμε το αρνάκι παντού και το ακουμπάμε πάνω στις πατάτες.Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα υπόλοιπα φυλλαράκια του δεντρολίβανου, τις λεμονόκουπες, το βούτυρο σε κομματάκια και κλείνουμε τις λαδόκολλες.Σκεπάζουμε με άλλη μια λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για μια ώρα στους 200οC. Ύστερα χαμηλώνουμε στους 180οC και ψήνουμε για δυο ώρες ακόμη.Αφήνουμε το κρέας εκτός φούρνου για 20 λεπτά περίπου να ηρεμήσει πριν το ανοίξουμε και το σερβίρουμε πάνω σε επιφάνεια κοπής.

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα, φούρνος, κουζινομηχανή, πολυκόφτης multi, τηγάνι

The post Πάσχα χωρίς σούβλα appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα