Οδηγός για άνετη φοιτητική ζωή στα Ιωάννινα!

Τα Ιωάννινα βρίσκονται στη βορειοδυτική Ελλάδα και είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις. Οι πρώτες ενδείξεις ανθρώπινης ζωής εντοπίζονται στην Παλαιολιθική Εποχή (22.000 π.Χ.), ενώ ευρήματα δείχνουν ότι ιδρύθηκε τον 5ο αι. π.Χ. Ήταν ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα της Βυζαντινής περιόδου και εκεί τον 13ο αιώνα εγκαθιδρύθηκε το Δεσποτάτο της Ηπείρου με τα Ιωάννινα

να είναι το δεύτερο σημαντικότερο αστικό κέντρο της περιοχής, μετά την Άρτα. Η πόλη είναι γνωστή και από τον Αλή Πασά, που έπνιξε στη λίμνη την κυρά Φροσύνη. Επίσης είναι ένα από τα σημαντικότερα φοιτητικά κέντρα της χώρας μας και φιλοξενεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Αξιοθέατα

Η ιστορία των Ιωαννίνων είναι τόσο μεγάλη που αυτομάτως σου προσφέρει μια σειρά από ενδιαφέροντες προορισμούς και αξιοθέατα. Αν η τύχη σε φέρει εκεί ως φοιτητή, μην παραλείψεις να επισκεφτείς τα παρακάτω:

Κάστρο Ιωαννίνων

Το Κάστρο των Ιωαννίνων είναι ουσιαστικά η οχυρωμένη παλιά πόλη των Ιωαννίνων. Η σημερινή οχύρωση της ανοικοδομήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τον Αλή Πασά, αλλά υπάρχουν επίσης και βυζαντινές κατασκευές. Βασικό χαρακτηριστικό του κάστρου είναι οι δύο ακροπόλεις του. Στη βορειοανατολική ακρόπολη δεσπόζει το Οθωμανικό Τζαμί Ασλάν Πασά, ενώ η πολύ μεγαλύτερη νοτιοανατολική ακρόπολη, είναι γνωστή και ως Ιτς Καλέ (Εσωτερικό Κάστρο).

Λίμνη Παμβώτιδα

Η Λίμνη Παμβώτιδα βρίσκεται στα 470 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Σημαντική είναι η παρουσία στα νερά της λίμνης του σπάνιου στην Ευρώπη χαρόφυτου Chara kokeilii το οποίο έχει αναφερθεί μόνο στη λίμνη Παμβώτιδα και σε λίγες βαλκανικές χώρες. Από αρπακτικά πουλιά, πάνω και γύρω από τη λίμνη πετάνε σπάνιοι τσιφτάδες, καλαμόκιρκοι, βαλτόκιρκοι, χειμωνόκιρκοι, φιδαετοί, σφηκιάρηδες, γερακίνες, πετρίτες, ξεφτέρια, κιρικινέζια, βραχοκιρκίνεζα, μαυροκιρκίνεζα και κουκουβάγιες. Επίσης υπάρχουν εννέα είδη αμφίβιων και 24 είδη ερπετών. Στα νερά της ζούνε 24 είδη ψαριών με το πιο σημαντικό τον ιδιαίτερα σπάνιο ηπειρωτικό πελασγό. Μια επίσκεψη στη Λίμνη Παμβώτιδα θα σε φέρει σε ένα παραδεισένιο φυσικό τοπίο.

Σπήλαιο Περάματος

Μόλις πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο των Ιωαννίνων βρίσκεται το Σπήλαιο Περάματος, στο ομώνυμο προάστιο, πάνω στον λόφο Γορίτσα. Πολύ κοντά στην είσοδό του βρίσκεται η Λίμνη Παμβώτιδα, εκεί που σύμφωνα με τον θρύλο ο Αλή Πασάς έπνιξε την Κυρά-Φροσύνη. Η τουριστική διαδρομή του, έχει μήκος 1.100 μέτρα και η θερμοκρασία του αέρα βρίσκεται σταθερά στους 18 βαθμούς Κελσίου.

Δωδώνη

Πολύ κοντά στα Ιωάννινα βρίσκεται και η Αρχαία Δωδώνη, κέντρο λατρείας του Δία και της Διώνης αλλά και φημισμένο μαντείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Μάλιστα, το μαντείο της Δωδώνης ήταν αρχαιότερο από το Μαντείο των Δελφών. Στον χώρο υπάρχουν η Ιερά Οικία ή Ναός του Δία, ο Ναός της Διώνης, ο Ναός της Αφροδίτης, ο Ναός της Θέμιδας, ο Ναός του Ηρακλή, το Αρχαίο Στάδιο και το Αρχαίο Θέατρο που χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ.

Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Βρέλλη

Το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη, γνωστό και ως Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, άνοιξε τις πόρτες του το 1995. Είναι έργο ενός και μόνο ανθρώπου, του γλύπτη Παύλου Βρέλλη.

Η θεματολογία του καλύπτει γεγονότα όπως:

– Το Κρυφό Σχολειό κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας

– Το μαρτύριο του Διονύσιου του Φιλόσοφου (1611)

– Ο όρκος της Φιλικής Εταιρείας (1814)

– Κλέφτες και Αρματολοί

– Η σφαγή του Αλή Πασά στο νησί των Ιωαννίνων (Γενάρης 1822)

– Μακεδονικός Αγώνας / Παύλος Μελάς (1870 – 1904)

– Βαλκανικοί Πόλεμοι (1912-1913)

– Οι γυναίκες της Πίνδου, κατά τη Μάχη της Πίνδου (1940)

– Το Στρατηγείο της VIII Μεραρχίας, στη σπηλιά του Καλπακίου, (με το ομοίωμα του – Στρατηγού Χαράλαμπου Κατσιμήτρου, 1940)

– Μάχη της Κρήτης (20-31/5/1941)

– Η Κυρά της Ρω (Δέσποινα Αχλαδιώτου) (14 Μάη 1982)

– Η τραγωδία της Κύπρου

Προτάσεις για εκδρομές

Τα Ιωάννινα και η ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου κατακλύζονται από τη φύση και μπροστά σου ανοίγονται πολλές ευκαιρίες για εκδρομές όπως στα εξής μέρη:

Τζουμέρκα

Τα Τζουμέρκα είναι ένας ευλογημένος και ως ένα σημείο παρθένος τόπος. Τα ορεινά χωριά του είναι γεμάτα επιβλητικά φαράγγια και εντυπωσιακούς καταρράκτες που στολίζουν τα επιβλητικά βουνά. Ενδεικτικά, αναφέρουμε μερικά από τα χωριά που αξίζει να επισκεφτείς: Καλαρρύτες, Πραμάντα, Συρράκο, Αθαμανιο, Θεοδωριανά, Μελισσουργοί, Άγναντα, Ελληνικό, Βουλγαρέλι, Κωστίτσι.

Ζαγοροχώρια

Τα Ζαγοροχώρια είναι από τις πλέον όμορφες και γραφικές ορεινές περιοχές της Ελλάδας. Συνολικά υπάρχουν 46 χωριά στην περιοχή η οποία χαρακτηρίζεται από τα τοξωτά της γεφύρια: Γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογερικό (1814), Γέφυρα Κόκορη ή Νούτσου (1750), Γέφυρα Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη (1753), Γέφυρα Καμπέρ Αγά, Γεφύρι της Κλειδωνιάς ή του Βοϊδομάτη (1853), Γέφυρα Μίσιου (1748), Γέφυρα Τσίπιανης (1875), Γέφυρα Μύλου (1748). Μην χάσεις την ευκαιρία για έναν αξέχαστο περίπατο στο φαράγγι του Βίκου και αν είσαι fan να απολαύσεις την εμπειρία του rafting στον Βοϊδομάτη.

Ιερά Μονή Αγ. Παρασκευής – Μονοδένδρι

Μια βόλτα στα Ζαγοροχώρια θα πρέπει να σε φέρει στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής που είναι εγκαταλελειμμένο και βρίσκεται στην άκρη του φαραγγιού του Βίκου. Ιδρύθηκε το 1413–1414 και αποτελείται από ένα μικρό πετρόκτιστο παρεκκλήσι, το παλαιότερο διατηρημένο στο Ζαγόρι και προσφέρει πανοραμική θέα στο φαράγγι. Το πλησιέστερο χωριό είναι το Μονοδένδρι και απέχει μόλις 15 λεπτά με τα πόδια.

Νησί των Ιωαννίνων

Το Νησί των Ιωαννίνων βρίσκεται στη Λίμνη Παμβώτιδα και αξίζει τον κόπο να επισκεφτείς με το καραβάκι το μοναδικό νησί στον κόσμο που δεν έχει όνομα. Είναι γεμάτο πεύκα και έχει περίπου 300 μόνιμους κατοίκους. Φιλοξενεί επτά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μοναστήρια χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, σχηματίζοντας την τρίτη μεγαλύτερη μοναστική πολιτεία, μετά το Άγιον Όρος και τα Μετέωρα. Στο νησάκι βρίσκεται επίσης, το μουσείο του Αλή Πασά. Χαρακτηριστική λεπτομέρεια οι τρύπες στο πάτωμα από τις σφαίρες που έκοψαν το νήμα της ζωής του.

Μέτσοβο

Το Μέτσοβο είναι το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο κεφαλοχώρι της Ελλάδας, χτισμένο σε υψόμετρο 1.200 μέτρα. Είναι πατρίδα εθνικών ευεργετών, όπως ο Γεώργιος Αβέρωφ, ο Μιχαήλ Τοσίτσας, ο Νικόλαος Στουρνάρας, και ο Ευάγγελος Αβέρωφ Τοσίτσας. Βρίσκεται εντός του Εθνικού Δρυμού της Πίνδου, δίπλα στη συναρπαστική Βάλια Κάλντα και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς του εξωτερικού.

Χρήσιμες Ιστοσελίδες

Η σύγχρονη τεχνολογία σου προσφέρει ανά πάσα στιγμή την πληροφορία που χρειάζεσαι. Από το ποιος θα είναι ο επόμενος προορισμός για την εκδρομή σου, έως το που θα φας, τα εφημερεύοντα νοσοκομεία και φαρμακεία, τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ για να προγραμματίσεις τις μετακινήσεις σου και τη λίστα των σινεμά της πόλης για να μην χάσεις καμία μεγάλη πρεμιέρα.

Apps

Αν είσαι φοιτητής / φοιτήτρια στα Ιωάννινα η εφαρμογή «Ραδιοταξί Ιωαννίνων» που θα βρεις στο Play Store της Google και στο App Store της Apple, που θα διευκολύνει ακόμα περισσότερο τις μετακινήσεις σου.

The post Οδηγός για άνετη φοιτητική ζωή στα Ιωάννινα! appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
ιωαννινα, ζωη, οδηγος, χειμερινοι προορισμοι, play store, app store, ελλαδα, Ακρόπολη, ηρακλης, θεατρο, viii, κρητη, κυπρος, fan, rafting, στουρναρας, φας, φαρμακεια, κτελ, play, store, google, apple, blog, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, www.google.gr, πανο ηρακλη, play store, χωρες, αβερωφ, αρτα, δωδωνη, εφημερευοντα νοσοκομεια, ζαγοροχωρια, κωτσοβολος, νησι, σημερινη, σινεμα, τυχη, apple, blog, αγιον ορος, αξιζει, αρχαια, βαλια καλντα, βουνα, βρισκεται, γεγονοτα, γεφυρα, δευτερο, δρομολογια, εφημερευοντα, ευκαιρια, εποχη, επτα, ευρωπη, τεχνολογια, ζαγορι, ζωης, θεα, κατασκευες, κελσιου, μαη, μαχη της κρητης, μηκος, μικρο, μετεωρα, νημα, νοσοκομεια, οθωμανικο, οικια, ονομα, ορος, ουσιαστικα, πασας, πανεπιστημιο ιωαννινων, πευκα, πολιτεια, πορτες, σειρα, σπηλαιο, σχολειο, τζουμερκα, τριτη, τρυπες, υψομετρο, φας, φυση, φοιτητρια, φοιτητης, φυσικο, αγωνας, app store, εφαρμογη, ειδη, εκδρομες, εκδρομη, εννεα, fan, ιδιαιτερα, κλεφτες, μπροστα, ναος, ορκος, παυλος, play, ποδια, rafting, σπηλια, θερμοκρασια, viii, store
Τυχαία Θέματα
Οδηγός, Ιωάννινα,odigos, ioannina