Μικρά μυστικά και καθαροδευτεριάτικες συνταγές του Ραβδομπλέντερ

Από την Ιωάννα Σταμούλου

Στο τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας αλλά και όλης της Σαρακοστής οι νηστίσιμες αλοιφές παίζουν σημαντικότατο ρόλο. Όλες παρασκευάζονται εύκολα και γρήγορα με τη χρήση ραβδομπλέντερ, μπλέντερ ή κάποιου επεξεργαστή τροφίμων. Ας δούμε αναλυτικά τις δύο πιο δημοφιλείς συνταγές αλλά και τα μυστικά που θα τις απογειώσουν.

Ταραμοσαλάτα

Το έτερον ήμιση της λαγάνας ας μην λείψει από κανένα παραδοσιακό σαρακοστιανό τραπέζι.

Υλικά
για 6 άτομα150 γρ. ταραμά3-4 φέτες ψωμί χωριάτικο χωρίς την κόρα1 κρεμμυδάκι του στιφάδο ξυσμένο½ σκελίδα σκόρδο ζεματισμένο και λιωμένοχυμό από 2 λεμόνιαξύσμα από 2 λεμόνια1 -1 ½ φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο ή μίγμα από ελαιόλαδο και σπορέλαιο

Για το σερβίρισμαΛαγάνα

ΕκτέλεσηΜουλιάζουμε το ψωμί σε κρύο νερό για 15 λεπτά και στη συνέχεια το στραγγίζουμε και το στύβουμε με το χέρι σε 2-3 δόσεις.Βάζουμε σε μια κανάτα τον ταραμά με λίγο από το νερό, το ξύσμα λεμονιού, το σκόρδο, το κρεμμυδάκι και τα πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ.Ξεκινάμε να προσθέτουμε σταδιακά σε δόσεις και εναλλάξ ψωμί στυμμένο, λάδι, χυμό λεμονιού χτυπώντας πάντα με το ραβδομπλέντερ, μέχρι να πάρει όλα τα υλικά η ταραμοσαλάτα και να αποκτήσει την επιθυμητή υφή και οξύτητα.Δοκιμάζουμε κι αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο λεμόνι ακόμη, ίσως χρειαστεί και λίγο νερό.Διατηρούμε την ταραμοσαλάτα σε μπολ με καπάκι στο ψυγείο και τη σερβίρουμε σε μπολ σερβιρίσματος ή πιάτο διακοσμώντας με ελιές, ρίγανη και λίγο ελαιόλαδο.

Τα μυστικά της επιτυχίαςΧρησιμοποιούμε λευκό ταραμά που είναι καλύτερης ποιότητας και πιο γευστικός από τον κόκκινο.Χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας ψωμί με μεστή ψίχα, αποφεύγοντας το ψωμί του τοστ που θα δώσει πολύ λαστιχωτό αποτέλεσμα και το μουλιάζουμε σε κρύο νερό, όχι χλιαρό ή ζεστό. Το στραγγίζουμε καλά στύβοντας με τα δυο χέρια πριν τη χρήση.Χρησιμοποιούμε σπορέλαιο σε συνδυασμό με ελαιόλαδο, γιατί το σκέτο ελαιόλαδο δίνει βαρύ αποτέλεσμα.Χρησιμοποιούμε μικρή ποσότητα ξυσμένου κρεμμυδιού, 1 κουταλιά της σούπας για κάθε 100 γρ. ταραμά γιατί το πολύ κρεμμύδι μπορεί να δώσει μια δυσάρεστη πικρίλα.1/2 έως μία σκελίδα σκόρδου – κατά προτίμηση ζεματισμένου – για να ρίξει την αψάδα του, θα κάνει τη διαφορά.Χρησιμοποιούμε στενό, βαθύ κι ευρύχωρο σκεύος για να δουλέψουμε την ταραμοσαλάτα με το ραβδομπλέντερ. Μια ευρύχωρη πλαστική κανάτα με πρακτικό χερούλι είναι ιδανική!

Hummus

Το μεσανατολίτικο ορεκτικό με βάση το ρεβίθι, είναι το ψωμοτύρι όλων των χορτοφάγων του κόσμου, αλλά και το δικό μας καθ’ όλη την περίοδο της Σαρακοστής.

Υλικά:300 γρ. ρεβίθια μουλιασμένα σε κρύο νερό για 12 ώρες5 κουτ. σούπας ταχίνι½ – 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)1/3 φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο1 κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένοχυμό από 1 λεμόνιαλάτι, πιπέρι λευκό

Για το σερβίρισμαλίγο ελαιόλαδοαραβικές πίτεςλίγη πάπρικα γλυκιά ή καυτερήκουκουναρόσπορους καβουρντισμένους

ΕκτέλεσηΣτραγγίζουμε τα φουσκωμένα ρεβίθια και τα βράζουμε σε φρέσκο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Ενδιάμεσα θα αλλάξουμε άλλη μια φορά το νερό και θα το αλατίσουμε. Στραγγίζουμε τα βρασμένα ρεβίθια κρατώντας λίγο από το νερό που έβρασαν.Αφού κρυώσουν λίγο τα ρεβίθια τα πολτοποιούμε σε μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων ή μέσα σε ευρύχωρη κανάτα με τη βοήθεια ραβδομπλέντερ, προσθέτοντας σταδιακά το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το ταχίνι, τον χυμό λεμονιού, το κύμινο και όσο νερό χρειαστεί από αυτό που κρατήσαμε μέχρι να πάρουμε την επιθυμητή υφή και γεύση. Το μεταφέρουμε σε μπολ.Κόβουμε τις αραβικές πίτες σε τριγωνάκια, τις απλώνουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τις ψήνουμε μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και να γίνουν τραγανές.Σερβίρουμε το χούμους σε μπολ συνοδεύοντας με αραβικές πιτούλες και διακοσμώντας με ψημένους κουκουναρόσπορους, λίγη πάπρικα και λίγο ελαιόλαδο.

Τα μυστικά της επιτυχίαςΚαλό είναι να πετάξουμε το πρώτο νερό από το βράσιμο των ρεβιθιών και να συνεχίσουμε με φρέσκο νερό. Είναι σημαντικό να αλατίσουμε τα ρεβίθια προς το τέλος του βρασίματος ώστε να πάρουν το αλάτι από την αρχή και να γίνουν νόστιμα. Μετά όσο αλάτι κι αν προσθέσουμε στο χούμους δεν θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα.Ξαφρίζουμε τα ρεβίθια στο δεύτερο βράσιμο για να είναι διαυγές το νερό του βρασίματος και στο τέλος κρατάμε λίγο για να μας βοηθήσει στην πολτοποίηση.Κρατάμε λίγα βρασμένα ρεβίθια στην άκρη για το σερβίρισμα, αντί για κουκουναρόσπορους καβουρντισμένους.Επιπλέον, υπάρχει πάντα η περίπτωση να μας ξεφύγουν λίγο τα υγρά και το χούμους να μας βγει πιο υδαρές από όσο θέλουμε. Αν πολτοποιήσουμε τα βρασμένα ρεβίθια που κρατήσαμε μαζί με το αραιό μείγμα, τότε θα το φέρουμε εκεί που θέλουμε.

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: πολυκόφτης, ραβδομπλέντερ, μπλέντερ.

The post Μικρά μυστικά και καθαροδευτεριάτικες συνταγές του Ραβδομπλέντερ appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα