Μαγειρική χωρίς πολύ πολύ χρόνο και κόπο

Από την Ιωάννα Σταμούλου

Τα μεσημέρια του καλοκαιριού, το μόνο που θέλουμε πραγματικά να φάμε είναι μια μεγάλη δροσερή σαλάτα, παρέα με ωραίο ψωμί. Το φαγητό έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Εδώ επιλέγουμε πιάτα που χρειάζονται ελάχιστο μαγείρεμα, έτσι ώστε όσο θα ετοιμάζουμε τη σαλάτα να είναι έτοιμα κι αυτά…

Spaghetti με ντοματίνια και βασιλικό σε ένα τηγάνι

Διαλέγουμε το μεγαλύτερο τηγάνι μας, τοποθετούμε

μέσα όλα τα υλικά μας τακτοποιημένα και όμορφα, προσθέτουμε ζεστό νερό και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συχνά. Σε 20 λεπτά περίπου, το φαγητό μας θα είναι έτοιμο!

Υλικά για 3-4 άτομα350 γρ. σπαγγέτι ή λινγκουίνι αν προτιμάτε350 γρ. ντοματίνια διάφορα κομμένα στη μέση1 κρεμμύδι μέτριο σε λεπτές φέτες2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες75 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο½ κουτ. μπούκοβο καυτερό ή 1 πιπερίτσα τσίλι σε φετούλες1 ματσάκι βασιλικόΠαρμεζάνα τριμμένη ή φέτα για το σερβίρισμαΑλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένοΕκτέλεσηΔιαλέγουμε το μεγαλύτερό μας τηγάνι και τοποθετούμε κάθετα στο κέντρο του τα ζυμαρικά της επιλογής μας.Μοιράζουμε στο κενό του τηγανιού τα ντοματίνια, το σκόρδο, το μπούκοβο και το κρεμμύδι αριστερά και δεξιά. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και μπούκοβο, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και βάζουμε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά.Προσθέτουμε καυτό νερό από βραστήρα να μισοσκεπάσει τα υλικά στο τηγάνι περιμένουμε να πάρει βράση το φαγητό.Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και ξεκινάμε να ανακατεύουμε κάθε τόσο για να μην μας κολλήσουν τα μακαρόνια και να αναμιχθούν όμορφα τα υλικά, φροντίζοντας να σκεπάζουμε το τηγάνι με καπάκι όταν δεν ανακατεύουμε.Όταν τα ζυμαρικά μαγειρευτούν αλ ντέντε και μείνει το φαγητό με ελάχιστα υγρά στο τηγάνι κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά, ανακατεύουμε το βασιλικό ψιλοκομμένο και το αφήνουμε να ηρεμήσει 5 λεπτά να στεγνώσει από υγρά.Μοιράζουμε το φαγητό σε πιάτα και σερβίρουμε προθέτοντας έξτρα βασιλικό και τριμμένη παρμεζάνα ή φέτα.

Σημείωση: Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στο τηγάνι πράσινη πιπεριά σε λεπτές φέτες.

Στραπατσάδα με φέτα και βασιλικό

Το ιδανικό μεσημεριανό του καλοκαιριού, δεν είναι άλλο από ντομάτες με αυγά, φέτα και βασιλικό στο τηγάνι. Συνοδεύουμε με σαλάτα της επιλογής μας και ωραίο ψωμί φυσικά!

Υλικά για 2 άτομα3 καλοκαιρινές ντομάτες κόκκινες και σφιχτές4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο1 σκελίδα σκόρδο κομμένο στη μέσηαλάτι, πιπέρι1 πρέζα ζάχαρη4 αυγάφυλλαράκια φρέσκου βασιλικούλίγη φέταΓια το σερβίρισμαψωμί ψημένοβασιλικόΕκτέλεσηΠλένουμε τις ντομάτες και τις στεγνώνουμε. Ψιλοκόβουμε τη μία και κόβουμε τις υπόλοιπες δύο στα τέσσερα και τις πολτοποιούμε στο multi.Ρίχνουμε τον πολτό σε ένα τηγάνι και το βάζουμε στη φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο κομμένο στα 4, αλάτι και μια τσιμπιά ζάχαρη. Βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να χάσει τα υγρά της και να σφίξει.Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα φυλλαράκια του βασιλικού και πετάμε το σκόρδο.Σπάζουμε τα αυγά μέσα σε ένα μπολ. Τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα, ανακατεύοντας παράλληλα με ξύλινη κουτάλα για να σπάσουν.Βράζουμε μέχρι να ψηθούν ελαφρά τα αυγά, χωρίς να στεγνώσουν εντελώς.Πιπερώνουμε, προσθέτουμε, τη χοντροτριμμένη φέτα, μερικά επιπλέον φυλλαράκια βασιλικού και σερβίρουμε τη στραπατσάδα στο τραπέζι μαζί με το τηγάνι και φρυγανισμένο ψωμί.

Σημείωση: Προσοχή δεν αφήνουμε το τηγάνι πάνω στο μάτι της κουζίνας ακόμη κι αν το έχουμε σβήσει, γιατί τα αυγά θα εξακολουθήσουν να ψήνονται. Είναι σημαντικό να μείνει ζουμερή η στραπατσάδα, κι όχι να παραψηθούν τα αυγά πριν τραβήξουμε το τηγάνι από τη φωτιά.

 

Φασολάκια λαδερά

Το απόλυτο φαγάκι του καλοκαιριού που δεν χρειάζεται μαγείρεμα με τις ώρες. Σε λιγότερο από 1 ώρα είναι έτοιμο. Φτιάξτε το κι απολαύστε το χλιαρό μαζί με ωραία φέτα και ζυμωτό ψωμί.

Υλικά για 4 άτομα1 κιλό φασολάκια φρέσκα καθαρισμένα ή έτοιμα κατεψυγμένα2 πατάτες μέτριες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε χοντρές φέτες ή κύβους1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες1½ ντομάτα½ φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο½ κουτ. γλυκού ζάχαρηαλάτι, πιπέριΕκτέλεσηΤρίβουμε την ντομάτα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και κόβουμε το σκόρδο σε φετούλες.Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με ελάχιστο νερό και αφήνουμε να αχνιστούν. Όταν εξατμιστούν τα υγρά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 2 λεπτά.Ρίχνουμε τα φασολάκια στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθούν με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να μαραθούν τα φασολάκια.Προσθέτουμε τις πατάτες, το μισό μαϊντανό, την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, λίγο νερό ακόμη και ανακατεύουμε.Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει, μέχρι να μείνει με το λάδι του. Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε αλατοπίπερο. Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να ψηθούν τα φασολάκια και να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του και λίγο λαδάκι.Πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη μαϊντανό και σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Σημείωση: Αποφεύγουμε να προσθέσουμε νερό, γι’ αυτό σιγομαγειρεύουμε. Ωστόσο ενδιάμεσα ίσως το φαγητό χρειαστεί λίγο επιπλέον νερό.

The post Μαγειρική χωρίς πολύ πολύ χρόνο και κόπο appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα