Laptop ή desktop για έναν φοιτητή;

Βγήκαν οι βάσεις και τα κατάφερες. Πέρα από τα συναισθήματα χαράς και ευφορίας, έχεις ξεκινήσει και τα πρώτα βήματα σε αυτήν τη νέα φοιτητική ζωή, η οποία σίγουρα θα σε καθορίσει για τα επόμενα χρόνια. Εκτός από κάποιες τυπικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες, σίγουρα θα ασχοληθείς και με άλλα πολύ πιο ευχάριστα, όπως είναι η αγορά προσωπικού υπολογιστή. Θα σου φανεί σίγουρα χρήσιμος για τις εργασίες και το διάβασμά σου αλλά και για τις στιγμές χαλάρωσης

και ψυχαγωγίας.

Προτού αποφασίσεις το ποσό που θα διαθέσεις για την αγορά υπολογιστή και τα προγράμματα και περιφερειακά που θα το συνοδεύουν, πρέπει να επιλέξεις αν θα είναι επιτραπέζιος (desktop) ή φορητός (laptop). Απαντώντας στις παρακάτω ερωτήσεις, θα είσαι σε θέση να βρεις αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα.

Χρειάζεσαι φορητότητα;

Ένα πολύ βασικό κριτήριο είναι η ανάγκη για φορητότητα και η δυνατότητα εύκολης μετακίνησης. Πρέπει δηλαδή να κρίνεις αν σου είναι απαραίτητο να τον μεταφέρεις. Για παράδειγμα, ίσως σου χρειάζεται στη σχολή για σημειώσεις ή στο σπίτι κάποιου συμφοιτητή για εργασία. Φυσικά σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να προνοήσεις και για αξεσουάρ μεταφοράς.

Επίσης, εξέτασε αν οι εργασίες που θες να κάνεις μπορούν να γίνουν μέσω cloud σε υπολογιστές της σχολής ή σε κοινόχρηστα μηχανήματα. Πιθανότατα να μην χρειάζεσαι πάντα να μεταφέρεις ένα laptop, αλλά απλά να έχεις μαζί σου κάποιο αποθηκευτικό μέσο (π.χ. USB flash drive ή εξωτερικό σκληρό).

Τέλος, έλεγξε και τον χώρο που θα έχεις διαθέσιμο στο σπίτι σου. Για παράδειγμα ένας επιτραπέζιος υπολογιστής σαφώς πιάνει περισσότερο χώρο και έχει πιο πολλά καλώδια. Ασφαλώς, σημαντικό ρόλο παίζει και το μέγεθος του γραφείου που διαθέτεις.

Πόσο “feature-proof” θέλεις να είναι ο υπολογιστής σου;

Από την κατασκευή τους τα laptop δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αναβάθμιση. Αυτό γιατί συνήθως τα εξαρτήματά τους είναι ενωμένα και στρυμωγμένα σε μία κεντρική πλακέτα με δυνατότητα μόνο προσθήκης μνήμης και αλλαγής σκληρού δίσκου. Ύστερα, σε περίπτωση βλάβης κάποιου εξαρτήματος συνήθως είναι δυσκολότερο να βρεθούν ανταλλακτικά.

Από την άλλη τα desktop είναι από τη φύση τους πιο εύκολο να αναβαθμιστούν. Μπορείς άνετα να προσθέσεις περισσότερα εξαρτήματα όπως και άλλους σκληρούς δίσκους, δεύτερη κάρτα γραφικών και άλλα κομμάτια εξειδικευμένου hardware. Επίσης, σε κάθε περίπτωση είναι πιο εύκολο να «βάλεις χέρι», δηλαδή να ανοίξεις, να καθαρίσεις και να αλλάξεις κάποιο κομμάτι.

Τι επιδόσεις χρειάζεσαι;

Συνήθως οι επιτραπέζιοι είναι πιο «δυνατοί» συγκριτικά με αντίστοιχους ίδιας κατηγορίας φορητούς υπολογιστές. Η διαφορά εστιάζεται κυρίως στον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών που είναι mobile εκδόσεις (δηλαδή ελαφρώς κατώτερες των κανονικών). Επίσης, σε έναν desktop υπολογιστή μπορείς πιο εύκολα να αντιμετωπίσεις θέματα υπερθέρμανσης και έντονης χρήσης. Να σημειωθεί πώς υπάρχουν και high end laptops με εξαιρετικό φινίρισμα και ποιότητα κατασκευής (ακόμα και για extreme gaming), αλλά εκεί συνήθως η τιμή είναι πολύ υψηλή.

Τι ακριβώς χρειάζεσαι για τη σχολή σου;

Κάθε σχολή έχει τις ιδιαιτερότητές της και διαφορετικές απαιτήσεις. Για παράδειγμα αλλιώς είναι να σχεδιάζεις σε ένα πρόγραμμα τύπου CAD, να πρέπει να προγραμματίσεις, να τρέξεις ένα simulation και αλλιώς απλά να χρησιμοποιείς βασικές δεξιότητες σε office εφαρμογές. Για αυτό συνετό είναι να ρωτήσεις συμφοιτητές (ειδικά παλιότερους) και διδακτικό προσωπικό για το τι θα χρειαστείς και αναλόγως να ενεργήσεις. Ακόμη και η κουλτούρα μίας σχολής ή η ύπαρξη εργαστηρίων και η πρόσβαση σε κοινόχρηστα PC μπορεί να επηρεάσει την απόφασή σου. Υπάρχουν βέβαια και ειδικές περιπτώσεις. Αν για παράδειγμα έχεις ήδη ένα έστω παλιό desktop ίσως να είναι καλύτερο να αποκτήσεις ένα laptop (αν θες οπωσδήποτε να αγοράσεις καινούργιο υπολογιστή).

Πριν πάρεις την τελική απόφαση

Τα παραπάνω ερωτήματα είναι μια καλή βάση για να ξεκινήσεις την έρευνα αγοράς σου. Λάβε υπόψη, ωστόσο, ότι υπάρχουν και τα λεγόμενα υποκειμενικά κριτήρια. Μπορεί να θες οπωσδήποτε να αποκτήσεις ένα laptop. Ίσως να μην σε βολεύουν οι μεγάλοι πύργοι και τα καλώδια. Κάποια άλλα πράγματα είναι θέματα συνήθειας, καλαισθησίας κλπ.

Για συγκεκριμένα γούστα και ανάγκες υπάρχουν και ενδιάμεσες λύσεις και προϊόντα, με πολλά και διαφορετικά ονόματα. Υπάρχουν οι λεγόμενοι All-in-One επιτραπέζιοι. Κάποιοι έρχονται με οθόνες αφής και εξοικονόμηση χώρου. Θα βρεις ακόμη και υβριδικά laptop, όπου η οθόνη αποσπάται και γίνεται ανεξάρτητο tablet.

Συνοψίζοντας

Οι επιτραπέζιοι υπολογιστές είναι καταλληλότεροι για απαιτητικές εφαρμογές όπως επεξεργασία βίντεο, simulation, 3D design, για επαγγελματίες, για gaming, για όσους αναβαθμίζουν συχνά, και είναι πιο εργονομικοί από πολλές απόψεις.

Από την άλλη οι φορητοί υπολογιστές δεν πιάνουν χώρο. Είναι πιο μαζεμένα μηχανήματα και μεταφέρονται σχεδόν παντού. Ταυτόχρονα φθείρονται πιο εύκολα από τη χρήση και είναι συνήθως πιο «ευαίσθητοι» και έστω ελάχιστα πιο ακριβοί, συγκριτικά με desktop PC με παρόμοιο hardware.

The post Laptop ή desktop για έναν φοιτητή; appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα