5 δημοφιλείς μύθοι για το πλύσιμο & στέγνωμα των ρούχων

Μέχρι και πριν από λίγες 10ετίες, μάλλον λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν πόσο γρήγορα τα πλυντήρια και στεγνωτήρια ρούχων θα «προικίζονταν» με επαναστατικές λειτουργίες, ώστε να απογειώσουν τη φροντίδα όλης της γκαρνταρόμπας ενός νοικοκυριού.

Ωστόσο, σήμερα θεωρείται περίπου αυτονόητο ότι, για παράδειγμα, μπορεί κανείς να επιλέξει ένα πλυντήριο που προσαρμόζει τις κινήσεις του κάδου ανάλογα με το ύφασμα, για να καθαρίζει στην εντέλεια ακόμη και το πιο ευαίσθητο ρούχο. Επίσης, ένα στεγνωτήριο με αισθητήρες υγρασίας «καταλαβαίνει» πόσο νωπά είναι τα ρούχα, αυξομειώνοντας

ανάλογα τη διάρκεια του προγράμματος.

Τα παραπάνω σημαίνουν πως αρκετά από τα tip που ίσχυαν στο παρελθόν, για τη φροντίδα των ρούχων, έχουν πλέον μετατραπεί σε δημοφιλείς μύθους. Επομένως, αν έχεις ένα σύγχρονο πλυντήριο ή στεγνωτήριο, και ακολουθείς κάποιον από αυτούς τους «μπαγιάτικους» κανόνες, τότε στην πράξη… υποτιμάς τις δυνατότητες της συσκευής σου.

Ποιοι είναι λοιπόν οι πιο δημοφιλείς μύθοι;

1ος μύθος: Το πλύσιμο στους 30 βαθμούς δεν καθαρίζει σε βάθος

Αντίθετα, τα προγράμματα πλύσης στους 30 βαθμούς, στα σύγχρονα πλυντήρια, είναι το ίδιο αποτελεσματικά με το πλύσιμο στους 60 βαθμούς στις παλιές συσκευές. Ο βασικός λόγος είναι πως τα σύγχρονα μοντέλα έχουν σχεδιαστεί ακριβώς για να λειτουργούν κατά κανόνα σε χαμηλές θερμοκρασίες, στα «οικολογικά» προγράμματα που διαθέτουν. «Σύμμαχος» στην αποτελεσματική καθαριότητα είναι επίσης τα σύγχρονα απορρυπαντικά, τα οποία καθαρίζουν στην εντέλεια με κρύο νερό.

Επομένως, αν χρησιμοποιείς κατά κανόνα ένα πρόγραμμα 60 βαθμών, το μόνο που κάνεις είναι να σπαταλάς άσκοπα ρεύμα. Με την επιλογή χαμηλότερης θερμοκρασίας, θα εξοικονομείς έως και το 35% της ηλεκτρικής ενέργειας που θα χρειάζεται να «κάψει» το πλυντήριο σε κάθε πλύση.

2ος μύθος: Το πλύσιμο γίνεται «σπάταλο» σε ρεύμα και νερό, όταν ο κάδος είναι μισογεμάτος

 Ο κανόνας αυτός ισχύει στα παλιότερα πλυντήρια, τα οποία δεν διαθέτουν αισθητήρες βάρους. Αντίθετα, ένα σύγχρονο μοντέλο με αισθητήρες, μπορεί να «καταλαβαίνει» πόσα άπλυτα βρίσκονται στον κάδο του. Επομένως, αυξομειώνει ανάλογα τη χρήση νερού και ρεύματος, για να  προσαρμόζει την κατανάλωση του στην ποσότητα των ρούχων που πλένει κάθε φορά.

Με τους αισθητήρες, γίνεται πιο ευέλικτο το πλύσιμο των ρούχων του νοικοκυριού, ώστε να μην χρειάζεται να περιμένει κανείς να γεμίσει το καλάθι με τα άπλυτα για να βάλει πλυντήριο. Επίσης, αν το πλυντήριό σου «αντιλαμβάνεται» πόσα άπλυτα καθαρίζει κάθε φορά, μπορείς να πλένεις χωρίς… τύψεις τα αγαπημένα σου ρούχα, αμέσως μόλις αυτά λερωθούν.

3ος μύθος: Η μεγάλη ποσότητα απορρυπαντικού εγγυάται καθαρά ρούχα

 Στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο, αφού αν χρησιμοποιείς περισσότερο απορρυπαντικό από όσο χρειάζεται, τότε είναι πιθανό κάποια ποσότητα να μην διαλυθεί και να αφήσει σημάδια πάνω στα ρούχα. Επίσης, τα υπολείμματα συσσωρεύονται μέσα στο πλυντήριο, με συνέπεια κάποια στιγμή να «μυρίσει» η συσκευή.

Το απορρυπαντικό θέλει έτσι κι αλλιώς χρόνο για να διαλυθεί, και η υπερβολική χρήση του κάνει πιο δύσκολη την πλύση. Για αυτόν τον λόγο, πολλά σύγχρονα πλυντήρια προαναμιγνύουν το απορρυπαντικό με το νερό πριν αυτό μπει στον κάδο του πλυντηρίου, ώστε να εξασφαλίζουν απόλυτη καθαριότητα.

4ος μύθος: Το στεγνωτήριο είναι «ανθυγιεινό» για τα ευαίσθητα υφάσματα

 Στα παλιά στεγνωτήρια, τα μάλλινα πουλόβερ όντως «έμπαιναν» στο στέγνωμα, ενώ και τα μεταξωτά ρούχα φθείρονταν.  Τα περισσότερα σύγχρονα μοντέλα, ωστόσο, είναι «φιλικά» στα ευαίσθητα υφάσματα. Έτσι, αν το στεγνωτήριό σου έχει ειδικά προγράμματα για μεταξωτά ή για μάλλινα, εγγυάται πως τα ρούχα σου θα βγουν σώα και αβλαβή.

Ένας βασικός λόγος είναι πως τα στεγνωτήρια τελευταίας «γενιάς» επιστρατεύουν μέτρια ζεστό αέρα, και όχι καυτό όπως τα παλιότερα, για να απομακρύνουν την υγρασία. Επίσης, διαθέτουν αισθητήρες στεγνώματος, που εξασφαλίζουν ότι τα ρούχα δεν θα υποβληθούν ποτέ σε υπερβολική (και αχρείαστη) θέρμανση. Κάτι που σημαίνει πως δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή επίπτωση στην υφή, το σχήμα και τα χρώματα των υφασμάτων.

5ος μύθος: Τα φρεσκοπλυμένα ρούχα θέλουν ώρες σιδερώματος

 Για όσους θεωρούν το σιδέρωμα πραγματική αγγαρεία, τα σύγχρονα πλυντήρια με λειτουργία ατμού μπορούν να περιορίσουν δραστικά τον χρόνο πάνω από τη σιδερώστρα. Για αυτό τον σκοπό, απελευθερώνουν ατμό προς το τέλος της πλύσης, ο οποίος εισέρχεται βαθιά στις ίνες των υφασμάτων, για να τις χαλαρώσει και να μειώσει τις ζάρες.

Έτσι, υπάρχουν πλυντήρια που, χάρις στον ατμό, τα φρεσκοπλυμένα βγαίνουν από τον κάδο τους κατά 30% ή έως και 50% λιγότερο τσαλακωμένα. Μάλιστα, καθώς ο ατμός αποστειρώνει επίσης τα υφάσματα, σύμφωνα με τις εταιρείες, τα περισσότερα ρούχα δεν χρειάζονται καν σιδέρωμα.

The post 5 δημοφιλείς μύθοι για το πλύσιμο & στέγνωμα των ρούχων appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα