Τραμπ και FBI: Βούτυρο στο ψωμί του διχασμού – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, η επιδρομή του FBI στην κατοικία του πρώην Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στο Μαρ-α-Λάγκο, ήταν μια πρωτοφανής για τα ιστορικά και νομικά δεδομένα μια χώρας, μέχρι σήμερα, πρότυπο στην προστασία των θεσμών και την εφαρμογή της δίκαιης αντιμετώπισης κάθε ύποπτου και κατηγορουμένου. Ποτέ στην πολιτική και νομική ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, τα εντάλματα σύλληψης δεν εκτελούνται με τον τρόπο που έγινε στην κατοικία του πρώην προέδρου στην Φλόριντα. Ακόμα και ο Ρίτσαρντ Νίξον, έλαβε

κλήτευση για τις κασέτες Watergate που βοήθησαν στην κατάρρευση της προεδρίας του.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη *

Ο στόχος της πρωτοφανούς αυτής κίνησης από το FBI, που πλέον από μια ανεξάρτητη υπηρεσία εφαρμογής και προστασίας του νόμου, από χθες, αποτελεί όπλο και μέρος ενός άγριου και διχαστικού πολιτικού παιχνιδιού, είναι προφανής. Απλά πρόκειται για μια κίνηση αποτροπής της υποψηφιότητας και της πιθανής επανόδου του Τράμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, στις εκλογές του 2024.

Ακόμα και να είναι ένοχος ο πρώην πρόεδρος, για αυτό που τον κατηγορούν, ενέργειες σαν τη χθεσινή, καταρρίπτουν κάθε έννοια αξιοπιστίας των διωκτικών αρχών και του νομικού συστήματος. Η Χίλαρι Κλίντον, αποδεδειγμένα πήρε διαβαθμισμένα έγγραφα όταν έφυγε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το αξίωμα της ως Υπουργός των Εξωτερικών, και όχι μόνο δεν έτυχε τέτοιας μεταχείρισης, αλλά δεν της επιβλήθηκε και οποιαδήποτε ποινή.

Το μόνο που δυστυχώς για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καταφέρνει η χθεσινή ενέργεια είναι μια περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση των εκατομμυρίων υποστηρικτών του πρώην προέδρου και σίγουρα μια διεύρυνση του πολιτικού διχασμού που ταλανίζει τη χώρα.

Όπως έγινε και με τις ακροάσεις του Κογκρέσου για την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο, ο Τραμπ θα πυροδοτήσει τους οπαδούς του κινήματος MAGA παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως θύμα μιας βρώμικης πολιτικής δίωξης, ενός κυνηγιού μαγισσών από το πολιτικό κατεστημένο και τη γραφειοκρατία της Ουάσιγκτον.

Αλλά και πολιτικά να το δει κανείς, η επιδρομή έρχεται σε μια στιγμή καθόλου ευνοϊκή για τον διάδοχο του Τραμπ, τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, αφού απειλεί να εκτρέψει την προσοχή από την όποια πολιτική δυναμική που κέρδισαν οι Δημοκρατικοί σύμμαχοι του προέδρου με την ψήφιση στη Γερουσία ενός νομοσχεδίου για το κλίμα, την ενέργεια και τη φορολογία ύψους 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Κογκρέσου τον Νοέμβριο.

Ήδη ο πρώην Πρόεδρος, έδωσε στη δημοσιότητα ένα δραματικό βίντεο που δίνει έμφαση στα τεράστια προβλήματα που κατά γενική ομολογία αντιμετωπίζει η Αμερική σήμερα στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό και περιγράφει την έρευνα, ως «οπλοποίηση του Δικαστικού Συστήματος».

Ακόμη και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές και γερουσιαστές, καθόλου φιλικοί απέναντι στον Τραμπ, με δηλώσεις τους άσκησαν σκληρή κριτική στην ενέργεια της επιδρομής και επεσήμαναν ότι θα ενδυναμώσει την υποστήριξη προς το πρόσωπό του, ακόμη και σε αυτούς που είχαν αρχίσει να έχουν δεύτερες σκέψεις όσο αφορά την υποψηφιότητά του για την προεδρία στις εκλογές του 2024.

Η επιδρομή έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση ανάμεσα σε νομικούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι προβληματίζονται και δεν είναι σίγουροι κατά πόσο ακόμη και μια καταδίκη για την αφαίρεση διαβαθμισμένου υλικού θα ήταν αρκετή για να εμποδίσει μια άλλη υποψηφιότητα του Τραμπ για την προεδρία.

Όπως και να εξελιχθεί η έρευνα, η επιδρομή στο σπίτι του πρώην Προέδρου, από ομοσπονδιακούς πράκτορες, χωρίς να λάβει κλήτευση, θα αποτελέσει βούτυρο στο ψωμί των εκατομμυρίων υποστηρικτών του και θα εξασφαλίσει ότι το τοξικό πολιτικό χάσμα της Αμερικής θα γίνει ακόμη πιο μεγάλο, με ότι αυτό σημαίνει για την ίδια τη χώρα, αλλά και για τη σταθερότητα του διεθνούς συστήματος.

* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, ειδικός σε θέματα Αμερικανικής Πολιτικής. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και τουThe Johns Hopkins  University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον, μέλος του The International Institute for Strategic Studies του Λονδίνου, και υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.

The post Τραμπ και FBI: Βούτυρο στο ψωμί του διχασμού – Γράφει ο Δημήτρης Απόκης appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα