Το Τουρκικό Σύνταγμα για τις επερχόμενες εκλογές: Καθήκοντα και εξουσίες – Γράφει ο Δημήτρης Σταθακόπουλος

Τα καθήκοντα, οι εξουσίες, τα προσόντα, η εκλογή και άλλα θέματα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας προσδιορίζονται στα άρθρα 8, 101, 103, 104, 105 και 106 του Συντάγματος.

Του Δημήτρη Σταθακόπουλου *

Εκτελεστική εξουσία και καθήκοντα (άρθρο 8)

Η εκτελεστική εξουσία ασκείται  από τον Πρόεδρο σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους.

Υποψηφιότητα και εκλογή (άρθρο 101)

Ο Πρόεδρος εκλέγεται απευθείας από το λαό και πρέπει να είναι Τούρκος Πολίτης που έχει συμπληρώσει

την ηλικία των σαράντα ετών, έχει ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση και έχει δικαίωμα να εκλεγεί μέλος του Κοινοβουλίου, δηλ. βουλευτής.

Η θητεία του Προέδρου είναι πενταετής και  μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος μέχρι  δύο φορές.

Ομάδες πολιτικών κομμάτων, πολιτικά κόμματα που έλαβαν τουλάχιστον πέντε τοις εκατό (5%)  των συνολικών έγκυρων ψήφων, είτε  μόνα τους , είτε  μαζί  με άλλα σε συνασπισμό κομμάτων , στις τελευταίες γενικές εκλογές , που επίσης έλαβαν,   τουλάχιστον εκατό χιλιάδες ψήφους, μπορούν να προτείνουν υποψηφίους για την Προεδρία.

Η ιδιότητα του βουλευτή λήγει αυτοδικαίως για τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Στις εκλογές,  που διεξάγονται με καθολική ψηφοφορία,  Πρόεδρος εκλέγεται ο υποψήφιος που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων.

Εάν η απόλυτη πλειοψηφία δεν επιτευχθεί κατά την πρώτη ψηφοφορία, διεξάγεται δεύτερη ψηφοφορία τη δεύτερη Κυριακή μετά την ψηφοφορία αυτή.

Στην επαναληπτική  ψηφοφορία συμμετέχουν οι δύο υποψήφιοι που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία και Πρόεδρος εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων.

Εάν ένας από τους υποψηφίους που δικαιούνται να συμμετάσχουν στη δεύτερη ψηφοφορία τελικώς  δεν συμμετάσχει στις εκλογές για οποιονδήποτε λόγο, τότε η δεύτερη ψηφοφορία γίνεται με αντικατάσταση του ελλείποντος υποψηφίου, σύμφωνα με τη σειρά κατάταξης , κατά την πρώτη ψηφοφορία (δηλ.ανθυποψήφιος θα είναι ο τρίτος κατά σειρά).

Εάν κατά τη δεύτερη ψηφοφορία, για οποιοδήποτε λόγο, δεν υπάρξει δεύτερος υποψήφιος  και υπάρχει ένας μόνο υποψήφιος, τότε η ψηφοφορία αυτή  έχει τη μορφή δημοψηφίσματος/ referendum.* επικύρωσης ή μη του μοναδικού υποψηφίου.

Αν ο μόνος υποψήφιος λάβει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων, τότε εκλέγεται,  Πρόεδρος.

Εάν όμως , κατά την ψηφοφορία,  ο μοναδικός υποψήφιος δεν λάβει την πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων, τότε ανανεώνεται μόνο η Προεδρική εκλογή.

Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία , σύμφωνα με τα παραπάνω, τα καθήκοντα του  Προέδρου συνεχίζονται μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων από τον  Πρόεδρο που θα εκλεγεί από επαναπροκήρυξη εκλογών .

Ειδικές  διαδικασίες και αρχές σχετικά με τις προεδρικές εκλογές ρυθμίζονται με Νόμο.

Όρκος (άρθρο 103)

Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Πρόεδρος δίνει τον ακόλουθο όρκο ενώπιον της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης:

“Ως Πρόεδρος θα προστατεύσω την ύπαρξη και την ανεξαρτησία του Κράτους, την αδιαίρετη ακεραιότητα της πατρίδας και του έθνους, την άνευ όρων κυριαρχία του έθνους, θα τηρήσω το Σύνταγμα, το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία του Ατατούρκ, τις αρχές και μεταρρυθμίσεις, την  αρχή της κοσμικής Δημοκρατίας, την ειρήνη και την ευημερία του έθνους, την εθνική αλληλεγγύη και εφαρμογή της δικαιοσύνης.

Ορκίζομαι στην τιμή και την αξιοπρέπειά μου, παρουσία του Μεγάλου Τουρκικού Έθνους και της ιστορίας, ότι θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις, να προστατεύσω και να δοξάσω τι κλέος και την τιμή της Δημοκρατίας της Τουρκίας και να εκπληρώσω το καθήκον μου με αμεροληψία”

Καθήκοντα και εξουσίες (άρθρο 104)

Ο Πρόεδρος είναι ο αρχηγός του κράτους.

Η εκτελεστική εξουσία ανήκει στον Πρόεδρο.

Με την ιδιότητά του ως αρχηγού κράτους, ο Πρόεδρος εκπροσωπεί τη Δημοκρατία της Τουρκίας και την ενότητα του τουρκικού έθνους. Μεριμνά για την εφαρμογή του Συντάγματος καθώς και την κανονική και αρμονική λειτουργία των κρατικών οργάνων.

Εάν το κρίνει απαραίτητο, κάνει την εναρκτήρια ομιλία στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση την πρώτη ημέρα εκάστου νομοθετικού έτους.

Δίνει το ιδεολογικό  στίγμα στη Συνέλευση για την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της χώρας.

Δημοσιεύει νόμους.

Δύναται να επιστρέφει χωρίς υπογραφή , τους νόμους στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας για επανεξέταση.

Καταθέτει προσφυγή ακύρωσης στο Συνταγματικό Δικαστήριο με το σκεπτικό ότι όλες,  ή ορισμένες διατάξεις των νόμων, του Κανονισμού της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας είναι αντίθετες με το Σύνταγμα ως προς τη μορφή ή την ουσία.

Διορίζει αντιπροέδρους και υπουργούς ή/και τους παύει.

Διορίζει ανώτατους δημόσιους διοικητικούς υπαλλήλους, ή/και τους παύει, ρυθμίζοντας  με Προεδρικό διάταγμα τις διαδικασίες και τις αρχές του διορισμού τους.

Ορίζει τους αντιπροσώπους της Δημοκρατίας της Τουρκίας σε ξένα κράτη και δέχεται τους εκπροσώπους ξένων κρατών στη Δημοκρατία της Τουρκίας.

Επικυρώνει και δημοσιεύει διεθνείς συνθήκες.

Εφόσον το κρίνει απαραίτητο, υποβάλλει σε δημοψήφισμα/ referendum τους νόμους που αφορούν τις συνταγματικές τροποποιήσεις.

Καθορίζει τις πολιτικές εθνικής ασφάλειας και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα.

Είναι ο Ανώτατος Διοικητής των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, ως εκπρόσωπος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Αποφασίζει να χρησιμοποιήσει τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ελαττώνει,  ή αίρει τις ποινές πολιτών λόγω μόνιμης ασθένειας, αναπηρίας και γήρατος.

Μπορεί να εκδίδει Προεδρικά διατάγματα για θέματα που σχετίζονται με την εκτελεστική εξουσία.

Τα θεμελιώδη δικαιώματα, τα ατομικά προσωπικά δικαιώματα και υποχρεώσεις στο πρώτο και δεύτερο εδάφιο του δεύτερου μέρους του Συντάγματος και τα πολιτικά δικαιώματα και υποχρεώσεις του τέταρτου εδαφίου, δεν μπορούν να ρυθμίζονται με Προεδρικό διάταγμα.

Προεδρικά διατάγματα δεν μπορούν να εκδίδονται για θέματα που προβλέπονται και ρυθμίζονται αποκλειστικά από το Σύνταγμα. Προεδρικά διατάγματα δεν μπορούν να εκδίδονται για θέματα που ρυθμίζονται ρητά στο Νόμο.

Εάν υπάρχουν διαφορετικές διατάξεις στο Προεδρικό διάταγμα και στους Νόμους, υπερισχύουν και εφαρμόζονται οι διατάξεις του Νόμου.

Εάν η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας θεσπίσει νόμο για το ίδιο θέμα, το Προεδρικό διάταγμα καθίσταται αυτοδικαίως άκυρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εκδίδει κανονισμούς για τη διασφάλιση της εφαρμογής των νόμων, εφόσον οι κανονισμοί δεν είναι αντίθετοι με αυτούς.

Τα διατάγματα και οι κανονισμοί τίθενται σε ισχύ απο την ημέρα της δημοσίευσής τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν έχει καθοριστεί άλλη ημερομηνία μετά τη δημοσίευσή τους.

Ο Πρόεδρος ασκεί όλα τα καθήκοντα που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους νόμους και ασκεί τις εξουσίες.

Ποινική Ευθύνη Προέδρου (άρθρο 105)

Ενδέχεται να ζητηθεί η έναρξη  έρευνας κατά του Προέδρου με πρόταση που υποβάλλεται από την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, με την κατηγορία ότι έχει διαπράξει έγκλημα.

Η Συνέλευση συζητά την πρόταση εντός ενός μηνός το αργότερο και μπορεί να αποφασίσει την έναρξη έρευνας με μυστική ψηφοφορία των τριών πέμπτων του συνολικού αριθμού των μελών.

Εάν αποφασιστεί η έναρξη έρευνας, αυτή διενεργείται από επιτροπή δεκαπέντε ατόμων, η οποία θα συγκροτηθεί με κλήρωση ονομάτων ξεχωριστά για κάθε πολιτικό κόμμα, από τα άτομα που θα προταθούν από τα πολιτικά κόμματα στη Βουλή.

Η επιτροπή παρουσιάζει την έκθεσή της που αναφέρει το αποτέλεσμα της έρευνας στον Πρόεδρο της Συνέλευσης εντός δύο μηνών.

Εάν η έρευνα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί εντός αυτής της προθεσμίας, δίνεται παράταση και οριστική προθεσμία ενός επιπλέον μηνός στην Επιτροπή, για το πόρισμά της .

Η έκθεση διανέμεται εντός δέκα ημερών από την υποβολή της στο Προεδρείο και συζητείται στη Γενική Συνέλευση εντός δέκα ημερών από τη διανομή της.

Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας μπορεί να αποφασίσει την παραπομπή  στο Ανώτατο Δικαστήριο, με μυστική ψηφοφορία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των μελών.

Η δίκη του Ανωτάτου Δικαστηρίου ολοκληρώνεται εντός τριών μηνών και εάν δεν μπορεί να ολοκληρωθεί εντός αυτής της προθεσμίας, δίνεται επιπλέον τρίμηνη προθεσμία και η δίκη οριστικοποιείται εντός αυτής της προθεσμίας.

Λήγει η θητεία του Προέδρου που καταδικάζεται για αδίκημα στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι διατάξεις του άρθρου αυτού εφαρμόζονται για τα εγκλήματα που φέρεται ότι διέπραξε ο Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της θητείας του και μπορούν να του επιβληθούν και μετά τη λήξη της θητείας του.

Αντιπρόεδροι, Αναπληρωτές Προέδρου και Υπουργοί (άρθρο 106)

Ο Πρόεδρος, αφού εκλεγεί, μπορεί να διορίσει έναν ή περισσότερους Αντιπροέδρους.

Αν για οποιονδήποτε λόγο κενωθεί το αξίωμα του Προέδρου, οι Προεδρικές εκλογές διεξάγονται εντός σαράντα πέντε ημερών. Μέχρι την εκλογή νέου, ο Αντιπρόεδρος ενεργεί ως Πρόεδρος και ασκεί τις εξουσίες του Προέδρου. Εάν απομένει ένα έτος ή λιγότερο για τις γενικές βουλευτικές εκλογές, οι εκλογές για τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, γίνονται μαζί με τις προεδρικές εκλογές.

Εάν απομένει περισσότερο από ένα έτος για τις γενικές βουλευτικές εκλογές, ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης συνεχίζει να υπηρετεί μέχρι την ημερομηνία των εκλογών.

Για τον Πρόεδρο που έχει συμπληρώσει την  θητεία του,  η περίοδος αυτή δεν υπολογίζεται ως θητεία. Την ημερομηνία των γενικών βουλευτικών εκλογών της Τουρκικής Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης, διεξάγονται και οι δύο εκλογές μαζί.

Σε περιπτώσεις που ο Πρόεδρος εγκαταλείψει προσωρινά το αξίωμά του λόγω ασθένειας ή όταν μεταβαίνει στο εξωτερικό, ο Αντιπρόεδρος ενεργεί ως Πρόεδρος και ασκεί τις εξουσίες του Προέδρου.

Οι αντιπρόεδροι και οι υπουργοί διορίζονται και παύονται από τον Πρόεδρο μεταξύ των αναπληρωτών τους. Αντιπρόεδροι και υπουργοί δίνουν τον όρκο τους ενώπιον της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης όπως ορίζεται στο άρθρο 81. Εάν τα μέλη της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης διοριστούν ως αντιπρόεδροι ή υπουργοί, η ιδιότητά τους ως βουλευτών λήγει.

Οι αντιπρόεδροι και οι υπουργοί είναι υπόλογοι στον Πρόεδρο. Μπορεί να ζητηθεί έρευνα κατά αντιπροέδρων και υπουργών με την κατηγορία ότι έχουν διαπράξει εγκλήματα που σχετίζονται με τα καθήκοντά τους, με πρόταση που υποβάλλεται από την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας. Η Συνέλευση συζητά την πρόταση εντός ενός μηνός το αργότερο και μπορεί να αποφασίσει την έναρξη έρευνας με μυστική ψηφοφορία των τριών πέμπτων του συνολικού αριθμού των μελών.

Σε περίπτωση που αποφασιστεί η έναρξη έρευνας, αυτή διενεργείται από επιτροπή δεκαπέντε ατόμων, η οποία θα συγκροτηθεί με κλήρωση ονομάτων ξεχωριστά για κάθε κόμμα, μεταξύ των ατόμων που θα υποδειχθούν από τα πολιτικά κόμματα της Βουλής. Η επιτροπή παρουσιάζει την έκθεσή της που αναφέρει το αποτέλεσμα της έρευνας στον Πρόεδρο της Συνέλευσης εντός δύο μηνών. Εάν η έρευνα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί εντός αυτής της προθεσμίας, δίνεται νέα και οριστική προθεσμία ενός μηνός ακόμα,  στην επιτροπή.

Η έκθεση διανέμεται εντός δέκα ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης της στο Προεδρείο και συζητείται στη Γενική Συνέλευση εντός δέκα ημερών από τη διανομή της. Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας μπορεί να αποφασίσει να την παραπέμψει στο Ανώτατο Δικαστήριο με μυστική ψηφοφορία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των μελών. Η δίκη του Ανωτάτου Δικαστηρίου ολοκληρώνεται εντός τριών μηνών και εάν δεν μπορεί να ολοκληρωθεί εντός αυτής της προθεσμίας, δίνεται επιπλέον τρίμηνη προθεσμία και η δίκη οριστικοποιείται εντός αυτής της προθεσμίας.

Οι διατάξεις της πέμπτης, έκτης και έβδομης παραγράφου εφαρμόζονται μετά το πέρας των καθηκόντων τους ως προς τα αδικήματα που φέρονται να διέπραξαν τα πρόσωπα αυτά κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Λήγει αμέσως η θητεία του αντιπροέδρου ή του υπουργού που καταδικάζεται για αδίκημα στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι αντιπρόεδροι και οι υπουργοί απολαμβάνουν νομοθετικής ασυλίας για αδικήματα που δεν σχετίζονται με τα καθήκοντά τους.

Η ίδρυση και η κατάργηση των υπουργείων, τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητές τους, η οργανωτική δομή και η ίδρυση κεντρικών και επαρχιακών οργανώσεων ρυθμίζονται με προεδρικό διάταγμα.

Μτφ:  Δημ. Σταθακόπουλος

Πηγή: https://www.tccb.gov.tr/cumhurbaskanligi/gorev_yetki/

Προβληματισμοί  σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Τουρκικό Σύνταγμα, όπως εξάλλου έχουν και οι Τούρκοι Συνταγματολόγοι:

Η υποψηφιότητα του Τούρκου Προέδρου για τις επόμενες εκλογές, θα είναι για 2η θητεία,  ή 3η θητεία, οπότε δεν μπορεί να είναι υποψήφιος;

Οι περισσότεροι καταλήγουν πως η θητεία του ως Προέδρου με το παλαιό Σύνταγμα Προεδρευομένης Δημοκρατίας, δεν λογίζεται αναδρομικά ως θητεία με το ισχύον Σύνταγμα Προεδρικής Δημοκρατίας και ως τούτου η νυν υποψηφιότητά του, θα είναι 2η, και επομένως Συνταγματικά νόμιμη.

Μπορεί να είναι ο Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης, υποψήφιος και αντίπαλος του Τούρκου Προέδρου;

Ας δούμε τα νομικά δεδομένα της Τουρκίας:

α) Για να οριστεί ως υποψήφιος Πρόεδρος ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, θα πρέπει,  είτε να γίνει Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος CHP, μέσω συνεδριακής διαδικασίας, είτε να τον ορίσει το κόμμα του, ή έστω κάποιο άλλο κόμμα που όμως έλαβε τουλάχιστον πέντε τοις εκατό (5%) των συνολικών έγκυρων ψήφων, είτε μόνο του, είτε μαζί με άλλα σε συνασπισμό κομμάτων, στις τελευταίες γενικές εκλογές και  σε κάθε περίπτωση να έχει λάβει τουλάχιστον εκατό χιλιάδες ψήφους.

β) Ερωτάται λοιπόν: Έχουμε ενδείξεις  πως ο αρχηγός του CHP, θα κάνει συνέδριο ή / και θα υπαναχωρήσει υπέρ του Δημάρχου Κωνσταντινούπολης, ούτως ώστε να πάρει αυτός το χρίσμα του υποψηφίου; Δεν έχουμε ούτε καν αποχρώσες τέτοιες ενδείξεις. Τουναντίον  ο αρχηγός του CHP αποφεύγει οποιαδήποτε ηγετική προώθηση του Δημάρχου.

γ) Έχουμε κάποιες ενδείξεις  ότι κόμμα ή κόμματα που έλαβαν το 5% ή τουλάχιστον 100.000 ψήφους, στις προηγούμενες εκλογές θα προτείνουν τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης ως υποψήφιο Πρόεδρο; Όχι. Έστω όμως πως θα συμβεί αυτό. Τι μας κάνει να πιστεύουμε πως ο αρχηγός του CHP  δεν θα δει την κίνηση αυτή, ως αποσχιστική και εχθρική στο πρόσωπό του, από τον Δήμαρχο και τελικά θα τον πολεμήσει, αντί να τον βοηθήσει;

δ) Ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, έχει ήδη μια εκκρεμοδικία που του στερεί, σε πρώτο βαθμό το δικαίωμα του “εκλέγεσθαι“, όχι ακόμα οριστικά και αμετάκλητα.

Η πρωτοβάθμια δικαστική απόφαση, θα κριθεί εκ νέου στο Εφετείο και πιθανόν αναιρετικά στο Ανώτατο Δικαστήριο, σε βάθος χρόνου, περίπου δύο ετών από σήμερα.

Ερωτάται λοιπόν:

Έστω ότι ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, προτείνεται για υποψήφιος Πρόεδρος και κατά τη διάρκεια των εκλογών, ή των επαναληπτικών, ή αφού εκλεγεί, κατά τη διάρκεια της θητείας του,  εκδίδεται σε Ανώτατο βαθμό οριστική, τελεσίδικη και αμετάκλητη απόφαση στερήσεως του δικαιώματος” εκλέγεσθαι ” με αναδρομική ισχύ. Τι θα γίνει τότε; Πολιτική αστάθεια στην Τουρκία. Θα εκπέσει του αξιώματος, θα προκηρυχθούν έκτακτες εκλογές και ουδείς γνωρίζει το μέλλον, εν μέσω παγκόσμιας γεωπολιτικής κρίσης, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων στη Γείτονα.

Θέλει ο μέσος Τούρκος Πολίτης κάτι τέτοιο; Όχι .

Υπάρχει αυτή τη στιγμή – το πολύ 6 μήνες πριν τις εκλογές -, αντίπαλον δέος κατά του Τούρκου Προέδρου; Όχι

Προλαβαίνει να “οικοδομηθεί“; Εξαιρετικά δύσκολο.

Νιώθει ο μέσος Τούρκος Πολίτης/ ψηφοφόρος ανασφάλεια για το πολιτικό  μέλλον της χώρας του; Σαφώς Ναι.

Ποιός έχει σήμερα παράσταση νίκης  στην Τουρκία; Μόνον ο Τούρκος Πρόεδρος,  που έστω και ως catch all Leader, με νομότυπες, σκληρές ενίοτε για τον πολίτη συμπεριφορές, διοικεί τη χώρα,  χωρίς  ιδιαίτερες διεθνείς ζημίες, τουναντίον την ανέχονται όλοι, Δύση και Ανατολή.

Έστω ως αναγκαίο κακό , ο Τούρκος Πρόεδρος είναι δύσκολο να χάσει τις εκλογές,  όποτε και εάν γίνουν αυτές , διότι έχει στα χέρια του “και το καρπούζι και το μαχαίρι“, μη δείχνοντας διατεθειμένος να χάσει.

Προσωπικά,  αν πρέπει να διαλέξω μεταξύ ηγέτη ή υποψηφίου του CHP και του Τούρκου Προέδρου, δηλ. μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης, προτιμώ το νυν Πρόεδρο που γνωρίζω ως συμπεριφορά  και επ’ ουδενί με ξαφνιάζει ως τάχα απρόβλεπτος,  όπως εγχώριοι αναλυτές αρέσκονται αδόκιμα να τον αποκαλούν.

* Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Δρ Παντείου Πανεπιστημίου, Οθωμανολόγος/ Τουρκολόγος, Συνεργάτης Εργαστηρίου Τουρκικών & Ευρασιατικών Μελετών, Πα.Πει.

The post Το Τουρκικό Σύνταγμα για τις επερχόμενες εκλογές: Καθήκοντα και εξουσίες – Γράφει ο Δημήτρης Σταθακόπουλος  appeared first on The President.

Keywords
συνταγμα, εκλογες, εκλογες 2012, δημητρης, δηλ, ψηφοφορία, δημοψηφισμα 2015, ρητά, τίθενται, ισχύ, βουλη, υπουργοι, νέα, gov, chp, president, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, εφημεριδα δημοκρατια, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, υπουργειο δικαιοσυνης, η ημέρα της γης, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, θεμα εκθεσης 2012, κομματα, ημερομήνια, κληρωση, αναπληρωτες, ρητά, δημοκρατια, εθνικη, θεμα, θητεια, περιοδος, αρθρα, αρθρο, ακυρο, αλληλεγγυη, αξιοπρεπεια, γινει, γινεται, γινονται, γειτονα, δευτερο, δεος, δηλ, δικη, διοικητης, δομη, εφημεριδα της κυβερνησεως, εγκληματα, υπαρχει, ειρηνη, εκθεση, εκπαιδευση, ενιοτε, ερευνα, ετων, ετος, ευημερια, ευθυνη, εφημεριδα, ιδιο, η δικη, ιδρυση, ηλικια, ομιλια, κινηση, κομμα, λειτουργια, ληξη, λογο, μεριμνα, μηνες, μορφη, μονα, ουσια, υπογραφη, σειρα, στιγμα, τιμη, τίθενται, τοις εκατο, τουρκια, ισχύ, ψηφοφορία, ανηκει, chp, δικαιωμα, δικαιωματα, εφαρμογη, gov, χωρα, κυριακη, president, θεματα, χερια
Τυχαία Θέματα