Το παρασκήνιο της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη

Παρασκήνιο, διαβουλεύσεις, μηνύματα,  «κόκκινες» γραμμές και τουρκικά τελεσίγραφα  που «μυρίζουν» αδιέξοδο, κυριαρχούν στις διερευνητικές συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Γενεύη, για το Κυπριακό.

Την Ελλάδα στην πενταμερή διάσκεψη, εκπροσωπεί ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας ο οποίος λίγο πριν αναχωρήσει από τη χώρα συναντήθηκε εκ νέου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για να λάβει τις τελικές οδηγίες. Σε αυτή τη συνάντηση η Αθήνα

προσέρχεται με ρεαλισμό, γνωρίζοντας ότι η Άγκυρα μέχρι στιγμής τουλάχιστον επιμένει στη θέση της για δυο κυρίαρχα κράτη στο νησί, που δεν αφήνει περιθώρια για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

Του Κώστα Πασίση

«Η Ελλάδα έχει προσκληθεί από τον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε., ως εγγυήτρια δύναμη και  μ’ αυτή την ιδιότητα βρίσκεται εκεί.  Βεβαίως, την ίδια ώρα είμαστε ρεαλιστές, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις που έχουν εκφραστεί επανειλημμένα από την τουρκική και την τουρκοκυπριακή πλευρά. Ευελπιστούμε ότι η διαδικασία αυτή θα επιτρέψει στον Γενικό Γραμματέα να προτείνει τα επόμενα βήματα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που είχαν σταματήσει», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δίνοντας το ελληνικό στίγμα.

Διπλωματικό «πόκερ»

Στην ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ, το διήμερο που μας πέρασε επικράτησε ένας «μαραθώνιος» έντονων διαβουλεύσεων και πιέσεων  για υποχωρήσεις εκατέρωθεν.

Ταυτόχρονα, όμως, με τη Γενεύη, ένα δεύτερο σκληρό διπλωματικό «πόκερ» παίζεται στην Ουάσιγκτον, στο Βερολίνο και στο Λονδίνο που προωθούν διάφορα σενάρια λύσεων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλωσόρισε  την έναρξη της άτυπης συνάντησης, αλλά ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε  ότι «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια κυπριακής ηγεσίας διευθέτηση για την επανένωση του νησιού στη βάση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, όπως και την ευρύτερη περιοχή.

Οι συνομιλίες της Γενεύης πραγματοποιούνται σε μια περίοδο που το κλίμα μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ παραμένει  βαρύ, λόγω της άρνησης του Ταγιπ Ερντογαν, να απομακρύνει τους ρωσικούς πυραύλους S-400 από το τουρκικό έδαφος και αυτό έχει την αξία του.

Την ίδια στιγμή, όμως Βρετανικές εφημερίδες αναφέρουν ότι ο  Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντομίνικ Ραάμπ βρίσκεται στη Γενεύη με ένα νέο  σχέδιο ανα χείρας, που προβλέπει «τη δημιουργία μιας νέας κυπριακής ομοσπονδίας από δύο κυρίαρχα κοινοτικά κράτη».

Ένας πρωτόγνωρος όρος (δυο κυρίαρχα κοινοτικά κράτη), που διακρίνεται από μια βολική δημιουργική ασάφεια, σε μια προσπάθεια – ίσως και απέλπιδα-  να μη «βαλτώσουν» με το καλημέρα οι νέες διαπραγματεύσεις.

Να σημειώσουμε ότι η Μεγάλη Βρετανία, μετα την έξοδο της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δείχνει μεγάλο ζήλο για την Κύπρο όπου παραδοσιακά έχει ισχυρή παρουσία στο νησί την οποία  θέλει να διατηρήσει και ενδεχομένως και να ενισχύσει.

Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία, αν και δεν είναι παρούσα στην Ελβετική πόλη ενημερώνεται διεξοδικά για τις παρασκηνιακές  συζητήσεις και  τα τεκταινόμενα και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι εκφράζει την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα συνεχίσει το διάλογο.

Επισημαίνεται ότι η Γερμανία είναι από τις χώρες που κρατούν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα και ενίοτε τη «χαϊδεύει» για να μην την …κακοκαρδίσει αναφορικά με τις μεταναστευτικές ορδές που κατοικοεδευουν σε τουρκικό έδαφος αλλά και των ιδιαίτερων οικονομικών συμφωνιών της.

Συναντήσεις και κόκκινες γραμμές

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μετα το τετ-α-τετ που είχε με τον Τουρκοκύπριο Ερσιν Ταταρ έστειλε το δικό του μήνυμα, λέγοντας ότι η λύση των δυο κρατών είναι εκτός πλαισίου συζήτησης.

Ο κ. Γκουτέρες είχε χθες συναντήσεις επίσης με τους κ.κ Δένδια-Τσαβούσογλου και Ραάμπ.

Εν κατακλείδι, μέχρι αργά χθες το βράδυ ήταν εμφανές   το χάσμα στις θέσεις των δυο πλευρών αφού ο Τουρκοπύπριος Ερσίν Τατάρ επέμεινε κατά τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη θέση του για λύση δυο κρατών, κυριαρχική ισότητα και αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Αντίθετα η ελληνοκυπριακή  πλευρά ξεκαθάρισε  πως δεν αποδέχεται οποιαδήποτε διαφοροποίηση της μορφής λύσης όπως αυτή καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί λύση δυο κρατών και να αναγνωρίσει κυριαρχία οποιασδήποτε μορφής.

The post Το παρασκήνιο της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα