Το Νόμπελ Ειρήνης στον φυλακισμένο ακτιβιστή Άλες Μπιαλιάτσκι είναι η αναγνώριση του αγώνα των Λευκορώσων για την ελευθερία

Η απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στον φυλακισμένο ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα Άλες Μπιαλιάτσκι είναι η αναγνώριση του αγώνα των Λευκορώσων κατά του καθεστώτος του Αλεξάντερ Λουκασένκο, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφκσαγια.

Ο Μπιαλιάτσκι τιμήθηκε σήμερα με το βραβείο από κοινού με τη ρωσική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Memorial και την ουκρανική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Κέντρο για τις Πολιτικές Ελευθερίας.

«Το βραβείο είναι μια σημαντική αναγνώριση για όλους

τους Λευκορώσους που αγωνίζονται για την ελευθερία και τη δημοκρατία», έγραψε η Τιχανόφσκαγια στο Twitter.

Η σύζυγος του Μπιαλιάτσκι, Νατάλια Πίντσουκ, δήλωσε στο AFP πως αισθάνεται «κατασυγκινημένη» και πως χαιρετίζει την «αναγνώριση της εργασίας του Άλες, των συνεργατών του, της οργάνωσής του».

Το βραβείο Νόμπελ στον Μπιαλιάτσκι είναι ένα βραβείο για όλους τους πολιτικούς κρατούμενους στη Λευκορωσία, δήλωσε ο αντιπολιτευόμενος Λευκορώσος πολιτικός Πάβελ Λατούσκο.

«Δεν είναι μόνο ένα βραβείο για εκείνον αλλά (και) για όλους τους πολιτικούς κρατούμενους που έχουμε τώρα στη Λευκορωσία», είπε ο Λατούσκο. «Μας παρακινεί όλους να αγωνιστούμε και είμαστε σίγουροι ότι θα νικήσουμε τη δικτατορία του (Αλεξάντερ) Λουκασένκο.»

Ένας άλλος πολιτικός της αντιπολίτευσης, ο Φράνακ Βιατσόρκα, δήλωσε πως το Βραβείο Νόμπελ στον Άλες Μπιαλιάτσκι είναι μια αναγνώριση για όλο τον λαό της Λευκορωσίας στην εξέγερσή του εναντίον του απολυταρχικού ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ο ίδιος δήλωσε στο Reuters πως ο Μπιαλιάτσκι κρατείται σε απάνθρωπες συνθήκες και εξέφρασε την ελπίδα πως το βραβείο θα οδηγήσει στην απελευθέρωσή του.

«Κρατείται σε απάνθρωπες συνθήκες και ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει να απελευθερωθεί, όπως και χιλιάδες άλλοι από τα κελιά του Λουκασένκο και της KGB», είπε ο Βιατσόρκα.

The post Το Νόμπελ Ειρήνης στον φυλακισμένο ακτιβιστή Άλες Μπιαλιάτσκι είναι η αναγνώριση του αγώνα των Λευκορώσων για την ελευθερία appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα