Το νέο σκηνικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά το χτύπημα «Εγκέλαδου»

O φονικός σεισμός στην Τουρκία μπορεί να αλλάξει το κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ώστε οι δύο χώρες τους επόμενους μήνες να …πλεύσουν σε πιο ήρεμα νερά;

Του Κώστα Πασίση

Η εκτίμηση της Αθήνας στο εν λόγω ερώτημα είναι ότι μπορεί να ανοίξουν «κανάλια επικοινωνίας, μεταξύ των δύο χωρών,

ενώ κάποιοι πιο αισιόδοξοι καταθέτουν μια …προωθημένη άποψη για τα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μη αποκλείοντας μια ενδεχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο μέλλον, αν υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση.

Ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία» τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στην Κοζάνη απαντώντας στην ερώτηση, αν ο σεισμός και η βοήθεια που έσπευσε άμεσα να δώσει η χώρα μας, βοήθησαν στη βελτίωση των σχέσεων. Ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι «μέσα από  αυτό το δράμα, μπορεί να προκύψει κάτι καλύτερο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Σύμφωνα πάντως με στενό  συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, η …μετάφραση της σχετικής αναφοράς του στην Κοζάνη  είναι ότι «η Ελλάδα δε δυναμιτίζει το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών και ποτέ δεν έκλεισε την πόρτα του διαλόγου.

Η Τουρκία λέει γιοκ στον Μητσοτάκη. Αυτοί λένε ότι θα έλθουν μια νύχτα ξαφνικά στην Ελλάδα…»

Εκείνο που προκύπτει πάντως αβίαστα είναι ότι τα τελευταία 24ωρα και οι δυο χώρες με εκατέρωθεν δηλώσεις συντηρούν ένα καλό κλίμα, που δεν υπήρχε τους τελευταίους μήνες, δημιουργώντας προσδοκίες για λιγότερη ένταση τόσο στο διπλωματικό επίπεδο όσο και στο πεδίο…

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε πρόσφατη συνέντευξη στην τηλεόραση του STAR δήλωσε: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να βοηθάει και διμερώς την Τουρκία με όποιες δυνατότητες έχει, αλλά και στο πλαίσιο της δικής της συμμετοχής στην ΕΕ και στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Είναι αυτονόητο ότι οι Τούρκοι συνάνθρωποί μας, όπως και οι Σύροι συνάνθρωποί μας στον βαθμό που μπορούμε, θα έχουν την πλήρη υποστήριξή μας.

Την ίδια στιγμή διπλωματικές του ΥΠΕΞ ανέφεραν ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να μείνει όρθια η γειτονική μας χώρα ύστερα από αυτή τη μεγάλη τραγωδία. Και η Ελλάδα θα βοηθήσει σε διμερές αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο την Τουρκία.

Επίσης η Ντόρα Μπακογιάννη, αν και απέφυγε να πάρει καθαρή θέση για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων είπε ότι έχει αλλάξει πλέον η άποψη της τουρκικής κοινής γνώμης για την Ελλάδα καθώς διαπίστωσε τη συμπαράσταση της στη διάσωση εγκλωβισμένων στα ερείπια, ενώ δεν απέκλεισε και συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν…

Καλύτερο κλίμα παρατηρείται και στη γειτονική μας χώρα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά το σφιχταγκάλιασμά του με τον Νίκο Δένδια, που έκανε το γύρο του κόσμου, υποδέχθηκε στην Άγκυρα τον Ισραηλινό ομόλογό του, Έλι Κοέν.

Σε μια εντυπωσιακή στροφή έως κυβίστηση δήλωσε μπροστά στις κάμερες: «Ελπίζω ότι η αλληλεγγύη μας κατά τη διάρκεια αυτού του σεισμού θα είναι επίσης καθοριστική για το άνοιγμα μιας νέας σελίδας με την Ελλάδα» και πρόσθεσε «Θέλουμε σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή μας».

Πριν από το καταστρεπτικό χτύπημα του Εγκέλαδου, η τουρκική ηγεσία απειλούσε να χτυπήσει την Αθήνα με πυραύλους Tayfun…

Στο ίδιο μήκος και η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Hurriyet. Μετά το απειλητικό «θα έρθουμε ένα βράδυ» που κοσμούσε όλον αυτόν τον καιρό τα πρωτοσέλιδά της είδαμε και το «EFHARISTO POLi FiLE»…

Στο Μαξίμου υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για πιο ήρεμα νερά από το γεγονός ότι η Τουρκία θέλει πολλά δις ευρώ για να «επισκευαστεί» ως χώρα και ένα μεγάλο ποσό θα έλθει από τη Δύση, η οποία με τη σειρά της για την εκταμίευσή του, θα θέσει κάποιους όρους και προϋποθέσεις ειρήνευσης και αποφυγής της έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

The post Το νέο σκηνικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά το χτύπημα «Εγκέλαδου» appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα