Τι θα γίνει στα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας μας; – Γράφει η Αγγελική Κώττη

Ποιο θα είναι το μεγάλο στοίχημα για τα πέντε μουσεία που μετατρέπονται σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) ύστερα από την κατά πλειοψηφία έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή; Να εφαρμοστεί ταχύτατα ο νόμος. Κάτι που φαίνεται να έχει αποφασίσει και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. 

Γνωρίζοντας πόσο σημαντικό είναι να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση κάνει ό,τι μπορεί ώστε να απαξιώσει τον νέο νόμο, η υπουργός θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα σε ρυθμίσεις. Από τον ορισμό γενικών διευθυντών και Διοικητικών Συμβουλίων, μέχρι τη συγκρότηση

επιτροπών, όπως της απογραφής αρχαιοτήτων κ.α. 

Να μην προλάβουν να το χαρούν, εύχονταν στην κυβέρνηση διάφοροι συνδικαλιστές από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πόση δύναμη έχουν; Όση για να κινητοποιηθεί και να απεργήσει μόλις το 15% των συναδέλφων τους. 

Επί του αποτελέσματος κρίνονται όλα και το αποτέλεσμα για την αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση ήταν αρνητικό. Ιδιο με την αρνητική στάση που κράτησε κατά τη συζήτηση στη Βουλή. Αδιανόητο ενώ μίλησαν βουλευτές από όλα τα κόμματα, σύσσωμη η αντιπολίτευση να έχει πανομοιότυπες αιτιάσεις, εκτός εξαιρέσεων (υπήρχαν και κάποιοι που δεν ήθελαν να βγαίνουν καν οι αρχαιότητές μας στο εξωτερικό. Να μη μετέχουμε σε διεθνείς εκθέσεις καν, δηλαδή…).

Εννοείται πως:

Ακρόπολη τσιμεντώθηκε (το είπε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μηχανικός άνθρωπος). Τι κι αν είπε η Λίνα Μενδώνη πως οι διαστρώσεις έγιναν για ασφαλή κίνηση των ΑμΕΑ; Το επιχείρημα χρησιμοποιήθηκε σχεδόν από όλους.

-Τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου καταστράφηκαν. Η απάντηση της Λίνας Μενδώνη ότι και το ΣτΕ συμφώνησε για την προσωρινή μεταφορά και επανατοποθέτηση, έπεσε στο κενό. Βουλευτές είναι άλλωστε, ασυλία έχουν, γιατί να μην κάνουν επιθέσεις κατά των δικαστηρίων;

-Η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για ίδρυση παραρτημάτων σε μουσεία του εξωτερικού, γίνεται ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να γίνει παράρτημα του Μουσείου Ακρόπολης στο Βρετανικό Μουσείο. Όχι, είπε η Λίνα Μενδώνη, με τον ιδρυτικό του νόμο το Μουσείο Ακρόπολης μπορεί να κάνει παραρτήματα. Και που το είπε; Σταμάτησε κανείς να το κοπανάει;

Ο κύριος Βαρουφάκης, μάλιστα, το… προχώρησε το θέμα, λέγοντας πως έχει κι εκείνος τις πληροφορίες του για τις συνομιλίες περί των Παρθενώνειων Γλυπτών από… τη βρετανική κυβέρνηση. Τώρα, γιατί μια ξένη κυβέρνηση είναι πιο αξιόπιστη από την κυβέρνηση της χώρας σου, ουδείς το κατάλαβε.

-Τα μουσεία που θα γίνουν ΝΠΔΔ δεν θα έχουν δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα, θα διαθέτουν ελεύθερη είσοδο λιγότερες ημέρες τον χρόνο και θα έχουν ακριβά εισιτήρια. Όλα, με παράδειγμα το Μουσείο Ακρόπολης, εννοείται.

Η Λίνα Μενδώνη απάντησε πως το Μουσείο Ακρόπολης βεβαίως και έχει μόνο δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα (πολυβραβευμένα, προσθέτουμε). Πως έχει ημέρες ελευθέρας εισόδου όσες και τα άλλα, διότι προστίθενται οι μέρες των γενεθλίων του, του Τουρισμού κ.α. Και πως το ποσοστό των ανθρώπων, κυρίως παιδιών, που μπαίνουν δωρεάν είναι από 32 έως 40%, ενώ το ποσοστό των μειωμένων εισιτηρίων (ηλικιωμένοι κ.α. ) ανέρχεται στο 8%.

Το μουσείο Ακρόπολης είχε και πάλι την τιμητική του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου. Εγινε μεγάλη συζήτηση για την Τσικνοπέμπτη, οπότε και κατά παράδοση το εστιατόριο του Μουσείου ετοιμάζει παραδοσιακό δείπνο. «Θα τσικνιστούν η Σκεπτόμενη (sic) Αθηνά και ο Μοσχοφόρος. Μάλιστα ο τελευταίος θα χαρίσει το μοσχαράκι του στο εστιατόριο» ακούστηκε. Κακό χιούμορ, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Το θέμα είναι πως αν δεν έχεις πάει στο Μουσείο, δεν ξέρεις ότι το εστιατόριο είναι στον δεύτερο όροφο, όπου δεν έχει αρχαία και πως διαθέτει πετάσματα, τοίχους και πόρτες. Αρα, δεν γίνεται να τσικνιστεί οτιδήποτε!

Ας καγχάσουμε όμως λίγο με το θέμα που ξαφνικά ανέκυψε (όταν και επί ΣΥΡΙΖΑ ίδιες εκδηλώσεις γίνονταν την Τσικνοπέμπτη). Κόμμα της αριστεράς, υποτίθεται, και οι βουλευτές του είναι εναντίον των εργαζομένων στο εστιατόριο; Εναντίον των προμηθευτών τους; Κόμμα του λαού προσβάλλει ανθρώπους της εργασίας; Ή προσβάλλει ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν τα ήθη και τα έθιμά μας στον χώρο ενός μουσείου; 

Ή νομίζει  η αξιωματική αντιπολίτευση πως το να δειπνήσεις στο εστιατόριο του Μουσείου Ακρόπολης έχει κάποια σχέση με το βίντεο που διακινείται και δείχνει γεύμα ανάμεσα σε αγάλματα; Οποιοι στερούνται επιχειρημάτων, καταφεύγουν σε τέτοιες αναπαραστάσεις. Δεν είναι βίντεο από το Μουσείο της Ακρόπολης, ούτε από κάποιο άλλο μουσείο.  Είναι βίντεο φαντασίας…

Πραγματικά, είναι τραγικό το Μουσείο της Ακρόπολης, που συχνά περιλαμβάνεται σε λίστες με τα καλύτερα μουσεία του κόσμου, σκαρφαλώνοντας σε υψηλές θέσεις, να είναι τόσο μισητό σε Ελληνες βουλευτές. Οκτώ ώρες διήρκεσε η συζήτηση, ουδείς βρήκε να πει μια καλή κουβέντα για αυτό. Όπως συνέβη και κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Μόνο διαβολές, συκοφαντίες, ψεύδη ακούστηκαν. Για το πρώτο σε επισκεψιμότητα και σε δημοφιλία μουσείο της χώρας. Καλά πάτε…

Υπενθυμίζουμε, απλώς, πως όταν το Μουσείο της Ακρόπολης στερήθηκε τον μεγάλο αρχαιολόγο Δημήτρη Παντερμαλή, «που το ερευνητικό και το διδακτικό του έργο ήταν αναμφίβολα τεράστιο κατά το τμήμα πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, η ανακοίνωση έλεγε: «Από το 2000 ως πρόεδρος του οργανισμού ανέγερσης του Νέου Μουσείου Ακρόπολης και από το 2009 ως πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου, εργάστηκε ακάματα για την ορθή λειτουργία του, την επιστροφή και επανέκθεση των γλυπτών του Παρθενώνα στον γενέθλιο τόπο τους.»

Πότε έλεγε αλήθεια; Όταν επαινούσε τον σπουδαίο αυτό Ελληνα, ή τώρα;

Αγγελική Κώττη

The post Τι θα γίνει στα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας μας; – Γράφει η Αγγελική Κώττη appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα