Τι περιμένει η Ελλάδα από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Εν μέσω βαρυχειμωνιάς στην Κωνσταντινούπολη, αλλά με θέα το «μαγικό» Βόσπορο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί αύριο με τον Ταγίπ Ερντογάν, στην προεδρική κατοικία του, με σκοπό να σπάσει ο «πάγος» μεταξύ των δυο ηγετών.

Του Κώστα Πασίση

Προηγουμένως ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα δώσει το παρών στον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Μια κίνηση υψηλού
συμβολισμού με πολλαπλα μηνύματα για την αταλάντευτη στήριξη της Ελλάδας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Μετά

το τέλος της συνόδου κορυφής της Ε.Ε στις Βερσαλλίες ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε επιβεβλημένη τη συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο προσθέτοντας με νόημα ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πυλώνες της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου σε συνθήκες γεωπολιτικών προκλήσεων οι δύο χώρες ως μέλη του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να προσθέσουν εστίες αναταραχής.

Μετά τα δραματικά γεγονότα, στον Έβρο, με τις ορδές μεταναστών να επιχειρούν να παραβιάσουν τα σύνορα, υπό τις …ευλογίες της Άγκυρας, οι σχέσεις των δυο χωρών διερράγησαν για τα καλά.

Έκτοτε κυριαρχεί η ένταση, που αυξομειώνεται, ανάλογα με τις επιδιώξεις του Σουλτάνου, αλλά και την εσωτερική κατάσταση της Τουρκίας.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όμως, έφερε τα πάνω- κάτω στις γεωπολιτικές ισορροπίες και το αναθεωρητικό δόγμα της Τουρκίας, έγινε μη ελκυστικό και σχεδόν αποκρουστικό αφήγημα για τη Δύση.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο Τούρκος πρόεδρος, αντιλαμβανόμενος το διπλωματικό αδιέξοδο, έκανε την ανάγκη φιλοτιμία και άρχισε να το «παίζει» φίλος της Δύσης και των ΗΠΑ.

Έτσι ήλθε και η πρόσκληση για γεύμα στον Έλληνα Πρωθυπουργό, με τον οποίο δεν μπορούσε να είναι στο ίδιο δωμάτιο, κατά δήλωση Ερντογάν.

«Ραντεβού» αλλά όχι στα …τυφλά

Σύμφωνα με συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, δύο είναι οι λόγοι που έγινε αποδεκτή η πρόσκληση του …Σουλτάνου.

Πρώτον. Να αποκατασταθεί η προσωπική επαφή των δυο αρχηγών, να παραμείνουν τα παράθυρα του διαλόγου ανοικτά και οι αντιπαραθέσεις των δυο χωρών να διατηρηθούν σε διπλωματικό επίπεδο…

Δεύτερον. Να διερευνηθεί το ενδεχόμενο σύγκλισης θέσεων, αλλά και ανησυχιών σε κοινά προβλήματα, όπως το ενεργειακό, το μεταναστευτικό, οι τουριστικές ροές, και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της γειτονιάς μας, στη βαριά «σκιά» της Ουκρανικής κρίσης.

Επί της ουσίας αυτή θα είναι η ατζέντα στο γεύμα των δύο ηγετών στην προεδρική κατοικία. Ένας χώρος συνάντησης που έχει το δικό του συμβολισμό…

Όσον αφορά τις γνωστές τουρκικές προκλήσεις, που αντίκεινται σε κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου, παραμένει άγνωστο, αν τεθούν από τον Τούρκο Πρόεδρο, παρότι ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ προανήγγειλε(;) την τουρκική θεματολογία.

Με μικρό «καλάθι», αλλά με μεγάλη διαπραγματευτική ισχύ

Οι προσδοκίες της Αθήνας για το συγκεκριμένο τετ-α-τετ στην Πόλη είναι χαμηλές καθώς στην κυβέρνηση πολλά κυβερνητικά στελέχη πιστεύουν ότι η πρόσκληση για γεύμα έγινε περισσότερο για επικοινωνιακούς λόγους και λιγότερο για λόγους ουσίας, με δεδομένο ότι οι δύο χώρες έχουν διαφορετικές στρατηγικές προσέγγισης της Ρωσο-ουκρανικής κρίσης.

Ωστόσο, η συνάντηση στο Βόσπορο πραγματοποιείται σε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον για τη χώρα μας.

Να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή της Ουκρανικής κρίσης τάχθηκε χωρίς αστερίσκους υπέρ της Δύσης και των ΗΠΑ. Έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.

Συνυπέγραψε τις σκληρές κυρώσεις της Ευρώπης στη Ρωσία, η οποία ενοχλήθηκε σφόδρα από την καθαρή ελληνική θέση.

Κυρίως όμως τάχθηκε από την πρώτη στιγμή υπέρ του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και κατά του αναθεωρητισμού της Τουρκίας, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι η η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμιά μεταβολή στο status quo της περιοχής.

Παράλληλα, προέβη σε σημαντικές αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, θωρακίζοντας αποτελεσματικά την άμυνα της.

Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται στη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, με μεγαλύτερη εθνική αυτοπεποίθηση, σιγουριά και γενικότερα με άλλον …αέρα.

Η Ελλάδα του 2022 είναι μια εντελώς διαφορετική χώρα από αυτή του 1996, στην κρίση των Ιμίων…

Τέλος, σημειώνεται οτι ο Έλληνας Πρωθυπουργός στις Βερσαλλίες συναντήθηκε με τον Όλαφ Σόλτς, με τον οποίο συζήτησαν για το ραντεβού του στην Πόλη, με τον Ταγίπ
Ερντογάν, με δεδομένο ότι την ερχόμενη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη θα μεταβεί και ο Γερμανός Καγκελάριος.

The post Τι περιμένει η Ελλάδα από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα