Τα πολιτικά ευρήματα της Pulse, o εκφραστής του Κέντρου και τα μηνύματα των πολιτών

Τα ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης της Pulse για λογαριασμό του Σκάι, «σκανάρουν»  τα κόμματα, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τις τάσεις της κοινής γνώμης, τη δεδομένη χρονική στιγμή, για να διαμορφώσουν τις στρατηγικές και τον πολιτικό λόγο τους την επόμενη ημέρα.

Το «ταμείο», που γίνεται σε μια πολιτικά φορτισμένη συγκύρια,  έχει κερδισμένους, χαμένους αλλά και χρήσιμα συμπεράσματα για τις ανησυχίες και τα «θέλω» του εκλογικού σώματος.

Στο Μαξίμου υπάρχει ικανοποίηση για τα ευρήματα  και οι βασικοί λόγοι

είναι τρεις.

Ο πρώτος είναι ότι στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 34% το οποίο  χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικό για βάση εκκίνησης, στην πρώτη αναμέτρηση, όπου η «χαλαρή ψήφος» αναμένεται να έχει «ειδικό» πολιτικό ρόλο.

Του Κώστα Πασίση

Η αυτοδυναμία τη δεύτερη Κυριακή, με το εκλογικό μπόνους,  καθίσταται ρεαλιστικός στόχος για τον Πρωθυπουργό, δεδομένης της πόλωσης που απειλεί τα λεγόμενα μικρά κόμματα, με συρρίκνωση…

O δεύτερος σχετίζεται με το  ότι η ΝΔ δείχνει να κερδίζει το στοίχημα του Κέντρου, που «χαρίζει» εκλογικές νίκες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται εκφραστής του κεντρώου χώρου με 28% έναντι 23% του Αλέξη Τσίπρα και 20% του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν σε  όσους αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι.

Σε αυτή την κατηγορία ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 35%, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανεβαίνει  στη δεύτερη θέση με 25% και ο Αλέξης Τσίπρας  μένει τρίτος με μόλις το 16%.

Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι η ΝΔ εμφανίζει υψηλή ανθεκτικότητα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο.

Η διαφορά των 8 ποσοστιαίων μονάδων, με ανοδική τάση από το ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ότι η πρωτοκαθεδρία της είναι αδιαμφισβήτητη.

Το γαλάζιο επιτελείο εκτιμά επίσης ότι η  διαφαινόμενη όξυνση του πολιτικού κλίματος θα αυξήσει τη συσπείρωση τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ…

Τι λένε στην Κουμουνδούρου και Χαρ. Τρικούπη

Από την άλλη πλευρά στην Κουμουνδούρου  βλέπουν ότι η «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κλείνει και επικαλούνται τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου, όπου η  συγκεντρώνει 32,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25%, το ΠΑΣΟΚ 12,5%, το ΚΚΕ 5,5%, η Ελληνική Λύση 3,5%, το ΜέΡΑ25 2,5%.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παράλληλα αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία της ΝΔ, που στηρίζεται στα δημοσκοπικά ευρήματα, λέγοντας ότι λαμβάνουν διαφορετικά μηνύματα από τις επαφές τους με τους πολίτες.

Επίσης οι βουλευτές τους αναλύοντας τη δημοσκόπηση κάνουν «focus» στις ανησυχίες των πολιτών για το ρεύμα, τα καύσιμα και τα τρόφιμα, τονίζοντας ότι εν λόγω «καυτά» προβλήματα θα κρίνουν το νικητή των εθνικών εκλογών.

Στο ερώτημα της εταιρείας ποια κατηγορία εξόδων σας προβληματίζει περισσότερο το 36% είπε το ηλεκτρικό ρεύμα, το 22% τα τρόφιμα, το 22% τα καύσιμα, το 6% το φυσικό αέριο, 5% άλλη, 9% ΔΓ/ΔΑ.

Η συγκεκριμένη ερώτηση παράλληλα  είναι και ένα ηχηρό μήνυμα των πολιτών προς την κυβέρνηση.

Τέλος στο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν τον Πρωθυπουργό ως παράγοντα πολιτικής αστάθειας και ζητούν εκλογές εδώ και τώρα.

Στην Χαρ. Τρικούπη δημοσίως τα στελέχη του κόμματος δηλώνουν ότι το ΠΑΣΟΚ πηγαίνει καλά στις δημοσκοπήσεις έχοντας υπερδιπλασιάσει τα ποσοστά κόμματος (13%) από τις εθνικές εκλογές (8,1%).

Ωστόσο σε διαρροές που γίνονται αναφέρουν ότι κάποια κέντρα έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα να μειώσουν τη δυναμική του κόμματος διαρρέοντας ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε καθοδική πορεία.

Επίσης κατηγορούν τα δυο μεγάλα κόμματα ότι καλλιεργούν κλίμα πόλωσης και ταυτόχρονα τονίζουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών στη δημοσκόπηση δηλώνουν ότι δε θέλουν για Πρωθυπουργό ούτε τον Μητσοτάκη, ούτε τον Τσίπρα…

The post Τα πολιτικά ευρήματα της Pulse, o εκφραστής του Κέντρου και τα μηνύματα των πολιτών appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα