Τα αντανακλαστικά του Πρωθυπουργού και η αντίδραση της Αντιπολίτευσης

Δίπλα στους πυρόπληκτους όλης της χώρας δεσμεύθηκε ότι θα μείνει η κυβέρνηση, στο έκτακτο νέο διάγγελμα του ο Πρωθυπουργός ο οποίος  χωρίς περιστροφές και περιτυλίγματα ζήτησε συγνώμη για τις οποίες αδυναμίες υπήρξαν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

«Κατανοώ απόλυτα τον πόνο των συμπολιτών μας που είδαν τα σπίτια ή τις περιουσίες τους να καίγονται», τόνισε και πρόσθεσε με νόημα ότι «οι τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν. Και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει».

Του Κώστα Πασίση

Επίσης προανήγγειλε άμεσες αποζημιώσεις, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες για

τους πληγέντες. Μια  δέσμη μέτρων 500 εκατομμυρίων ευρώ για Αττική και Εύβοια.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε διακομματική συναίνεση την ώρα της μάχης η οποία όμως δε διαφαίνεται μέχρι στιγμής τουλάχιστον από τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει σήμερα το γενναίο και ενισχυμένο πακέτο μέτρων, για τους πληγέντες, που σηματοδοτεί και την έμπρακτη  στήριξη της κυβέρνησης.

Παρότι ο εφιάλτης των πυρκαγιών δεν έχει τελειώσει και θα παραμείνει για πολύ καιρό ακόμη στη μνήμη των πληγέντων, όλο το επιτελείο του Μαξίμου, στρέφει το βλέμμα του στην επόμενη ημέρα.

Στην προκειμένη περίπτωση δε μιλάμε για διαχείριση της κατάστασης αλλά για ένα νέο εθνικό στοίχημα, που είναι η πλήρης αποκατάσταση των ζημιών, τόσο σε επίπεδο περιουσιών όσο και δασικού πλούτου. Εκτιμάται ότι περίπου 650.000 στρέμματα δάσους έγιναν παρανάλωμα του πυρός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους δημάρχους Ιστιαίας και Μαντουδίου τους οποίους και διαβεβαίωσε ότι το κράτος θα οικοδομήσει εκ νέου ότι κατέστρεψε ολοσχερώς ο πύρινος εφιάλτης.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως «η “αναστήλωση” της Βόρειας Εύβοιας θα γίνει Εθνικός στόχος»:

Η οδηγία του Πρωθυπουργού στους αρμόδιους υπουργούς είναι ότι στο πακέτο μέτρων προς ανακούφιση και στήριξη των πληγέντων, πρέπει  να είναι ευδιάκριτο  το κοινωνικό αποτύπωμα της κυβέρνησης και κυρίως η αλληλεγγύη της.

Η δεύτερη εντολή είναι οι πρώτες αποζημιώσεις να δοθούν με διαδικασίες εξπρές και επ’ ουδενί να μην κολλήσουν στα γραφειοκρατικά γρανάζια όπως έγιναν στο παρελθόν, σε ανάλογες περιπτώσεις. Αυτό τονίστηκε και στο διάγγελμα του Πρωθυπουργού και  δεν έγινε τυχαία. Αποτελεί προσωπική δέσμευση.

Άμεσες αποζημιώσεις 

Την άμεση χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω προκαταβολής, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ.

Εξειδικεύοντας τους άξονες των παρεμβάσεων σημείωσε ότι οι πρώτες ανάγκες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα καλυφθούν με υπεύθυνες δηλώσεις μέσα από το σύστημα προκαταβολών και όταν θα γίνει η καταγραφή για σπίτια και καλλιέργειες θα υπάρξει και η πλήρης αποζημίωση. Παράλληλα, ο Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για ειδική πρόβλεψη σχετικά με τους αγρότες.

Σημειώνεται ότι στα μέτρα της κυβέρνησης για ανακούφιση των πυρόπληκτων περιλαμβάνονται: Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων. Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Παροχή στεγαστικής συνδρομής. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών. Επιδότηση ενοίκια και στήριξη αγροτών.

Είναι αυτονόητο ότι για την υλοποίηση των προαναφερθέντων μέτρων οι αρμόδιοι υπουργοί πρέπει να «τρέξουν» και κυρίως να επιβλέψουν τη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν σπριντ, που δεν έχει προηγούμενο, προκειμένου η κυβέρνηση να μη χάσει την αξιοπιστία της…

Στο πλαίσιο αυτό ειδικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποιούν αυτοψίες στους Δήμους Αχαρνών (Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες), Ωρωπού (Αφίδνες, Ιπποκράτειος Πολιτεία, Δροσοπηγή), Κηφισιάς (Αδάμες), Διονύσου (Κρυονέρι), Λοκρών (Μαλεσίνα).

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει άλλα …σχέδια

Την ίδια στιγμή, που μαίνονταν οι πυρκαγιές, στην Κουμουνδούρου έδειχναν το πραγματικό πρόσωπο τους.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος σε δηλώσεις του ξεσπάθωσε και μίλησε για ευθύνες της κυβέρνησης στην καταστροφική εξέλιξη των πυρκαγιών που σαρώνουν τη χώρα.  Για προφανή ανεπάρκεια των εναέριων μέσων και παντελή απουσία συντονισμού.

Ταυτόχρονα η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιχείρησε να «πολιτικοποιήσει» το θέμα της επιχειρησιακής διαχείρισης των πυρκαγιών, τονίζοντας ότι τόσο η Αριστοτελία  Πελώνη όσο και οι υπουργοί κρύβονται την ώρα που η χώρα καίγεται.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ζήτησε να σταματήσουν τα fake news, αλλά μάλλον μάταια…

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε πόλεμο στην κυβέρνηση και αυτό προκύπτει από τις ενορχηστρωμένες επιθέσεις στα social media, κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, με ορολογία που θυμίζει έντονα τα γνωστά-άγνωστα «συριζοτρόλ».

Οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών;

Τέλος αίσθηση προκάλεσε και η παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειου Πλιώτα ο οποίος ζήτησε βαθιά έρευνα για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών με κεντρικό σχεδιασμό!

Όπως επισημαίνεται δεν πρόκειται για μια τυπική έρευνα καθώς ζητείται  να αξιοποιηθεί , σε όλο το εύρος του, το ποινικό δικονομικό οπλοστάσιο (άρση τηλεφωνικού απορρήτου, διενέργεια, ερευνών, ειδικών ανακριτικών πράξεων κ.λπ) για να ελεγχθεί και να αξιοποιηθεί κάθε χρήσιμη σχετική πληροφορία.

Η εκδοχή του εμπρησμού πάντως συζητείται έντονα στο μισό πληθυσμό της χώρας…

The post Τα αντανακλαστικά του Πρωθυπουργού και η αντίδραση της Αντιπολίτευσης appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα