Σημεία εκθετικής αύξησης δείχνει η επιδημία – Έκρηξη κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη

Κρίσιμες, χαρακτήρισε, τις ημέρες που διανύουμε, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Όπως είπε, από σήμερα το πρωί 46 περιφερειακές ενότητες βρίσκονται στη ζώνη επιτήρησης επίπεδο α, «κίτρινο» και 26 περιφερειακές ενότητες στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, επίπεδο β, «κόκκινο».

«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και αντίστοιχα πρέπει να προσαρμόζεται και η στρατηγική μας, που στον πηρύνα της παραμένει σταθερή, καθώς απόλυτη προτεραιότητά παραμένει η δημόσια υγεία» δήλωσε ο  κ. Χαρδαλιάς και τόνισε ότι «οι στιγμές

είναι κρίσιμες, αν όμως ενώσουμε όλοι δυνάμεις και ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών, αν εφαρμόσουμε τα μέτρα ευλαβικά, μπορούμε να τα καταφέρουμε και η χώρα μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό,  το ιδιαίτερα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που παρατηρείται στις ΠΕ της Θεσσαλονίκης και Σερρών έκανε αναγκαία τη λήψη άμεσων και εξατομικευμένων μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού στις περιοχές αυτές. Όσον αφορά στα σχολεία, είπε πως παραμένει ανοικτή η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τα Γυμνάσια, ενώ για τα Λύκεια προβλέπεται τηλεκπαίδευση.

Για τους χώρους λατρείας στις ΠΕ Θεσσαλονίκης και Σερρών, ανέφερε ότι οι λειτουργίες πραγματοποιούνται χωρίς την παρουσία πιστών.

Σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν στο «κόκκινο» επίπεδο, διευκρίνισε ότι οι περιορισμοί που ισχύουν για τα ταξί και τα ΙΧ, ένας επιβάτης πλέον του οδηγού, προφανώς και δεν ισχύουν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

«Επιτρέπεται η μεταφορά και δεύτερου επιβάτη όταν η μετακίνηση γίνεται για ιατρικούς λόγους» διευκρίνισε και  συμπλήρωσε πως το μόνο που απαιτείται είναι να έχουν μαζί τους όλα τα σχετικά, αναγκαία αποδεικτικά.

Να σημειωθεί ότι επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνον κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Όσον αφορά την υπηρεσία παροχής προϊόντων σε πακέτο από τα καταστήματα, το take away και το drive through δεν επιτρέπεται στιςΠΕ Θεσσαλονίκης και Σερρών. Επιτρέπεται μόνο το delivery, σημείωσε.

Σημεία εκθετικής αύξησης δείχνει η επιδημία

Ξεπερνώντας πλέον τις 2.000 διαγνώσεις, ανά ημέρα με μεγαλύτερη επιβάρυνση προς τα βόρεια της χώρας, η επιδημία στη χώρα μας παρουσιάζει σημεία εκθετικής αύξησης, σύμφωνα με όσα είπε ο κ.Μαγιορκίνης.

«Η Αττική παρουσίασε επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης με αύξηση περίπου 30% σε σχέση με την προηγουμένη εβδομάδα- σήμερα ανακοινώθηκαν 542 διαγνώσεις» είπε ο καθηγητής.

Στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκε εκρηκτική αύξηση -σήμερα ανακοινώθηκαν 595 διαγνώσεις- η οποία ανά μονάδα πληθυσμού παρουσίασε ως και 4 φορές περισσότερες διαγνώσεις σε σύγκριση με την Αττική και η μετάβαση αυτή έγινε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι οι νέοι 19 με 39 έχουν μεγαλύτερη επίπτωση, ξεπερνώντας τις 350 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 40 με 65, που έφτασε πάνω από 250 διαγνώσεις ανΆ εκατομμύριο πληθυσμού.

Επίσης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας χαρακτηριστικά «Ανησυχητική είναι η αύξηση των διαγνώσεων στις ηλικίες άνω των 65 ετών, που αποτελεί και τον κύριο πυρήνα των ευπαθών ομάδων που επιβαρύνει το σύστημα Υγείας, αλλά και η ενδιάμεση ηλικιακή ομάδα 40-65 προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία».

«Σαφείς αυξητικές τάσεις παρουσιάζει και ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη» συμπλήρωσε κι έκανε έκκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και ειδικά της χρήσης μάσκας.

Τόνισε, δε, ότι η πιθανότητα μετάδοσης από έναν φορέα που δεν χρησιμοποιεί μάσκα σε κλειστό χώρο είναι έως και 10 φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι σε ανοιχτό χώρο.

«Η δυναμική του δευτέρου κύματος ενισχύεται μέρα με τη μέρα σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ στην Ευρώπη η επιδημία έχει ξεπεράσει τις 10 εκατ. διαγνώσεις από την αρχή και ο αριθμός των ατόμων που διαγιγνώσκονται κάθε μέρα αγγίζει τις 280.000. Οι χώρες περνούν σε φάση εκθετικής αύξησης και λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα προστασίας»  επισήμανε.

Διαβάστε επίσης:

Νέο αρνητικό ρεκόρ με 2.166 κρούσματα – 169 οι διασωληνωμένοι

The post Σημεία εκθετικής αύξησης δείχνει η επιδημία – Έκρηξη κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα