Πούτιν και Ερντογάν θα συζητήσουν για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών την Τρίτη

Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία και Ηνωμένα Έθνη αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία την επόμενη εβδομάδα με στόχο την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ωστόσο ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι υπάρχει ακόμη “πολύς δρόμος να διανυθεί” μέχρι να ολοκληρωθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ότι η συμφωνία που θα υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα περιλαμβάνει

τη δημιουργία ενός κέντρου παρακολούθησης στην Κωνσταντινούπολη, η καταγραφή των ασφαλών διαδρομών και σημεία ελέγχου στις εξόδους και τις εισόδους στα λιμάνια. Η Τουρκία θα δημιουργήσει επίσης ένα κέντρο συντονισμού με την Ουκρανία, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Έθνη για τις εξαγωγές σιτηρών.

Ο Γκουτέρες ήταν λίγο πιο επιφυλακτικός, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι «ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να έχουμε μια τελική συμφωνία» την επόμενη εβδομάδα, προσθέτοντας: «Είμαι αισιόδοξος, αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί πλήρως». «Είδαμε ένα κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

«Θα χρειαστεί τώρα περισσότερη τεχνική δουλειά για να υλοποιηθεί η σημερινή πρόοδος. Αλλά η δυναμική είναι ξεκάθαρη», πρόσθεσε.

Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι σημαντικοί παγκόσμιοι προμηθευτές σιταριού και η Ρωσία είναι επίσης μεγάλος εξαγωγέας λιπασμάτων, ενώ η Ουκρανία είναι σημαντικός παραγωγός καλαμποκιού και ηλιέλαιου.

Ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι τα περισσότερα από τα σημεία σύγκρουσης στις συνομιλίες για την επανέναρξη των εξαγωγών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα έχουν ξεπεραστεί.

The post Πούτιν και Ερντογάν θα συζητήσουν για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών την Τρίτη appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα