Πως η Ελλάδα αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη στην Νοτιοανατολική Ευρώπη – Το σχέδιο για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Την ενεργειακή αυτονομία της χώρας αλλά και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σηματοδοτούν τα εγκαίνια του σταθμού επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου του Συμβουλίου της Ε.Ε Σαρλ Μισέλ και τριών ακόμη ηγετών.

Του Κώστα Πασίση

Ένα έργο με γεωστρατηγικό αποτύπωμα, που ανεβάζει κατηγορία την Ελλάδα στο ενεργειακό

πεδίο, ενώ υπηρετεί και τη γενικότερη στρατηγική της Ευρώπης για τη σταδιακή απεξάρτηση της από τη Ρωσία η οποία συνεχίζει τους εκβιασμούς με το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου.

Επίσης  η παρουσία Μισέλ στην Αλεξανδρούπολη αποκαλύπτει  το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ευρώπης για το συγκεκριμένο  έργο, όπως είχε γίνει πριν από δυο χρόνια με την επιτόπια  επιθεώρηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, λόγω των γνωστών προβλημάτων με τους μετανάστες οι οποίοι ήθελαν να εισέλθουν στη χώρα μας.

Ένα project εθνικής σημασίας καθώς η κατασκευή του γίνεται στη «μύτη της Τουρκίας», η οποία σχεδιάζει να μονοπωλήσει τη διέλευση φυσικού αερίου προς τις χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου και όχι μόνο.

Μια τουρκική ενόχληση που επιτείνεται με την ενισχυμένη παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη, απόρροια της ελληνοαμερικάνικης συμφωνίας.

Κατά σύμπτωση τα εν λόγω εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν σε μια περίοδο που η Άγκυρα δυναμιτίζει εκ νέου το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με σειρά υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά και επιθετικών δηλώσεων από τον τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

«Το έργο αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από επενδύσεις που καθιστούν την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό κόμβο: προσθήκη νέου σταθμού στην Κόρινθο, δυνατότητα επέκτασης του υφιστάμενου FSRU στο μέλλον. Όλα αυτά σημαίνουν ότι μέσα στους επόμενους 20 μήνες η Ελλάδα θα μπορεί να υποδεχθεί σημαντικές, πολύ αυξημένες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου», τόνισε  Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο  νέος Σταθμός στην Αλεξανδρούπολη, ύψους  380 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα κοινοπραξίας με τη Βουλγαρία, είναι το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που υλοποιείται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και δείχνει το σοβαρό σχεδιασμό της κυβέρνησης, για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας αλλά και τον κομβικό ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή.

Ο συγκεκριμένος πλωτός σταθμός μαζί με τη σημαντική εθνική υποδομή της Ρεβυθούσας και το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο, διασφαλίζουν την επάρκεια της Ελλάδας και την  μετατρέπουν σε ένα διαμετακομιστικό κέντρο ενέργειας προς την Ευρώπη.

Και όλα αυτά σε μια διεθνή συγκυρία, όπου η ενέργεια αναδεικνύεται σε κρίσιμο και καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη οποιαδήποτε χώρας, που θέλει να καλύψει αποτελεσματικά τις σημερινές αλλά και τις μελλοντικές  ανάγκες της.

Κωδικός: Μείωση των λογαριασμών ρεύματος

Την ίδια στιγμή, στην τελική ευθεία έχει μπει και το εθνικό σχέδιο δράσης για την στήριξη των νοικοκυριών που έρχονται αντιμέτωπα με πρωτόγνωρους  λογαριασμούς στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Πρόκειται για ένα νέο μεγάλο πακέτο στήριξης της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, το οποίο θα δίνει  δραστικές λύσεις στο πρόβλημα των ανατιμήσεων των τιμών ενέργειας, κατά δήλωση των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών.

Η κρατική επιδότηση θα έχει ισχύ για όλο το 2022 και αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμολογίων, το πιθανότερο σενάριο είναι να επεκταθεί και το επόμενο έτος.

Το θέμα της ακρίβειας έχει λάβει πλέον και πολιτικές διαστάσεις και σε αυτό το πλαίσιο αντιμετωπίζεται από το Μαξίμου.

Έτσι, ο Πρωθυπουργός κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ, που ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή, είναι πολύ πιθανό, να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα, με αμιγώς κοινωνικό αποτύπωμα τα οποία μάλιστα θα αναγκάσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να… προσυπογράψουν το πακέτο βοήθειας.

Προς το παρόν πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να «επενδύει» πολιτικά στο συγκεκριμένο πρόβλημα για να φθείρει την κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την Ηλεία, επέρριψε όλη την ευθύνη για τις ανατιμήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, στην κυβέρνηση και ειδικότερα στην «παράνομη και παράλογη ρήτρα αναπροσαρμογής», όπως τη χαρακτήρισε

Ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης ζητά να μπει πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος αύριο το πρωί…

Σημειώνεται ότι μετά την επιστροφή  Μητσοτάκη στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη στο Μαξίμου με το ενεργειακό επιτελείο για τις τελευταίες πινελιές αναφορικά με την κρατική επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα.

The post Πως η Ελλάδα αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη στην Νοτιοανατολική Ευρώπη – Το σχέδιο για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα