Πως αξιολογεί το Μαξίμου τη Ρωσική απειλή για κλείσιμο της στρόφιγγας φυσικού αερίου

Η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας είναι άμεση προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και αυτό ήταν το βασικό αντικείμενο της έκτακτης  σύσκεψης που έγινε στο Μαξίμου, παρουσία των εκπρόσωπων της συγκεκριμένης  αγοράς για αξιολόγηση της κατάστασης και εύρεση εναλλακτικών πηγών προμήθειας φυσικού αερίου.

Του Κώστα Πασίση

Στη σκιά της υποβόσκουσας απειλής της Ρωσίας για διακοπή της παροχής φυσικού αέριου στη Γερμανία, μέσω του Nord Stream 1,  με πρόσχημα τη συντήρηση του δικτύου, το μήνυμα που εκπέμπει το Μαξίμου είναι ότι η χώρα δε θα αντιμετωπίσει προβλήματα

εφοδιασμού καθώς η Ελλάδα δεν έχει μεγάλη άμεση εξάρτηση από το αέριο της Ρωσίας.

Αλλά η πρόσφατη δήλωση εκπροσώπου του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1, που εξυπηρετεί την Ευρώπη, δεν μπορεί να περάσει  απαρατήρητη…

Το κλείσιμο της στρόφιγγας, αναμένεται να έχει μεγάλες παρενέργειες στην επάρκεια της Ευρώπης, ενώ η υψηλή ζήτηση για LNG που θα ακολουθήσει θα επηρεάσει το ήδη υψηλό κοστολόγιο της ηλεκτρικής ενέργειας και αυτό αφορά όλες τις χώρες.

Ανησυχία υπάρχει σε όλο το κόσμο. Λαμβάνουμε μέτρα ακόμη και για την πιο ακραία εξέλιξη, επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Χωρίς υπερβολή στην κυβέρνηση έχει σημάνει ένας σιωπηρός «συναγερμός», όπως ακριβώς το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να μην πιαστεί κανείς εξαπίνης.

Στο απευκταίο σενάριο του κλεισίματος της στρόφιγγας, η ενεργειακή εξίσωση γίνεται δισεπίλυτη και η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με δυο μεγάλα προβλήματα.

Το πρώτο αφορά την εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου σε νέα δυσθεώρητα ύψη και το δεύτερο σχετίζεται με την επάρκεια στην αγορά.

Για το πρώτο θέμα οι προετοιμασίες της κυβέρνησης έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό και ήδη τρέχουν προγράμματα για την ελάφρυνση των νοικοκυριών των επιχειρήσεων και των αγροτών από το βάρος των ήδη σοβαρών ανατιμήσεων.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την κοινωνία και κυρίως τα ευάλωτα νοικοκυριά όσο διαρκεί η κρίση.

Όσον αφορά το πρόβλημα της επάρκειας το βάρος πέφτει στις προμήθειες LΝG και στο λιγνίτη.

Ειδικότερα γίνεται λόγος για την  εξάντληση των δυνατοτήτων προμήθειας αερίου από τον αγωγό του Αζερμπαϊτζάν και για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και όχι μόνο φυσικού αερίου.

Οι στρατηγικές κινήσεις της χώρας  έγιναν ορατές με την κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού  αγωγού  μεταφοράς φυσικού αερίου IGB, τα εγκαίνια του οποίου  πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγες ημέρες στην Κομοτηνή.

Ο αγωγός IGB   θα ενωθεί με τον ΤΑΡ που τροφοδοτείται από το αέριο του Αζερμπαϊτζάν

Σημειώνεται επίσης ότι το Σεπτέμβριο αναμένεται να λειτουργήσει η «Πτολεμαΐδα 5». Πρόκειται για τη μεγαλύτερη λιγνιτική μονάδα που έχει κατασκευάσει η ΔΕΗ, με ισχύ 660 Μεγαβάτ.

Αναζητείται Ευρωπαϊκή λύση

Προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε  πως δεν αναμένεται να μπει δελτίο στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα καθώς η χώρα θα τροφοδοτείται με LNG, αλλά το θέμα «καίει» την κυβέρνηση, με δεδομένο ότι σε λίγους μήνες θα στηθούν κάλπες.

Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση επιμένει και λέει ότι το ενεργειακό πρόβλημα δεν είναι Ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό και χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση.

Στο πλαίσιο αυτό κρίσιμη χαρακτηρίζεται η 26η Ιουλίου, ημερομηνία που θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε  για το θέμα του φυσικού αερίου ενόψει του Χειμώνα.

Λίγες ημέρες αργότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να  προτείνει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για τη μείωση της ζήτησης αερίου σε περίπτωση που η Ρωσία μειώσει περαιτέρω τις ροές.

Εκτιμάται ότι αν η Ρωσία πάει σε ακραία επιλογή, είναι πολύ πιθανό η Ευρώπη να βάλει – επιτέλους – πλαφόν στις τιμές της ενέργειας.

The post Πως αξιολογεί το Μαξίμου τη Ρωσική απειλή για κλείσιμο της στρόφιγγας φυσικού αερίου appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα