Π.Χρηστίδης στο ThePresident: Το ΠΑΣΟΚ προσδιορίζει με την μοναδική ταυτότητά του το αύριο του προοδευτικού χώρου

Ολομέτωπη επίθεση σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση εξαπολύει με συνέντευξη του στο ThePresident ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης με αιχμή την πανδημία. Όπως τονίζει ο κ. Χρηστίδης  «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα 4,5 χρόνια για τα δημόσια νοσοκομεία. Ούτε και η ΝΔ θα έκανε, αν δεν ερχόταν η πανδημία. Ίσα ίσα, επιχειρούσε δημόσια στον προεκλογικό της λόγο, να απαξιώσει

καθετί δημόσιο» και χαρακτηρίζει ηρωικό το ΕΣΥ, το οποίος όπως αναφέρει στήριξε και στηρίζει τους πολίτες  διαχρονικά. Στέλνει ισχυρό μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού και καλεί την κυβέρνηση και τους ειδικούς να επέμβουν και να σταματήσουν την «ψεκασμένη»παραφιλολογία και συζήτηση για «καλά» και «κακά» εμβόλια. Όλα τα εμβόλια σώζουν και προστατεύουν από την COVID-19.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ, βάζει φρένο στα σενάρια περί συνεργασίας με την Κουμουνδούρου, υπογραμμίζοντας «Τα παραμύθια της Χαλιμάς, λοιπόν, περί συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν κάνουν ούτε για νανούρισμα..» Στο δρόμο για τις εσωκομματικές εκλογές ο κ. Χρηστίδης εκφράζει την πεποίθηση ότι το ΚΙΝΑΛ θα επιτύχει τον καίριο στόχο του, «το κίνημά μας να γίνει ο καταλύτης αλλαγής και αναδιάταξης των πολιτικών δυνάμεων και συσχετισμών στην χώρα. Αυτή είναι η πρόκληση της επόμενης περιόδου. Να δημιουργήσουμε με τους πολίτες μια μεγάλη πλειοψηφική, προοδευτική παράταξη, που δημιουργεί νέα δεδομένα στον πολιτικό χάρτη».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Χρηστίδη στην Αγγελική Λάζου:

Ερ: Μετά από μια πολύ μεγάλη περιπέτεια όπως διαμορφώθηκε από τις συνθήκες που επέβαλλε η πανδημία, φαίνεται να διανύουμε τα τελευταία μέτρα του δύσκολου δρόμου, θα ήθελα κ. εκπρόσωπε μια αποτίμηση από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής για όλα όσα έγιναν και για εκείνα που δεν έγιναν.

Απ: Ας ελπίσουμε το τελευταίο μίλι να μη γίνει η αφετηρία  για ένα νέο εγκλεισμό και lockdown. Απελευθερώνονται δραστηριότητες σταδιακά γιατί δεν αντέχει άλλο η ελληνική κοινωνία και η οικονομία και γιατί η χώρα έχει ανάγκη επειγόντως τα όποια έσοδα προκύψουν από τον τουρισμό. Όχι επειδή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι καλύτερα ή επειδή παρουσίασε ένα σχέδιο η κυβέρνηση, που σημαίνει ότι ανοίγουμε με ασφάλεια, όπως το ζητούσαμε εμείς από το Νοέμβριο και δεν μας άκουσε.

Παρά τα όσα κατά καιρούς ευαγγελίζονται διάφορα στελέχη της κυβέρνησης κάνοντας χρήση της… δημιουργικής στατιστικής, οι αριθμοί για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας είναι αμείλικτοι και προκαλούν έντονο προβληματισμό. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 αποτελεί αναμφισβήτητα την μοναδική και πλέον ασφαλή οδό εξόδου από την υγειονομική κρίση που βιώνουμε, η ταχύτητα της εμβολιαστικής διαδικασίας δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς . Απεναντίας, μαρτυρά ανεπάρκεια στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη λειτουργία περισσότερων εμβολιαστικών κέντρων και την απαραίτητη στελέχωσή τους.

Συνοψίζοντας, δεν θα έφτανε μια συνέντευξη για να καταγράψουμε λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησης. Από το άνοιγμα κλείσιμο των σχολείων έως το συνωστισμό στα ΜΜΜ, υπάρχουν δεκάδες επαναλαμβανόμενοι παραλογισμοί, που στοίχισαν ακριβά.  Όσο και αν η κυβέρνηση προσπάθησε να κρύψει τις συνέπειες, αυτές είναι παρούσες σε κάθε κοινωνική έκφανση.

Ερ: Η αντιπολιτευτική στάση του κόμματός σας κατά γενική ομολογία ήταν η ενδεδειγμένη αφού ισορρόπησε ανάμεσα στις πραγματικές αγωνίες της κοινωνίας και της βελτίωσης των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξε μια ροπή προς την στείρα αντιπολίτευση και κατηγορηθήκατε πως γίνεστε συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ, τι απαντάτε στους επικριτές σας; 

Απ: Η ΝΔ έφτασε στο σημείο να συγχαίρει τον κ. Καρανίκα και να αποδέχεται πλήρως τη συμφωνία Των Πρεσπών, δεν δικαιούται να κάνει μαθήματα συνέπειας.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ στον πολιτικό του λόγο κουβαλάει την μπερδεμένη αντίληψη του 2015 που τον εξέθρεψε πολιτικά. Επαναστατική γυμναστική, χωρίς αρχή μέση και τέλος. Για ακόμη μια φορά απέδειξε ότι αντιλαμβάνεται το κράτος με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το κάνει και η ΝΔ: Ως… λάφυρο. Αυτό άλλωστε μαρτυρά η δήλωση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Τζανακόπουλου, που απευθυνόμενος σε στελέχη του κόμματός του, δήλωσε ότι «οι αυτονομημένες εστίες εξουσίας στο εσωτερικό της Δημόσιας Διοίκησης θα πρέπει να εκκαθαριστούν». Η αναφορά σε «εκκαθαρίσεις» και η έννοιά τους, προκαλεί ανατριχίλα σε κάθε δημοκρατικό πολίτη και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές σε ένα Κράτος Δικαίου, καθώς έτσι ομολογείται μια βαθιά καθεστωτική και αυταρχική νοοτροπία που προβληματίζει σχετικά με τις πραγματικές αντιλήψεις και προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για τους δημοσίους υπαλλήλους, όσο και για το δημόσιο, συνολικά.

Η κριτική μας την περίοδο της πανδημίας υπήρξε ουσιαστική και ακριβής. Και αν η κυβέρνηση μας είχε ακούσει έγκαιρα, σήμερα θα είχαμε πολύ λιγότερα προβλήματα.

Τα παραμύθια της Χαλιμάς, λοιπόν, περί συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν κάνουν ούτε για νανούρισμα.. Επομένως, συμπορεύσεις και ταυτίσεις μακριά από εμάς. Δεν έχει το δικαίωμα κανείς να τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια των ανθρώπων που πιστεύουν, αγωνίζονται, αγωνιούν και έμειναν σταθεροί στο ΠΑΣΟΚ και στο Κίνημα Αλλαγής τα τελευταία χρόνια.

Ερ: Ακούγεται πολύ συχνά κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν στηρίχτηκε το ΕΣΥ όμως πραγματικά εάν δεν είχε στηριχτεί με επικουρικούς γιατρούς και με τις κτηριακές παρεμβάσεις που έγιναν, θεωρείτε ότι θα μπορούσε το προσωπικό να ανταπεξέλθει στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες;

Απ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα 4,5 χρόνια για τα δημόσια νοσοκομεία. Ούτε και η ΝΔ θα έκανε, αν δεν ερχόταν η πανδημία. Ίσα ίσα, επιχειρούσε δημόσια στον προεκλογικό της λόγο, να απαξιώσει καθετί δημόσιο.

Το ηρωικό ΕΣΥ, στήριξε και στηρίζει τους συμπολίτες μας κατά την διάρκεια της πανδημίας και διαχρονικά. Για εμάς, η Υγεία και η ενίσχυση του ΕΣΥ και των ανθρώπων του είναι ζωτικής σημασίας. Άλλωστε το ΕΣΥ αποτέλεσε ένα τιτάνιο έργο που το εμπνεύστηκε και το υλοποίησε το ΠΑΣΟΚ βασισμένο σε μία απλή μεν, αλλά ριζοσπαστική ιδέα:  Υγεία για όλους. Όπως είχε εμβληματικά προσδιορίσει ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Παρασκευάς Αυγερινός και ο Γιώργος Γεννηματάς που μέχρι την τελευταία του πνοή δούλεψε και υπερασπίστηκε το ΕΣΥ: «Μπροστά στην αρρώστια και τον θάνατο δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί». Η πανδημία επιταχύνει ήδη υπάρχουσες εξελίξεις και δημιουργεί νέες, χρειάστηκε να προκύψει, για να μπορέσουμε να συνειδητοποιήσουμε εκ νέου την αξία του κοινωνικού και ρυθμιστικού κράτους για τους πολίτες του. Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας ζητήσαμε επιτακτικά την ενίσχυση του ΕΣΥ στην πράξη. Ενίσχυση σημαίνει άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, σημαίνει μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών. Σημαίνει έμπρακτη αναγνώριση των ανθρώπων που δίνουν καθημερινά τη μάχη από την πρώτη γραμμή. Με την ένταξη όλων των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα ως μία ελάχιστη αναγνώριση της προσφορά τους που ακόμα δεν έχει ικανοποιηθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Ερ: Θέτει το κίνημα αλλαγής ζήτημα για την Επιτροπή και εάν όχι γιατί η σφοδρή αντίθεση με το ακαταδίωκτο των μελών της; 

Απ: Όταν θέλεις να προστατέψεις μία επιστημονική επιτροπή δεν φέρνεις εκπρόθεσμη τροπολογία μαζί με άλλα 100 θέματα, σαν να θέλεις κάτι να κρύψεις κάτι, όπως έγινε από τη ΝΔ στη βουλή για το ακαταδίωκτο των μελών της επιτροπής των ειδικών για την πανδημία. Προφανώς πρέπει τους επιστήμονες της χώρας να τους προστατεύσουμε. Αλλά μιλάμε για μία επιτροπή, η οποία έχει καθαρά εισηγητικό, γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Τις πολιτικές αποφάσεις και το ανάλογο κόστος και ευθύνη το αναλαμβάνει η κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση κανείς δε ζήτησε να διώκονται οι λοιμωξιολόγοι. Λειτουργούν σε ένα επιστημονικό πλαίσιο, ως ένα γνωμοδοτικό όργανο και αυτό το υπερασπιζόμαστε και το προστατεύουμε. Το να φτάσουμε στο άλλο άκρο, να θεσπίζουμε ρήτρες ή ειδικούς κανόνες για να προστατεύουμε αυτούς που είναι επιφορτισμένοι να γνωμοδοτούν, είναι μία υπερβολική κίνηση, που δίνει λάθος μηνύματα, ενώ επιβεβαιώνει όλους όσους υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι παίζονται και πολιτικά παιχνίδια στο όνομα και γύρω από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Ερ: Πως εκτιμάτε την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα; θα μπορέσουμε να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι; 

Απ: Εύχομαι και ελπίζω ειλικρινά να αυξάνονται τα ποσοστά εμβολιασμένων μέρα με τη μέρα. Ο εμβολιασμός κατά τηςCOVID-19 αποτελεί αναμφισβήτητα την μοναδική και πλέον ασφαλή οδό εξόδου από την υγειονομική κρίση που βιώνουμε. Όμως τα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού παραμένουν από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στις ηλικιακές ομάδες άνω των 60 ετών. Ειδικότερα, σύμφωνα με έκθεση του ECDC στην οποία περιγράφεται ο χάρτης των εμβολιασμών σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. φαίνεται ότι οι πιο ευαίσθητες ηλικίες, αυτές των 60 ετών και άνω και κυρίως τα άτομα 70-80 ετών δεν έχουν ανταποκριθεί όπως θα έπρεπε στους εμβολιασμούς, καθώς τα ποσοστά των εμβολιασμένων σε αυτές τις ηλικίες κυμαίνονται κοντά στο 60%. Δεν φθάνουν οι επικοινωνιακές κινήσεις που δημιουργούν εφησυχασμό. Για να φθάσουμε στην πραγματική «ελευθερία», χρειάζεται προσοχή, συστηματική επιτήρηση-έλεγχοι παντού, με ευθύνη του κράτους για την εφαρμογή των μέτρων. Βάρος στον εμβολιασμό του πληθυσμού,  στους ηλικιωμένους, στους υγειονομικούς και ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές. Να μην επαναληφθούν τα λάθη της προηγούμενης χρονιάς και να παρθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης που έχουμε προτείνει. Επίσης να επισημάνω ότι  η εισροή περισσότερων δόσεων εμβολίων στη χώρα καθώς και η ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών και ενόψει της τουριστικής περιόδου απαιτούν τη λειτουργία σε όλη την επικράτεια όσων περισσότερων εμβολιαστικών κέντρων γίνεται καθώς και την στελέχωσή τους με επαρκές προσωπικό.

Τέλος πραγματικά καλώ την κυβέρνηση και τους ειδικούς να επέμβουν και να σταματήσουν την «ψεκασμένη»παραφιλολογία και συζήτηση για «καλά» και «κακά» εμβόλια. Όλα τα εμβόλια σώζουν και προστατεύουν από την COVID-19.

Ερ: Εργασιακά και Παιδεία βάζουν φωτιά στη πολιτική αντιπαράθεση ποια είναι για το Κίνημα Αλλαγής τα σημεία που αποτελούν κόκκινη γραμμή; 

Απ: Η κυβέρνηση θεωρεί τις ανισότητες φυσικά φαινόμενα. Επομένως, δε μπορεί να αντιληφθεί τη σημασία και την αξία της καλής εργασίας και του αξιόλογου εκπαιδευτικού συστήματος. Παιδεία και εργασία είναι το ασφαλέστερο ασανσέρ κοινωνικής κινητικότητας.

Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί χτυπάει την έννοια του διαλόγου, της συλλογικής διαπραγμάτευσης και την έννοια της ύπαρξης συνδικάτου. Πρόκειται για μια παλιομοδίτικη – συντηρητική λογική, η οποία δεν έχει θέση στο σήμερα, που μπαίνουμε σε μια άλλη εποχή, μια εποχή ψηφιακή. Στον αντίποδα όσων επιχειρεί και οραματίζεται για τη χώρα ο κ. Μητσοτάκης, σήμερα ο εργαζόμενος πρέπει να συμμετέχει στο διάλογο, πρέπει να υπάρχουν συνέργειες και συνεργασίες μέσα στην παραγωγή, ενώ παράλληλα έχουμε ανάγκη υψηλά καταρτισμένο δυναμικό και όχι φθηνό μεροκάματο. Με το νέο νομοσχέδιο αφαιρείται η συλλογική σύμβαση, απελευθερώνονται οι απολύσεις, διαλύεται η επιθεώρηση εργασίας και καταστρατηγούνται τα εργασιακά δικαιώματα. Τι απαντά στους εργαζόμενους που, πλέον, θα απολύονται παράνομα και δεν θα επαναπροσλαμβάνονται ακόμη και μετά από δικαστική απόφαση; Πώς άραγε συμφιλιώνεται η οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή όταν οι γονείς, με «ατομική σύμβαση» θα υποχρεούνται σε άστατο καθημερινό ωράριο και 10ωρη εργασία; Πώς είναι δυνατόν ο εργαζόμενος να είναι ο μόνος που θα μπορεί να αιτείται την ευέλικτη-10ωρη εργασία και ταυτόχρονα, με άλλη πρόβλεψη να θεωρείται παράνομη η απόλυση αν αρνηθεί την διευθέτηση;

Το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει τις θέσεις του και καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τον ακραίο αντεργατικό νομοσχέδιο διαμηνύοντας ότι θα βρεθεί με όλες του τις δυνάμεις κοντά στους εργαζόμενους και στο πλευρό των νέων που διεκδικούν μία δίκαιη κοινωνία.

Στο μέτωπο της Παιδείας , η κυβέρνηση με τις επιλογές της διεύρυνε το μαθησιακό χάσμα και τις εκπαιδευτικές ανισότητες, συγκεκριμένα, ένα χρόνο τώρα απέτυχε να εξασφαλίσει την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Στη σκιά της πανδημίας ακολούθησε μια πολιτική αντιμεταρρυθμίσεων, από την υπόθεση των κολλεγίων, την αποδόμηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης ως την εισαγωγή της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, χωρίς ουσιαστικό διάλογο, με αλαζονεία και αυταρχισμό. Δεν υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας από την μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών αλλά και των οικογενειών των μαθητών. Δεν μπορούμε να πάμε στο αύριο της χώρας, να πετύχουμε το στόχο της ανάκαμψης με αυτού του είδους τις αντιλήψεις, εμείς θα είμαστε εδώ παλεύοντας για μια ζωντανή και ευημερούσα κοινωνία μέσα σε ένα καθεστώς δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Ξέρουμε τι μας χωρίζει και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ερ: Στο δρόμο για την ανάδειξη νέας ηγεσίας ποιο είναι το στοίχημα  για το Κίνημα Αλλαγής; η νέα ηγεσία θα σηματοδοτήσει άλλη πολιτική πρόταση από αυτή που υφίσταται; 

Απ: Η Παράταξη μας καινοτόμησε το 2004 ανοίγοντας τις εσωτερικές διαδικασίες, ώστε με συλλογική δράση να  και ακολουθώντας όλες τις διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό μας θα προχωρήσει συντεταγμένα στις διαδικασίες της και να είστε σίγουρος ότι με πολιτικό πλαίσιο και ισχυρή αυτοπεποίθηση θα πρωταγωνιστήσουμε ξανά πολιτικά και κινηματικά κοινωνικά. Η περίοδος που το ΠΑΣΟΚ «έφταιγε για όλα» δίνει την θέση στην περίοδο που «όλοι θέλουν να γίνουν ΠΑΣΟΚ». Όχι μόνο για όσα αναπολούν οι πολίτες αλλά και για όσα προσδοκούν. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος της συντήρησης. Εμείς αντίθετα με εξωστρέφεια, φρέσκο λόγο, σύγχρονες και πρωτοποριακές προτάσεις πολιτικής και συστράτευση δυνάμεων, θα επιτύχουμε τον καίριο στόχο μας, το κίνημά μας να γίνει ο καταλύτης αλλαγής και αναδιάταξης των πολιτικών δυνάμεων και συσχετισμών στην χώρα. Αυτή είναι η πρόκληση της επόμενης περιόδου. Να δημιουργήσουμε με τους πολίτες μια μεγάλη πλειοψηφική, προοδευτική παράταξη, που δημιουργεί νέα δεδομένα στον πολιτικό χάρτη. Σε αυτό τον δρόμο θέλουμε να συμπορευτούμε με όσους πολίτες μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, τα ίδια οράματα. Και αυτούς που έκαναν άλλες πολιτικές επιλογές τα προηγούμενα χρόνια, με διαφορετικά κριτήρια.

Ερ: Κ. Χρηστίδη δεν μπορώ να μη σας ζητήσω ένα σχόλιο για μια κοινωνική συζήτηση που διεξάγεται στις παρέες, «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ όχι ενωμένο αλλά Δυνατό», κάτι που εκπορεύεται από την ισχυρή παρουσία σε κομβικούς ρόλους δεκάδων στελεχών του ΠΑΣΟΚ τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση 

Απ: Αυτό το σύνθημα το φωνάζαμε οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να κοιτάμε πρόσωπα αλλά τη δύναμη που έφεραν οι ιδέες του. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ από κοινού το 2010 επέλεξαν να ρίξουν όλο το πολιτικό βάρος στο ΠΑΣΟΚ. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ από κοινού πίστεψαν ότι θα τελειώσουν τον χώρο μας. Είτε με τη σπίλωση, είτε με την αφαίμαξη. Διαψεύστηκαν. Εκείνη η αδικία σήμερα αποκαθίσταται και μαζί με την αποκατάσταση έρχεται και η δικαίωση των επιλογών.

Το ΠΑΣΟΚ εξελίσσεται, νοσταλγεί αλλά πάνω από όλα προσδιορίζει με την μοναδική ταυτότητά του το αύριο του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα. Σήμερα χτίζουμε το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντός μας, σε ένα νέο, σύγχρονο και δυναμικό πολιτικό χώρο πάντα με πυρήνα την ιστορική και πολιτική παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ.  Μετακινούνται οι τεκτονικές πλάκες στο παγκόσμιο, στο εθνικό, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό, ιδεολογικό και ηθικό υπόστρωμα. Οι κοινωνικές δυνάμεις δεν είναι οι ίδιες με χθες και βέβαια δεν εκπροσωπούνται η κυβερνιούνται με τον παλιό τρόπο. Οι μηχανισμοί της κοινωνικής κινητικότητας και ανέλιξης που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ τώρα είναι σε στασιμότητα. Τώρα, είναι η ώρα της αλήθειας. Μετά την κρίση χρέους, τους διχασμούς, τις πολώσεις, τα μνημόνια και την πανδημία, καλούμαστε να σταθούμε στα πόδια μας ξανά, μπροστά στην αλήθεια της νέας εποχής. Και αυτό θέλει σύγκρουση με τις αιτίες όσων μας οδήγησαν εδώ. Θέλει πολιτικές επιλογές που παράγουν για την Ελλάδα και τις επόμενες γενιές, δεν καταστρέφουν για μικροκομματικά οφέλη. Θέλει μεταρρυθμίσεις που ανοίγουν νέες ευκαιρίες, όχι απορρυθμίσεις που κλείνουν το μάτι στα κλειστά συμφέροντα, στους ελιτιστές, τους διαχειριστές.

Ερ. Με δεδομένη την κούραση των πολιτών, η κυβέρνηση καταγράφει μια φθορά ίσως όχι την αναμενόμενη αλλά την καταγράφει, δεν βλέπουμε όμως να την καρπώνεται κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης, μήπως το μήνυμα σας δεν είναι καθαρό; και πως θα ανοίξετε εκ νέου διαύλους επικοινωνίας με την κοινωνία;  

Ενάμιση χρόνο τώρα ζούμε σε ειδικές συνθήκες για την πολιτική ζωή του τόπου. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση κινούνται σε τροχιά πόλωσης, κόντρα στον παλμό μιας κοινωνίας που βρίσκεται στα όριά της. Η κυβερνητική φθορά προσδιορίζεται εμφανώς, με υποχώρηση άνω των 20 μονάδων στη θετική αξιολόγηση του έργου της, αλλά και προσωπικά του πρωθυπουργού, συγκριτικά με τον περασμένο Απρίλιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αισθητά κάτω από τις τελευταίες κάλπες, χωρίς προοπτική ανάκαμψης, ενώ η σταδιακή άνοδος των ποσοστών του κινήματος αποτυπώνεται παντού και σε επίπεδο δημοφιλίας και σε επίπεδο προσμονής και υιοθέτησης πολλών προτάσεων μας από την κυβέρνηση.

Η στρατηγική μας θα εξελιχθεί όπως την έχουμε σχεδιάσει και θα εκπλήξει πολλούς. Το Κίνημα εδραιώνεται αργά αλλά σταθερά ως η δυνητική ουσιαστική επιλογή γνήσιου και σοβαρού αντιπολιτευτικού μοντέλου μακριά από το συγκρουσιακό τεχνητό δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, με το βλέμμα μας να εστιάζεται κυρίως στις γκρίζες ζώνες των ψηφοφόρων που θέλουμε να επεκταθεί και να είστε σίγουρος ότι θα επεκταθεί και ο λόγος και η δυναμική μας τους προσεχείς μήνες. Έχουμε δώσει δείγματα γραφής και η παράταξη θα προσδιορίσει τη δυναμική της εξελικτικά και αποφασιστικά. Η χώρα μας δεν μπορεί να ανακάμψει από την υγειονομική και οικονομική κρίση με συντηρητικές πολιτικές, αυτές που εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία και μας οδηγούν δεκαετίες πίσω. Και την ίδια στιγμή δεδομένου ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που κάνε ιείναι να προσπαθεί να καβαλήσει ένα κύμα διαμαρτυρίας, όπως έκανε στο παρελθόν, αλλά αυτό είναι πια εντελώς ξεπερασμένο. Πιστεύω ότι εμείς είμαστε το κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί την πραγματική προοδευτική διακυβέρνηση. Το δικό μας αφήγημα μιλάει για ένα νέο πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο, που αντιμετωπίζει τις ανισότητες, εξασφαλίζει την πλήρη απασχόληση με δημόσιες επενδύσεις και για σύγχρονες κοινωνικές υποδομές και κυρίως ιδιωτικές επενδύσεις που θα εξασφαλίζουν εθνική προστιθέμενη αξία. Αυτό το αφήγημα και διακύβευμα για τη χώρα και την προοπτική της παράταξης μας θα το υπερασπιστούμε σθεναρά και δυναμικά ενδυναμώνοντας το λόγο και το μήνυμα μας παντού και ειδικά στη νέα γενιά, τη γενιά μου, που αυτή τη στιγμή περιθωριοποιείται και βάλλεται κοινωνικά, ταξικά, εργασιακά. Είναι στο χέρι μας η τύχη και η προοπτική της χώρας με την ψήφο και τη συμμετοχή μας στο Αύριο της χώρας.

The post Π.Χρηστίδης στο ThePresident: Το ΠΑΣΟΚ προσδιορίζει με την μοναδική ταυτότητά του το αύριο του προοδευτικού χώρου appeared first on The President.

Keywords
ΠΑΣΟΚ, ταυτοτητα, νεα δημοκρατια, συριζα, εκλογες, νέα, lockdown, σημαίνει, σχολεια, μμμ, παπανδρεου, προσφορες, βουλη, δραση, ελλαδα, σθεναρά, συμμετοχή, president, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, σταση εργασιας, κλειστα επαγγελματα, κλειστα σχολεια, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, κοινωνικος τουρισμος, φωτια, τελος του κοσμου, εκλογες 2015, αγγελικη, ανοιγμα σχολειων, αξιολογηση, ξανα, κοινωνια, οικονομικη κριση, χωρες, αιχμη, δημοκρατια, εθνικη, επιθεωρηση εργασιας, εργασια, ηγεσια, κοντρα, οικονομια, παιχνιδια, περιοδος, πλαισιο, τυχη, υγεια, ωρα, αδικια, ανδρεας παπανδρεου, ανοδος, ασανσερ, αρρωστια, αυτοπεποιθηση, βλεμμα, βρισκεται, γινει, γινεται, γινονται, γονεις, δεδομενο, δυναμη, δημοσιο, δηλωση, δωσει, δυναμικο, εγινε, ειλικρινα, υπαρχει, εκθεση, εμβολια, εμειναν, εννοια, εξωστρεφεια, επαγγελματα, επενδυσεις, εποχη, επρεπε, ερχεται, ετων, ευθυνη, ευρωπη, ζωη, ζωνες, ιδεα, ιδεες, ιδια, ιδιο, υποθεση, ηθικο, κυβερνηση, κυμα, κειμενο, κινηση, κομμα, λαθη, λαθος, λειτουργια, λογο, μακρια, ματι, μηνυματα, μηνες, μητσοτακης, νεα γενια, νοοτροπια, νοσοκομεια, παντα, ονομα, ορια, οραματα, ουσιαστικο, παραμυθια, παμε, πνοη, προβληματα, προσληψεις, ροπη, σιγουρος, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, σθεναρά, συμμετοχή, συγχρονο, σχεδιο, τιτανιο, φυσικα, φθορα, φορα, χερι, χασμα, ψηφιακη, ασφαλεια, αυγερινος, δικαιωμα, δικαιωματα, εφαρμογη, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, μια φορα, μπροστα, ομαδες, οψεις, παυλος, ποδια, president, σημαίνει, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα