100 ημέρες πολέμου στην Ουκρανία – Συνεχής ενημέρωση

Χιλιάδες ουκρανοί πρόσφυγες που είχαν φθάσει στη Βουλγαρία μετά την εισβολή του στρατού της Ρωσίας στη χώρα τους μετακινούνται πλέον σε άλλες χώρες, εν μέσω διένεξης για το πού θα φιλοξενούνται.

Αρχικά, η Σόφια είχε πάρει την απόφαση μεγάλο μέρος των Ουκρανών να στεγαστεί σε παραθαλάσσια ξενοδοχεία, κατά μήκος των βουλγαρικών ακτών στη Μαύρη Θάλασσα.

Όμως, με την έλευση της τουριστικής περιόδου, οι βουλγαρικές αρχές πήραν την απόφαση να μετακινηθούν οι πρόσφυγες σε άλλες δομές.

Πολλοί πρόσφυγες αποδοκίμασαν την απόφαση να μετακινηθούν, εξηγώντας πως φοβούνται

πως θα πάψουν να τους προσφέρονται βασικές υπηρεσίες, και αποφάσισαν να πάνε σε άλλα κράτη. Πολλοί πήραν λεωφορεία για τη Ρουμανία, από όπου ελπίζουν να πάνε σε άλλες χώρες, κυρίως στη δυτική Ευρώπη.

Χθες Πέμπτη, οι αρχές στη Σόφια καταμετρούσαν 80.600 πρόσφυγες. Ο αριθμός τους μειώθηκε θεαματικά από τη Δευτέρα, όταν γινόταν λόγος για περίπου 90.000.

Η αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης Καλίνα Κονσταντίνοβα αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από τους ουκρανούς πρόσφυγες για τα προβλήματα που προκάλεσε η αλλαγή της πολιτικής ως προς την υποδοχή τους.

Πάντως δεν σκοπεύουν όλοι οι πρόσφυγες να φύγουν από τη Βουλγαρία. Όσοι δεν έχουν βρει κάπου να μείνουν ή κάποιον να τους φιλοξενήσει ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών και μετακινούνται στην ενδοχώρα. Έχουν ανοίξει δύο κέντρα υποδοχής, αλλά οι άνθρωποι που πήγαν σε αυτά διαμαρτύρονται διότι στις δομές αυτές δεν υπάρχει ζεστό νερό, ούτε τροφή για μικρά παιδιά.

Συνεχής ενημέρωση

Σύμβουλος Ζελένσκι: Οι εταίροι μας γνωρίζουν πού χρησιμοποιούνται τα όπλα τους

Η Ουκρανία δεν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης που θα προμηθευτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να επιτεθεί κατά υποδομών στην Ρωσία, δήλωσε στο Twitter ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και μέλος της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας.

«Η Ουκρανία διεξάγει αμυντικό πόλεμο και δεν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης για να επιτεθεί κατά εγκαταστάσεων στην Ρωσία…Οι εταίροι μας γνωρίζουν πού χρησιμοποιούνται τα όπλα τους».

ΗΠΑ: 71 νέες ρωσικές εταιρίες προστέθηκαν στη μαύρη λίστα του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου

Η Ουάσινγκτον προσέθεσε χθες 71 νέες εταιρίες και φορείς από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στην μαύρη λίστα για το εμπόριο που έχουν καταρτίσει οι ΗΠΑ.

Στις εταιρίες συμπεριλαμβάνονται εργοστάσια παραγωγής αεροσκαφών και ναυπηγεία, αλλά και ινστιτούτα έρευνας, σε μια τελευταία προσπάθεια να αποτρέψουν τη χρήση αμερικανικής τεχνολογίας, αλλά και άλλων υλικών και συστημάτων από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι περιορισμοί στις εξαγωγές εντάσσονται σε ένα πλαίσιο νέων κυρώσεων που οι ΗΠΑ επέβαλαν χθες, αντιδρώντας στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων και απαγορεύσεων κατά ενός πρόσθετου αριθμού Ρώσων ολιγαρχών, αλλά και μελών της ρωσικής ελίτ.

100 ημέρες πολέμου στην Ουκρανία

Οι μάχες συνεχίζουν να μαίνονται στην Ουκρανία, ειδικά στο ανατολικό της τμήμα, καθώς ξημέρωσε η εκατοστή ημέρα του πολέμου, με το Κίεβο να παραδέχεται πως τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κυριεύσει το ένα πέμπτο της ουκρανικής επικράτειας αφότου εισέβαλαν σε αυτήν, την 24η Φεβρουαρίου.

«Το 20% της επικράτειάς μας βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων κατοχής», είπε χθες Πέμπτη ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος στα μέλη του κοινοβουλίου του Λουξεμβούργου, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για 125.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η έκταση αυτή «είναι μεγαλύτερη από όλη την Μπενελούξ», πρόσθεσε ο κ. Ζελένσκι, χρησιμοποιώντας τον γεωγραφικό όρο που αναφέρεται στο Βέλγιο, την Ολλανδία και στο Λουξεμβούργο. Είπε ακόμη ότι οι γραμμές επαφής των αντιμαχόμενων πλευρών έχουν μήκος μεγαλύτερο από 1.000 χιλιόμετρα.

Οι ρωσικές δυνάμεις κυρίευσαν κάπου 3.260 κοινότητες, πολλές από τις οποίες κατόπιν απελευθερώθηκαν, συνέχισε. Ο ουκρανικός στρατός, είπε, είναι αποφασισμένος να αποτρέψει την πτώση της Σεβεροντονιέτσκ, της προσωρινής πρωτεύουσας της περιφέρειας Λουγκάνσκ, όπου μαίνονται μάχες εδώ και μέρες και όπου οι ρωσικές δυνάμεις και οι φιλορώσοι αυτονομιστές φαίνεται πως έχουν πάρει το πλεονέκτημα.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά καλύτερη από χθες. Και παραμένει υπό έλεγχο», διαβεβαίωσε ο υπαρχηγός του ουκρανικού γενικού επιτελείου, ο Ολεξίι Χρόμοφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο.

The post 100 ημέρες πολέμου στην Ουκρανία – Συνεχής ενημέρωση appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα