Ουκρανία: Περισσότεροι από 200 άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο Αζοφστάλ – Συνεχής ενημέρωση

Περισσότεροι από 200 άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται μαζί με τους στρατιωτικούς στις τεράστιες εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Συνολικά 100.000 άμαχοι παραμένουν στην ουκρανική αυτή πόλη-λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νότια Ουκρανία, η οποία τελεί υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων, σύμφωνα με τον ίδιο.

Παράλληλα το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 3 άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς

στην πόλη Βουλεντάρ στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Συνεχής ενημέρωση

ΗΠΑ – Γερουσία: Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βοήθεια στην Ουκρανία

Τσακ Σούμερ ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία δήλωσε χθες ότι ελπίζει πως η Γερουσία θα συζητήσει το αίτημα του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη χορήγηση έκτακτης βοήθειας 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων (31,39 δισεκατομμυρίων ευρώ) στην Ουκρανία, την επόμενη εβδομάδα.

“Είναι η ελπίδα μου ότι μία διακομματική συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί πολύ σύντομα και ότι η Γερουσία θα αρχίσει την επεξεργασία αυτού του πακέτου βοήθειας ακόμη και την επόμενη εβδομάδα,” δήλωσε ο Σούμερ σε δηλώση του κατά την έναρξη μιας συνεδρίασης του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι 1.847 παιδιά ήταν ανάμεσα στους αμάχους που μεταφέρθηκαν στη Ρωσία

Πάνω από 11.500 άνθρωποι, ανάμεσά τους 1.847 παιδιά, μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στη Ρωσία χθες Δευτέρα χωρίς τη συμμετοχή των αρχών του Κιέβου, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει άμαχους που απομακρύνθηκαν από τις περιφέρειες που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, τις αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ, τις οποίες η Μόσχα αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη προτού προχωρήσει την 24η Φεβρουαρίου στην εισβολή στην Ουκρανία.

Ζελένσκι: Η Ρωσία ξέχασε ή δεν έμαθε ποτέ τα μαθήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε τη Δευτέρα ότι το σχόλιο του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πως ο ηγέτης των Ναζί Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκή καταγωγή δείχνει ότι η Μόσχα ξέχασε ή δεν έμαθε ποτέ τα μαθήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μπορέλ: Κι άλλες ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το SWIFT

Το 6ο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας πρόκειται να συμπεριλάβει τον αποκλεισμό «και άλλων τραπεζών» από το σύστημα συναλλαγών SWIFT, διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα ο Ύπατος Εκπρόσωπός της για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, ο Τζουζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Παναμά.

Γερμανία: Πολύ πιθανό το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

«Πολύ πιθανό» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μετά τη συνεδρίαση του έκτακτου συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ΗΠΑ θεωρούν πως η Ρωσία θα προσαρτήσει περιοχές όπου ζουν φιλορώσοι

Οι ΗΠΑ υποστήριξαν χθες Δευτέρα ότι έχουν «πολύ αξιόπιστες» πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία εννοεί να οργανώσει «στα μέσα Μαΐου» δημοψηφίσματα προκειμένου να «αποπειραθεί να προσαρτήσει» τις αυτοανακηρυγμένες «λαϊκές δημοκρατίες» στις περιοχές Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

«Με βάση τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, θεωρούμε ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να προσαρτήσει τη ‘λαϊκή δημοκρατία του Ντανιέτσκ’ και τη ‘λαϊκή δημοκρατία του Λουγκάνσκ’», δήλωσε στον Τύπο στην Ουάσινγκτον ο αμερικανός πρεσβευτής στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο Μάικλ Κάρπεντερ.

«Οι πληροφορίες αυτές λένε πως η Ρωσία θα προσπαθήσει να διεξαχθούν εντελώς στημένα δημοψηφίσματα» για αυτό «περί τα μέσα του Μαΐου», πρόσθεσε.

«Η Μόσχα έχει παρόμοιο σχέδιο για τη Χερσώνα», πόλη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, πρόσθεσε. «Θεωρούμε ότι οι πληροφορίες αυτές είναι πολύ αξιόπιστες», επέμεινε ο αμερικανός διπλωμάτης.

Ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα θεωρήσει «νόμιμα» τα «δημοψηφίσματα» αυτά, αλλά «προσπάθεια προσάρτησης κι άλλων ουκρανικών εδαφών», προσθέτοντας «πρέπει να αναλάβουμε δράση κατεπειγόντως» στην περίπτωση αυτή, χωρίς να διευκρινίσει ποια θα είναι η δυτική αντίδραση.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ήδη κατηγορήσει επανειλημμένα τη Ρωσία ότι έχει σκοπό να οργανώσει στη Χερσώνα και στη γειτονική περιφέρεια Ζαπορίζια «ψευτοδημοψηφίσματα» για την «ανεξαρτησία» τους.

The post Ουκρανία: Περισσότεροι από 200 άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο Αζοφστάλ – Συνεχής ενημέρωση appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα