Όλα τα σενάρια για το τετ-α-τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν

«Αναθερμαίνονται» τα σενάρια για ένα τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν, με αφορμή τον πόλεμο που κήρυξε η Ρωσία στην Ουκρανία και μια αναφορά του Πρωθυπουργού στη Βουλή, ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, θέση που επανέλαβε και στη χθεσινή συνέντευξη του στην τηλεόραση του Alpha.

Του Κώστα Πασίση

«Πιστεύω ότι θα υπάρχει κοινή διάθεση να οργανωθεί μια τέτοια συνάντηση. Είμαστε δύο χώρες

που συγκροτούμε τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για κατέβασμα των τόνων. Η ρητορική του αναθεωρητισμού είναι εκτός διεθνούς κλίματος. Η Ελλάδα είναι μια χώρα κυρίαρχη με ισχυρές συμμαχίες», ανέφερε στη συνέντευξη του ο κ. Μητσοτάκης.

Δηλώσεις που «πυροδότησαν» αυτόματα μια κινητικότητα επί του θέματος καθώς στον ορατό ορίζοντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν υπάρχει κάποια θεαματική εξέλιξη που να την δικαιολογεί…

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ρωτήθηκε σχετικά, αλλά η απάντηση του ήταν τυπική. «Δεν υπάρχει κάτι νεότερο. Ισχύουν όσα είπε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, το κλίμα σε διπλωματικό επίπεδο «μυρίζει» ότι κάτι ψήνεται στο παρασκήνιο, αλλά είναι νωρίς για περαιτέρω ανακοινώσεις.

Άλλωστε τέτοιου τύπου πρωτοβουλίες, σε τέτοιες συγκυρίες απαιτούν καλή προετοιμασία τουλάχιστον…

Το ενδιαφέρον είναι ότι η ίδια …οσμή υπάρχει – σύμφωνα με το ρεπορτάζ- και στην πλευρά της Τουρκίας η οποία συνεχίζει ακάθεκτη την τακτική των κλιμακούμενων προκλήσεων, με το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και τα fake news κατά της Ελλάδας, να βρίσκονται στην κορυφή της τουρκικής προπαγάνδας.

Σενάρια και μηνύματα

Την ίδια στιγμή τα σενάρια περί της νέας συνάντησης των δυο ηγετών συντηρούνται ή ενθαρρύνονται από κορυφαίους πολιτικούς «παίχτες» της χώρας, όπως επί παραδείγματι ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μιλώντας στο Σκαι τάχθηκε καθαρά υπέρ μιας απευθείας επαφή Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Η Τουρκία «στο τέλος της ημέρας είναι μία χώρα που συντάσσεται με το ΝΑΤΟ, που συντάσσεται με τη Δύσηκαι ως εκ τούτου νομίζω ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή και είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνει μία συζήτηση των ηγετών των δύο χωρών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το ίδιο θέμα προσεκτική ήταν η διατύπωση του βουλευτή Σερρών ΝΔ Τάσου Χατζηβασιλείου ο οποίος σε δήλωση του στο thepresident.gr, αναφέρει:

«Όταν υπάρχει Περιφερειακή κρίση, με ρωσική εισβολή εναντίον της Ουκρανίας και προκαλείται πόλεμος στη γειτονιά μας, οι ηγέτες της ευρύτερης περιοχής, γύρω από τον Εύξεινο Πόντο, έχουν αντικείμενα να συζητήσουν ,αν παραστεί ανάγκη» και
προσθέτει:

«Σε κάθε περίπτωση είναι σωστό να έχουμε ανοιχτό το κανάλι επαφής με την άλλη πλευρά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποχωρούμε από τις εθνικές μας θέσεις ή αλλάζουμε τις απόψεις μας για την Τουρκία».

Στο όλο «σκηνικό» υπάρχει και μια άλλη παράμετρος, αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας Μητσοτάκη- Ερντογάν, αυστηρά για την Ρωσοουκρανική κρίση και όχι για τα ελληνοτουρκικά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Μια επικοινωνία που ανάλογα με την κατάληξη της μπορεί να μετατραπεί σε προπομπό για για συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι σκληρές κυρώσεις της Ε.Ε στη Ρωσία αποτελούν και ένα ισχυρό σήμα προς την Άγκυρα για «φρένο» στα αναθεωρητικά της σχέδια.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά», λένε με νόημα…

The post Όλα τα σενάρια για το τετ-α-τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα