Οι συνεργασία ShopFlix – Παπαστράτου, οι 21 διαγωνισμοί για φράγματα, και οι εξελίξεις στους υδρογονάνθρακες

Προχωρούν οι συζητήσεις μεταξύ ShopFlix και Παπαστράτου. Πληροφορίες αναφέρουν πως έως τον Ιούνιο θα ανακοινωθεί η συμφωνία που θα περιλαμβάνει την πώληση προϊόντων Iqos στο marketplace της ShopFlix. Μάλιστα, πρόκειται να δοθούν και σημαντικές προσφορές, ενώ η διανομή των παραγγελιών αναλαμβάνεται από την Courier Center του ομίλου Μαρινάκη. Στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου μεγάλου παίκτη στην αγορά ταχυμεταφορών και βεβαίως των ηλεκτρονικών – διαδικτυακών

πωλήσεων μέσω της Shopflix.

Στα φράγματα επικεντρώνεται το υπουργείο Υποδομών, καθώς το προσεχές διάστημα αναμένεται να βγουν διαγωνισμοί 700 εκατ.ευρώ. Τα τέσσερα φράγματα είναι ύψους 600 εκατ.ευρώ και αφορούν σε περιοχές, όπως η Χαλκιδική, η Ενιπέα, ο Δήμος Αριστοτέλη και η Κρήτη. Μεγάλοι παίκτες ενδιαφέρονται, όπως η ΓΕΚ Τέρνα, η Intrakat, η Άκτωρ. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα βγάλει στην αγορά 21 διαγωνισμούς για αρδευτικά έργα σε όλη την Ελλάδα μέσω ΣΔΙΤ.

Θα φύγει η Total ή η Exxon από τις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας; Το ερώτημα αυτό μάλλον έχει καταφατική απάντηση και οι λόγοι είναι πολλοί. Πρώτον, η στροφή στις πράσινες επενδύσεις από τις εταιρείες υδρογονανθράκων. Δεύτερον, οι μεγάλες καθυστερήσεις στον τομέα ερευνών με γραφειοκρατίες και δικαστικές εμπλοκές. Επομένως, τα ΕΛΠΕ αναζητούν νέες συμπράξεις, καθώς με αυτές τις δύο εταιρείες έχουν την κοινοπραξία στην Κρήτη.

Από την άλλη, η έναρξη των ερευνών υδρογονανθράκων δημιουργεί αισιοδοξία στους παίκτες της αγοράς. Χωρίς όμως να πετούν στα σύννεφα, αλλά αναμένοντας στην πράξη την υλοποίηση του σχεδιασμού της κυβέρνησης. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως υπάρχουν σκέψεις για έρευνες υδρογονανθράκων στην…Αλβανία. Ο ελληνικός όμιλος ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με τους αρμόδιους Αλβανούς προκειμένου έως τέλος του έτους με αρχές του επόμενου να υπάρχουν εξελίξεις. Έτσι λοιπόν εκτός από την Κρήτη και το Ιόνιο, η Αλβανία αναμένεται να είναι ο επόμενος σταθμός για έρευνες υδρογονανθράκων.

Συναντήσεις στο υπουργείο Τουρισμού με τους ξενοδόχους. Τι ζητά ο κλάδος; Την κατάργηση του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία. Το ενεργειακό κόστος, το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι πρώτες ύλες, το κλείσιμο κρατήσεων με τιμές πριν την κρίση ανατιμήσεων και ο πόλεμος πιέζουν τα οικονομικά των ξενοδοχείων. Έτσι λοιπόν για να καλύψουν μέρος της χασούρας ζητούν την κατάργηση του φόρου διαμονής. Τι σχέση έχει, πάντως, το ένα με το άλλο, ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω.

Η Optima σχεδιάζει να αρχίσει να επενδύει στο τραπεζικό retail. Έτσι λοιπόν η εταιρεία αναμένεται να επενδύσει στα ακίνητα προκειμένου να ενισχύσει το portfolio της και να αυξήσει τα έσοδά της. Στόχος είναι τα επαγγελματικά –εμπορικά ακίνητα, έχοντας βάλει στο στόχαστρο Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με τουριστικά συγκροτήματα στο νησί, το οποίο αναμένεται να ζήσει μεγάλες στιγμές, με αύξηση του τουρισμού, με όχημα τα έργα, που πραγματοποιούνται και βελτιώνουν τις υποδομές.

Αντιμέτωποι με περίεργη εικόνα ήρθαν οι αναλυτές στην ενημέρωση της Jumbo. Ο Απόστολος Βακάκης τους τρέλανε όλους για άλλη μια φορά, καθώς παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της εταιρείας το 2021, ήταν συγκρατημένος και μίλησε για πτώση της κερδοφορίας και αύξηση πολύ μικρή των πωλήσεων. Μάλιστα, θεωρεί πως η κατάσταση στις εφοδιαστικές αλυσίδες θα γίνει χειρότερη, όπως και η κατάσταση με τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες. Αργότερα, αναμένεται να βελτιωθεί είπε, ενώ ανακοίνωσε αγορά ιδίων μετοχών προκειμένου να στηρίξει τη μετοχή της εταιρείας.

Τρέχουν οι διαδικασίες για την πλήρη εξαίρεση των ακριβών ακινήτων που υπάρχουν σε Αττική και Θεσσαλονίκη με έξωση των καταπατητών. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί έως τις αρχές Μαΐου και αναμένεται να εξαιρεθούν πολλές περιοχές σε Αττική και Θεσσαλονίκη από το σχέδιο νόμου. Στόχος δεν είναι άλλος από την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του έναντι των εκτάσεων που έχουν καταπατηθεί.

Μπορεί να έχουμε γράψει για την αύξηση του τουρισμού και το ενδιαφέρον μεγάλων παικτών να μπουν στην αγορά εξαγοράζοντας εταιρείες τουρισμού και ακίνητα ξενοδοχείων. Ωστόσο, έργα συντήρησης, ανέγερση νέων ξενοδοχείων και αναπαλαιώσεις νεοκλασικών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουν παγώσει προς ώρας. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών και τη γενικότερη κατακόρυφη αύξηση του κόστους κατασκευής στις οικοδομές.

Το υψηλότερο EBITDA των τελευταίων τεσσάρων ετών κατέγραψε ο όμιλος Ελλάκτωρ το 2021, έτος κατά το οποίο κατάφερε να επιτύχει αύξηση εσόδων 3% έναντι του 2020, βελτιστοποιώντας την κεφαλαιακή διάρθρωσή του, παράλληλα με τη διοικητική και λειτουργική αναδιάρθρωση και την ενίσχυση της κερδοφορίας του. Μετά την ΑΜΚ ύψους €120 εκατ., η Ελλάκτωρ κατέγραψε θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές €67 εκατ., σε σύγκριση με ζημιές €24 εκατ. το 2020, μείωσε τον καθαρό δανεισμό στα €578 εκατ., ενώ  αύξησε τα ταμειακά διαθέσιμα στα €470 εκατ. Τα νούμερα πάνε καλά, λοιπόν. Οι σχέσεις των μετόχων, όμως, δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί…

Διευρύνεται η παρουσία της ΕΙΒ στη χώρα μας, με νέες δανειοδοτήσεις, που δείχνουν ότι ενισχύεται η ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, λοιπόν, ενέκρινε δάνειο €75 εκατ. στην ElvalHalcor, του ομίλου Στασινόπουλου, στον τομέα έλασης αλουμινίου. Έχει διάρκεια τα δέκα έτη, χρηματοδοτώντας το 50% της νέας επένδυσης, που αφορά στην υλοποίηση της δεύτερης φάσης του επενδυτικού προγράμματος με επιπλέον €150 εκατ., προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου.

Δυνατός dealmaker παραμένει ο Γιώργος Νικητίδης της Noisis, καθώς πούλησε στην Monterock International το ξενοδοχείο, Kenshō Psarou. Τα κεφάλαια προέρχονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια των τουριστικών επενδύσεων που ήδη, έχουν σε εξέλιξη στην Μύκονο οι δύο πλευρές, για το One & Only στην περιοχή Καλαφάτης και το Aman στη θέση Καραμπέτης. Η Noisis – Σύμβουλοι Ανάπτυξης A.E., μητρική της Notion, αναλαμβάνει τον στρατηγικό ρόλο του συμβούλου για την Ελλάδα για λογαριασμό της Monterock International, με σκοπό την ανάπτυξη των νέων μονάδων της Οne&Οnly και της Aman στη χώρα μας. Όσο για το Kenshō Psarou, μετονομάζεται σε N Hotel Mykonos.
Στις επενδύσεις που δρομολογεί η Motor Oil αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Αναπληρωτής CEO και CFO του ομίλου, Πέτρος Τζανετάκης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών. Όπως ο ίδιος τόνισε, το ομολογιακό δάνειο €200 εκατ. θα χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις. Ειδικότερα, οι επενδύσεις που δρομολογούνται αφορούν στα ακόλουθα: €137 εκατ. στη μονάδα νάφθας, €20 εκατ. σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, €39,5 εκατ. σε κεφάλαιο κίνησης.

Επέστρεψε στην κερδοφορία πέρυσι η CNL Capital, μετά το ζημιογόνο αποτέλεσμα του 2020 που είχε προκαλέσει η πανδημία της Covid-19. Συνολικά, το 2021 η CNL Capital κάλυψε 25 νέες εκδόσεις ομολογιακών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (έναντι 16 νέων εκδόσεων το 2020), επενδύοντας το συνολικό ποσό των €11,2 εκατ. (έναντι €9,2 εκατ. το 2020). Πέρυσι, υπήρξαν και 27 λήξεις ομολογιακών δανείων κι έτσι, η εταιρεία, στις 31/12/2021, κατέληξε με ένα χαρτοφυλάκιο 22 ενεργών ομολογιακών επενδύσεων.

The post Οι συνεργασία ShopFlix – Παπαστράτου, οι 21 διαγωνισμοί για φράγματα, και οι εξελίξεις στους υδρογονάνθρακες appeared first on The President.

Keywords
διαγωνισμοι, προσφορες, courier, κρητη, γεκ, ελλαδα, σδιτ, exxon, ελπε, optima, retail, εταιρεία, αθηνα, θεσσαλονικη, jumbo, μαΐου, ebitda, αναδιαρθρωση, τραπεζες, μυκονος, aman, hotel, mykonos, motor, ceo, cfo, capital, president, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , τελος ακινητων, 600 δις, σχεδιο αθηνα, αποτελεσματα, ψηφος εμπιστοσυνης, ακτωρ, ακινητα, αλβανια, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, ιονιο, νησι, ξενοδοχεια, σδιτ, χαλκιδικη, capital, ceo, cfo, jumbo, mykonos, αγορα, αυξηση, αισιοδοξια, αραβικα, αττικη, βρισκεται, γεγονος, γεκ τερνα, γεκ, γινει, δανειο, διαστημα, δημος, ευρω, ειλικρινα, ειπε, ελπε, ενημερωση, εργα, εξελιξη, επενδυσεις, ερευνες, ερχεται, εταιρεία, ετη, ετων, ετος, ζητα, ιδια, η στροφη, εικονα, εκδοσεις, κεφαλαιο, κινηση, μαΐου, ξενοδοχειο, ομιλος, οχημα, πηγες ενεργειας, ροες, ρολο, συνεχεια, σκεψεις, σχεδιο, τερνα, υλοποιηση, φορα, aman, courier, ebitda, exxon, hotel, χωρα, υπουργειο, μια φορα, μυκονο, optima, πηγες, πληροφοριες, president, πωληση, retail, τραπεζα, βακακης, βεβαιως, motor
Τυχαία Θέματα