Οι κοινές προκλήσεις Ελλάδας και Ισπανίας

Οι κοινές προκλήσεις Ελλάδας και Ισπανίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της κοινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Βουλής των Ελλήνων και της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου της Ισπανίας. Η κοινή συνεδρίαση εντάσσεται στον κύκλο των κοινών συνεδριάσεων που έχει κάνει ως τώρα η Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων με

αντίστοιχες επιτροπές χωρών μελών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων οι Επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου. Κατά τη διάρκεια της σημερινής κοινής συνεδρίασης, πολλές φορές στο επίκεντρο των τοποθετήσεων των βουλευτών των δύο επιτροπών, βρέθηκε η απειλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, το μεταναστευτικό, η αντιμετώπιση της πανδημίας, τα ζητήματα που απασχολούν τη Μεσόγειο και οι σχέσεις Ελλάδας-Ισπανίας.

Ο Ισπανός πρόεδρος της Επιτροπής, Πάου Μαρί Κλόζε, αναφέρθηκε στο καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της πανδημίας και στη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης, στην κοινή προσπάθεια έναντι ζητημάτων ειρήνης και δημοκρατίας, στα προβλήματα που τίθενται εξαιτίας της αστάθειας σε πολλές χώρες με θαλάσσια σύνορα στη μεσογειακή λεκάνη στη Βόρεια Αφρική και την Ασία.

Οι Ισπανοί βουλευτές, μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, αφού υπογράμμισαν τις καλές σχέσεις των δύο χωρών, αναφέρθηκαν στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Ισπανία λόγω της νησιωτικότητας. Εστίασαν στις εξελίξεις που αφορούν το μεταναστευτικό ζήτημα καθώς και τη στάση ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ στον επιμερισμό των βαρών, ενώ ανέπτυξαν επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τόνισαν την ανάγκη αξιοποίησης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ψηφιακή μετάβαση των δύο χωρών.

Οι Έλληνες βουλευτές αναφέρθηκαν στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και στην ανάγκη έμπρακτης έκφρασης αλληλεγγύης από τα κράτη-μέλη και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο, ενόψει και της επικείμενης Συνόδου Κορυφής.

«Είναι η πρώτη φορά που βιώνουμε τόσο βαθιά κρίση σε χρόνο και ένταση με την Τουρκία, που ξεκίνησε με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού πριν από ένα χρόνο και κορυφώθηκε από το καλοκαίρι με την οξυμένη προκλητική επιθετικότητα και τις απειλές πολέμου. Η πολιτική κατευνασμού που επιχειρήθηκε από την Ευρώπη δεν έχει αποδώσει, πρέπει να επιδειχθεί η έμπρακτη αλληλεγγύη της ΕΕ έναντι δύο κρατών-μελών που απειλούνται από υποψήφια προς ένταξη χώρα» σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.

Στην «εργαλειοποίηση» του μεταναστευτικού από την Τουρκία και στα προβλήματα που βιώνει η Ελλάδα λόγω αυτού, εστίασε την παρέμβασή του ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Δερμεντζόπουλος σημείωσε ότι η ΕΕ αποτελεί ένα οικοδόμημα εξάλειψης του πολέμου και ανάπτυξης της ευημερίας, αξίες που απειλούνται από την τουρκική επιθετική δράση, ενώ αναφέρθηκε στην κοινή θέση Ελλάδας και Ισπανίας για την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο, όπως είπε, θα διευκολύνει την επαναλειτουργία της τουριστικής βιομηχανίας των δύο χωρών.

Την ανάγκη να αποκτήσει η ΕΕ ενιαία φωνή, καθώς και διπλωματική και αμυντική αυτονομία από τις ΗΠΑ, προέβαλε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος χαρακτήρισε «ενδιαφέρον πείραμα την κυβέρνηση συνεργασίας προοδευτικών κομμάτων στην Ισπανία» τονίζοντας ότι η προοδευτική διακυβέρνηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση και για την ΕΕ προκειμένου να απομακρυνθεί, όπως είπε, από το νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο.

Ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό ζήτημα, ζητώντας από τους Ισπανούς βουλευτές να μη στηρίξουν το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, γιατί, όπως τόνισε, δεν βελτιώνει τίποτε και όλα θα τα φορτωθούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ανάλογη κριτική στο υπό διαμόρφωση νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση της ΕΕ άσκησε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη.

Ο Κώστας Χύτας, εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, αναφέρθηκε σε σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ που εμποδίζουν την έκφραση αλληλεγγύης στην Ελλάδα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, τονίζοντας τη στενή συμβολή της Ισπανίας στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας.

Στο θέμα της συνεργασίας Ισπανίας-Τουρκίας στον αμυντικό τομέα αναφέρθηκε και η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, η οποία επέκρινε την οικονομική πολιτική της ΕΕ απέναντι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της πανδημίας και έθεσε την πρόταση για διαγραφή των χρεών τους.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξοπλισμών, Αθανάσιος Δαβάκης χαιρέτισε το ενδιαφέρον της ισπανικής ναυπηγικής βιομηχανίας για συμμετοχή στο εξοπλιστικό πρόγραμμα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που αποτελεί, όπως ανέφερε, ευκαιρία για βαθύτερη συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία, η οποία αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την εξέλιξη του κλάδου της ΕΕ. Τέλος, αναφερόμενος στις επιφυλάξεις της Ισπανίας ως προς το καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, ο κ. Δαβάκης σημείωσε ότι μόνο η συντεταγμένη κοινή δράση της Ευρώπης μπορεί να στείλει μήνυμα στη γείτονα.

The post Οι κοινές προκλήσεις Ελλάδας και Ισπανίας appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα