Ο Τζο Μπάιντεν είναι η μόνη επιλογή – Γράφει ο Λ.Βελιδάκης

Στο ερώτημα γιατί να επιλέξουμε τον Τζο Μπάιντεν, οι Δημοκρατικοί είχαν εξ αρχής μια απλή απάντηση: Μπορεί να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα και γι’ αυτό εξ αρχής έχουν επιχειρήσει να προσδώσουν χαρακτηριστικά δημοψηφίσματος στις εκλογές: Ναι ή όχι στην παραμονή του Αμερικανού προέδρου στο Λευκό Οίκο.

Toυ Λουκά Βελιδάκη

Ο Τζο Μπάιντεν

δεν συναρπάζει, δεν είναι χαρισματικός ηγέτης, αυτό εξ αρχής ήταν δεδομένο. Είναι ωστόσο ένας 77χρονος μετριοπαθής λευκός άνδρας, ο οποίος μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις για την επίτευξη του βασικού σκοπού: Της επικράτησης έναντι του Τραμπ.

Ως κεντρώος λευκός δεν τρομάζει τα στρώματα εκείνα της αμερικανικής κοινωνίας που δεν θα μπορούσαν να εμπιστευτούν τον Μπέρνι Σάντερς ή την Ελίζαμπεθ Γουόρεν, που θεωρήθηκαν πολύ αριστεροί για τον μέσο συντηρητικό Αμερικανό. Ο Μπάιντεν ωστόσο περνάει και σε αυτές τις δημογραφικές ομάδες, έχοντας αναμφίβολα μια πιο προοδευτική ατζέντα σε σχέση με τον αντίπαλο του.

Ταυτόχρονα, η ηλικία του προσδίδει την σιγουριά που χρειάζονται οι Αμερικανοί άνω των 65. Δύσκολα θα μπορούσαν να εμπιστευτούν τον ανοιχτά γκέι 40ρη Πιτ Μπούτιτζεζ ή τη νεαρή –σε σχέση με τους αντιπάλους της- γυναίκα Έιμι Κλόμπουτσαρ.

Ο Μπάιντεν, επίσης, συμβολίζει την 8ετια Ομπάμα, άρα ως υποψήφιος είναι ελκυστικός για τις μειονότητες των αφροαμερικανών και των ισπανόφωνων.

Κι ως επί 8 χρόνια αντιπρόεδρος έχει δώσει αρκετά δείγματα γραφής για τον τρόπο που σκέφτεται και το πώς πολιτεύεται. Δεν είναι άγνωστος Χ –όπως ήταν και παραμένει ο Τραμπ βάσει των επιλογών του- και η παρουσία του εμπνέει και εξασφαλίζει σταθερότητα, αυτό δηλαδή που χρειάζεται όσο τίποτα άλλο η ταλαιπωρημένη χώρα από το αδιάκοπο χάος που παράγει ο νυν πρόεδρος.

Κοντολογίς, ο Μπάιντεν είναι μια επιλογή τρόπον τινά μακιαβελικού χαρακτήρα και σίγουρα μειωμένου ρίσκου. Στόχος είναι η ήττα του Τραμπ και αυτό, όπως φαίνεται από όλες τις δημοσκοπήσεις, είναι πλέον εξαιρετικά πιθανό.

Όπως έγραψε ο Economist, το Atlantic, ακόμα και το συντηρητικό USA Today, οι ΗΠΑ δεν αντέχουν άλλη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, δεν αντέχουν άλλο παραλογισμό στην εξουσία και προεμφυλιακές καταστάσεις στους δρόμους. Γι’ αυτό και τάχθηκαν υπέρ του Τζο Μπάιντεν. Για την επιστροφή στην κανονικότητα, τη στιγμή που οι ΗΠΑ το έχουν όσο ποτέ ανάγκη–

The post Ο Τζο Μπάιντεν είναι η μόνη επιλογή – Γράφει ο Λ.Βελιδάκης appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα