Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το Predator: Αρπακτικά ψήφων με όχημα το «Αρπακτικό» – Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Όταν τον περασμένο Ιούλιο τα μέλη της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ταξίδεψαν στο Ισραήλ μαζί με άλλους οκτώ ευρωβουλευτές, προκειμένου να επισκεφθούν τα γραφεία της ισραηλινής εταιρίας NSO, που έχει αναπτύξει το λογισμικό κατασκοπείας (spyware) ΠΗΓΑΣΟΣ, βρέθηκαν μπροστά σε μια μεγάλη έκπληξη.

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη*

Η εταιρία δεν τους έδωσε λεπτομέρειες για τους πελάτες της, ωστόσο τους ενημέρωσε ότι το λογισμικό της έχει πουληθεί σε ιδιωτικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε 14 χώρες-μέλη της ΕΕ και εξακολουθεί να διατηρεί ενεργά συμβόλαια σε 12 από αυτές.

Με

έκπληξη πολλοί ευρωβουλευτές άκουσαν τα ονόματα των χωρών τους, ωστόσο από την εταιρία τους ενημέρωσαν ότι όλα έγιναν νόμιμα.

Δεν βρέθηκαν τυχαία εκεί οι ευρωβουλευτές. Ταξίδεψαν ως την έδρα της ισραηλινής εταιρίας NSO διότι το θέμα των παρακολουθήσεων με παράνομα λογισμικά απασχολεί τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που μάλιστα αποφάσισε να συστήσει ειδική επιτροπή μήπως και βγάλει κάποια άκρη.

Η σύσταση της Επιτροπής PEGA (το όνομά της από το ΠΗΓΑΣΟΣ) υπερψηφίστηκε από τους ευρωβουλευτές στις 11 Μαρτίου 2022 και η πρώτη της συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στις 19 του περασμένου Απριλίου.

Επομένως υπήρχε ζωή και πριν από τον Νίκο Ανδρουλάκη!

Με το βλέμμα στην κάλπη, αλλά το παραμύθι δεν έχει δράκο

Αποδεικνύεται από την ίδια την αντίδραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το πολύ σοβαρό αυτό θέμα ούτε καινούργιο είναι, ούτε ανακαλύφθηκε τώρα – αν και κάθε φορά που το υπενθυμίζουμε οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ απαντούν πως το κάνουμε για να υποβαθμίσουμε το θέμα του αρχηγού τους. Προφανώς πιστεύουν ότι ένας πολιτικός κερδίζει όταν θυματοποιείται. Και πως ως θύμα ο αρχηγός τους θα φθάσει ως το τέλος της τετραετίας και τις εκλογές. Με την ελπίδα ότι έτσι και θα κερδίσουν κάποιους πόντους.

Με λίγα λόγια προσπαθούν να αρπάξουν κάποιες ψήφους με όχημα το «Αρπακτικό» (Predator).

Αλλά κάτι τέτοιο θα είχε έννοια με το… παλιό σχέδιο. Αν δηλαδή οι εκλογές πραγματοποιούνταν εσπευσμένα το φθινόπωρο και το θέμα «έσκαγε» – για την ακρίβεια έβγαινε από το συρτάρι – μέσα στην σύντομη προεκλογική περίοδο και με κλειστή τη Βουλή.

Καλό το παραμύθι, αλλά δεν είχε δράκο!

Είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει στους κυρίους Ανδρουλάκη και Τσίπρα το θέμα ήταν υπαρκτό. Από τότε που η Μέρκελ ενημερώθηκε ότι παρακολουθείτο από την αμερικανική NSA και ψιλοτσακώθηκε με τον Ομπάμα. Από τότε που ο Μακρόν πέταξε το κινητό του. Από τότε, το 2020, που αποκαλύφθηκε πως Σάντσεθ και Ιγκλέσιας παρακολουθούσαν τους Καταλανούς ηγέτες.

Ο Ιγκλέσιας μάλιστα, ως αντιπρόεδρος τότε της κυβέρνησης, ήταν μέλος της κυβερνητικής επιτροπής που είχε την ευθύνη για τις ισπανικές μυστικές υπηρεσίες!

Καθώς, όμως, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να χτυπήσουν την ελληνική κυβέρνηση, δυσφορούν όταν τα ακούνε αυτά. Και, βέβαια, δεν λένε λέξη για τον Ιγκλέσιας και τους Καταλανούς.

Και καλά ο κ. Τσίπρας. Αυτός μπορεί να λέει συγχρόνως το ίδιο πράγμα και το αντίθετό του. Να παριστάνει τον υπερασπιστή του Κράτους Δικαίου όταν η δική του κυβέρνηση διόρισε Πρόεδρο του Αρείου Πάγου στις… τρεις τα ξημερώματα και όταν το 2018 σημειώθηκε ρεκόρ όλων των εποχών στις παρακολουθήσεις (14.513) – ενώ από τους Σαμαροβενιζέλους τις παρέλαβαν στις 5.800. Με την επίκληση των τζιχαντιστών, βεβαίως, και ενώ αυτοί είχαν ανοίξει τα σύνορα και έφθασαν εδώ πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Στο στόχαστρο 600 πολιτικοί, 189 δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες και ακτιβιστές

Ο κ. Ανδρουλάκης, όμως, είναι ευρωβουλευτής. Ήταν ευρωβουλευτής όταν ξέσπασε το θέμα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να παρέμβει.

Δεν γνωρίζω αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδειξε τότε κάποιο ενδιαφέρον, αν ζήτησε να ενημερωθεί από τους συναδέλφους του που έψαχναν το θέμα – και συνεχίζουν να το ψάχνουν, καθώς η Επιτροπή PEGA αναμένεται να παραδώσει το πόρισμά της εντός δώδεκα μηνών από την σύστασή της, δηλαδή τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2023.

Αν το θέμα δεν υπήρχε, τότε δεν θα χρειαζόταν η μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα που ανέδειξε 50.000 δυνητικά θύματα – πρωθυπουργούς, βασιλείς, προέδρους, ηγέτες αντιπολίτευσης όπως ο Ραούλ Γκάντι στην Ινδία, βουλευτές και ευρωβουλευτές και πάνω από 180 δημοσιογράφους σε όλον τον κόσμο. Οι τηλεφωνικοί αριθμοί – στόχοι εντοπίστηκαν σε μια πλατφόρμα που ενεργοποιήθηκε το 2016. Αλλά προφανώς τότε δεν είχε πρόβλημα ο κ. Τσίπρας!

Στην επίμαχη λίστα κατάφεραν να φθάσουν η ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα με έδρα το Παρίσι «Forbidden Stories» και η Διεθνής Αμνηστία. Αυτοί μοιράστηκαν την έρευνά τους με 16 δημοσιογραφικούς οργανισμούς. Ανάμεσά τους οι Washington Post, Associated Press, Reuters, CNN, Wall Street Journal, Le Monde και Financial Times.  Άρχισαν όλοι μαζί να ερευνούν. Έτσι, οι δημοσιογράφοι – αυτοί οι δημοσιογράφοι και όχι εκείνοι που απλώς ρίχνουν λάσπη χωρίς ποτέ να ερευνούν τίποτε – κατάφεραν να εντοπίσουν πάνω από 1.000 πρόσωπα σε 50 χώρες που φέρεται να είχαν επιλεγεί από τους πελάτες της NSO για δυνητική παρακολούθηση.

Η λίστα περιλαμβάνει 189 δημοσιογράφους, πάνω από 600 πολιτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, τουλάχιστον 65 στελέχη επιχειρήσεων, 85 ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Βραβείο στην πραγματική ερευνητική δημοσιογραφία

Αυτά ο κ. Ανδρουλάκης θα έπρεπε να τα γνωρίζει. Εκ του αξιώματός του ως ευρωβουλευτής. Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ήδη από τις 14 Οκτωβρίου 2021 σε αυτό το δημοσιογραφικό και εκδοτικό κονσόρτσιουμ, την Ομάδα Pegasus Project, απονεμήθηκε το κορυφαίο δημοσιογραφικό βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφιερωμένο στη μνήμη της δολοφονημένης δημοσιογράφου από την Μάλτα, της αείμνηστης Δάφνης Καρουάνα Γκαλίζια.

Αυτό θα το ξέρει σίγουρα ο κ. Ανδρουλάκης. Η Δάφνη, μια πραγματική εκπρόσωπος της ερευνητικής δημοσιογραφίας, τιμήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο έδωσε το όνομά της στην αίθουσα Τύπου.

Επομένως υπήρξε ζωή πριν από όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στην χώρα μας. Αλλά προφανώς οι κύριοι Τσίπρας και Ανδρουλάκης καταλαμβάνονται από ιερά οργή μόνο όταν τους συμφέρει. Και όχι για ιδεολογικούς λόγους – αν και παριστάνουν τους σοσιαλιστές και τους διεθνιστές.

Η βράβευση της δημοσιογραφικής ομάδας που αποκάλυψε τον κατάλογο των δυνητικών θυμάτων παρακολούθησης, συνοδευόταν και από τη δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου αναφερόταν πως «η άνευ προηγουμένου διαρροή άνω των 50.000 τηλεφωνικών αριθμών που επελέγησαν από τους πελάτες της ισραηλινής εταιρίας NSO Group δείχνει πόσο μεγάλη υπήρξε η συστηματική κατάχρηση αυτής της τεχνολογίας για χρόνια».

Πολλά χρόνια! Από τότε που κυβερνούσε ο κ. Τσίπρας! Και ενώ ήδη, από το 2014, ο κ. Ανδρουλάκης κυκλοφορούσε στις Βρυξέλλες ως ευρωβουλευτής.

Η Επιτροπή PEGA και οι μεγάλες αποκαλύψεις

Μ’ αυτά και μ’ αυτά δημιουργήθηκε η Επιτροπή PEGA. Πρόεδρός της είναι ο Ολλανδός Γερούν Λενάερς από το Λαϊκό Κόμμα, πρώτος αντιπρόεδρος ο Ούγγρος Σοσιαλιστής Σάντορ Ρόναϊ, δεύτερη αντιπρόεδρος η Καταλανή Ντιάνα Ρίμπα ι Γκίνερ από τους Πράσινους-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία και τρίτος αντιπρόεδρος ο Γερμανός Μόριτς Κέρνερ από το Renew.

Η εντολή που έχει λάβει η Επιτροπή είναι να διερευνήσει αν και με ποιον τρόπο η χρήση διάφορων λογισμικών παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και να προχωρήσει σε συστάσεις. Ήδη από τον Μάιο τα μέλη της διαπίστωσαν μια απροθυμία εκ μέρους της Κομισιόν, όπου επικρατεί η άποψη ότι κάθε κράτος-μέλος είναι αρμόδιο για τον χειρισμό και την αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αυστριακός Επίτροπος Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν. Προσθέτοντας ότι οι Κανονισμοί υπάρχουν.

Αλλά τα μέλη της Επιτροπής πιστεύουν πως δεν αρκεί η τήρηση των Κανονισμών και ότι πρέπει να υπάρξει γενική απαγόρευση χρήσης τέτοιων λογισμικών.

Κι’ αυτό διότι διαπιστώθηκε ότι οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση των Καταλανών ηγετών (65 άτομα, ανάμεσά τους και τέσσερις βουλευτές, μεταξύ του 2017 και του 2020), αλλά και για την παρακολούθηση (το 2021) του ίδιου του πρωθυπουργού Σάντσεθ και δύο υπουργών του (Άμυνας και Εσωτερικών) είχαν μεγάλη ουρά.

Ο αυτονομιστής πρώην πρόεδρος της Καταλονίας και ευρωβουλευτής Κάρλες Πουτζεμόντ, επίσης παρακολουθείτο μαζί με τους συνεργάτες του – αφού είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του, λόγω της απόπειρας απόσχισης της Καταλονίας.

Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να πει ευθέως ότι νομίμως παρακολουθείτο ο Πουτζεμόντ. Λογικό! Σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να καταγγείλει τη (νόμιμη) παρακολούθηση των Καταλανών και να παραδεχθεί τον ρόλο του Ιγκλέσιας σ’ αυτήν. Πάντως, η όλη υπόθεση καταρρίπτει τον ισχυρισμό Ανδρουλάκη περί της δικής του «μοναδικής» περίπτωσης.

Ιερά οργή α λα καρτ από Τσίπρα και Ανδρουλάκη

Επιπλέον, δεν βλέπω να έχουν καταληφθεί από ιερά οργή ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε ο κ. Ανδρουλάκης για την περίπτωση των φίλων και ομοϊδεατών τους, σοσιαλιστών και Podemos. Αυτοί παριστάνουν ότι καταλαμβάνονται από ιερά οργή μόνο για να χτυπήσουν την κυβέρνηση, εκθέτοντας όμως με αυτόν το τρόπο διεθνώς την ίδια τους τη χώρα – κάτι που δεν έκανε στην Ισπανία το Λαϊκό Κόμμα, ούτε στην Γαλλία η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν.

Εδώ να σημειώσω πως το καναδικό ερευνητικό εργαστήριο Citizen Lab, που ασχολείται με τις παράνομες παρακολουθήσεις, έχει αναφέρει, σε αντίθεση με όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, πως «προς το παρόν δεν είμαστε σε θέση να αποδώσουμε αυτές τις δραστηριότητες σε συγκεκριμένες κυβερνητικές οντότητες».

Θύμα και ο Επίτροπος Δικαιοσύνης στη «Φωλιά των Κατασκόπων»

Μετά τις αποκαλύψεις για την Ισπανία έφθασε και το επόμενο σοκ.

Έγινε γνωστό πως πέρσι θύμα παρακολούθησης έπεσε και ο Βέλγος Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, καθώς και διάφοροι άλλοι αξιωματούχοι της Κομισιόν.

Ωστόσο ο Ρέιντερς απέφυγε κάθε σχόλιο – πόσο μάλλον να κάνει φασαρία. Ο εκπρόσωπός του, ο Ντέιβιντ Μαρεσάλ, ήταν σφίγγα όταν συνομιλούσε με τους δημοσιογράφους.

Παρά το γεγονός ότι και στην δική του περίπτωση οι αρμόδιοι ασφαλείας της Κομισιόν είπαν ότι τα κινητά του Επιτρόπου και των τεσσάρων συνεργατών του δέχθηκαν επιθέσεις από κακόβουλο λογισμικό, προσδιορίζοντας την χρονική περίοδο μεταξύ Φεβρουαρίου και Σεπτεμβρίου 2021.

Όσο για την επίσκεψη (18-20 Ιουλίου 2022) της Επιτροπής PEGA στο Ισραήλ – μεταξύ των μελών της αποστολής και ένας Καταλανός ευρωβουλευτής του οποίου το τηλέφωνο έχει παρακολουθηθεί – προς το παρόν δεν ανακοινώνουν αν πληροφορήθηκαν ποιοι είναι τελικά οι πελάτες της NSO, από την οποία η ισραηλινή κυβέρνηση κρατά πλέον αποστάσεις.

«Η NSO είναι ιδιωτική εταιρία, δεν πρόκειται για κυβερνητικό πρόγραμμα. Και επομένως δεν έχει καμιά σχέση με την πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης», είχε δηλώσει ο Γιαΐρ Λαπίντ, τότε υπουργός των Εξωτερικών και τώρα πρωθυπουργός.

Σήμερα, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζητούν να μάθουν τι συμβαίνει με το Predator. Προφανώς και πρέπει να μάθουμε. Πλην όμως, αυτή είναι και η αποστολή της Επιτροπής PEGA, τα μέλη της οποίας επισκέφθηκαν το Ισραήλ «για να ενημερωθούν σε βάθος σχετικά με την βιομηχανία του κυβερνοπολέμου».

Κάθε άλλο παρά τυχαία, ο Κέννεθ Λασόεν ερευνητής στο ολλανδικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων «Κλινγκεντάελ» αποφάνθηκε: «Η ΕΕ διαθέτει προφίλ υψηλού ενδιαφέροντος για πολλούς παίκτες. Οι Βρυξέλλες είναι μια πραγματική φωλιά κατασκόπων»!

Πώς τώρα μέσα σε όλα αυτά ο κ. Ανδρουλάκης διεκδικεί ρόλο «μοναχικού καβαλάρη» είναι απορίας άξιον!

*Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος

The post Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το Predator: Αρπακτικά ψήφων με όχημα το «Αρπακτικό» – Γράφει η Σοφία Βούλτεψη appeared first on The President.

Keywords
συριζα, ΠΑΣΟΚ, οχημα, σοφια, διεθνής αμνηστία, associated press, le monde, financial times, εκλογες, βουλη, τσιπρας, μερκελ, nsa, washington, press, reuters, cnn, monde, times, pegasus, project, μνήμη, group, βρυξέλλες, renew, γαλλια, σοκ, αθηνα, president, γερμανος, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, 600 δις, ομπαμα, τελος του κοσμου, εκλογες 2014, εσπα 2021, βουλευτες, μνήμη, χωρες, το θεμα, γκαντι, δαφνης, δαφνη, εδρα, θεμα, ινδια, ισπανια, ισραηλ, κινητα, μαλτα, ονοματα, προγραμμα, σφιγγα, τηλεφωνο, cnn, le monde, nsa, reuters, times, αμνηστια, ανδρουλακης, αφιερωμενο, βλεμμα, βρυξέλλες, γεγονος, γραφεια, δηλωση, διεθνής αμνηστία, δικη, δειχνει, δωδεκα, αιθουσα, ειπαν, ελπιδα, ενεργα, εννοια, επρεπε, ερευνα, εταιρια, ευθυνη, ζωη, ιδια, ιδιο, η δικη, υποθεση, υφυπουργος, ιγκλεσιας, κυβερνηση, κινητο, κομμα, λεπτομερειες, λογια, νικο, ξημερωματα, ομαδα, οκτω, ολλανδος, ονομα, παρισι, ραουλ, ρεκορ, ρολο, σιγουρα, σοκ, σχεδιο, φθινοπωρο, φωλια, φορα, group, associated press, financial times, pegasus, ηγετες, χωρα, project, monde, μπροστα, οργη, washington, ουρα, press, president, renew, βεβαιως
Τυχαία Θέματα