Ο προβληματισμός για την πανδημία και τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Προβληματισμό και μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει σε κυβέρνηση και ειδικούς οι  εικόνες συνωστισμού σε μεγάλα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης στην Αθήνα και στην Περιφέρεια, με τους θαμώνες τους να μην τηρούν ούτε για …δείγμα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Με το τέταρτο κύμα  της πανδημίας να είναι δεδομένο για τους περισσότερους επιστήμονες, το Μαξίμου σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια ανάσχεσης της έξαρσης των κρουσμάτων. Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει στη συνεδρίαση της ολομέλειας

των «ειδικών»  αφού προηγουμένως αξιολογηθoύν οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες της πανδημίας, όπως είναι οι νέες εισαγωγές στις ΜΕΘ αλλά  ο αριθμός των διασωληνομένων ασθενών με covid 19.

Του Κώστα Πασίση

Υπό συζήτηση αυτή τη στιγμή είναι τα μέτρα για τους κλειστούς χώρους και ειδικότερα για το αν πρέπει  λειτουργήσουν αποκλειστικά για εμβολιασμένους.

Ωστόσο οι λεγόμενοι «μεικτοί» και covid-free χώροι έχουν γίνει αντικείμενο σχολιασμού  μεταξύ των καταστηματαρχών αλλά και των πολιτών, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από την κυβέρνηση.

Όσον αφορά τη μάσκα παραμένει η ισχυρή σύσταση για χρήση της ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους από εμβολιασμένους και μη, εφόσον υπάρχει συνωστισμός.

Στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής των λοιμωξιόλογων έχουν τεθεί οι  περιοχές που παρουσιάζουν  ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και ιικού φορτίου, όπως είναι το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τα Γρεβενά κ.α

Τι επιδιώκει η κυβέρνηση

Το πολιτικό στίγμα για το πως πορεύεται η κυβέρνηση έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη η οποία ανέφερε σχετικά: «Δεν είναι στόχος να είμαστε για πάντα κλειστοί.

Στόχος μας είναι η επαναφορά στην κανονικότητα. Έχουμε επανέλθει ήδη με το άνοιγμα του μεγαλύτερου μέρους της οικονομίας.

Δεν πρέπει να ξαναπάμε σε τέτοιου τύπου μέτρα, ακριβώς, επειδή το εμβόλιο πλέον είναι διαθέσιμο σε όλους. Σημειακές παρεμβάσεις, αν χρειαστεί, μπορεί να γίνουν. Η οικονομία και η κοινωνία πρέπει να μείνουν ανοιχτές».

Επιπλέον ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις  Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα γενικού lockdown από τον Σεπτέμβριο. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την ελληνική οικονομία, επανέλαβε για άλλη μια φορά.

Ο  υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργω Ακης Σκέρτσος με τη σειρά του  διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή δε βρίσκεται στο τραπέζι το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν και για τις χερσαίες μετακινήσεις μέτρα αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν στα πλοία. Γιατί, όπως εξήγησε η ειδικά στις μετακινήσεις με ΙΧ αυτοκίνητο, η εφαρμογή τέτοιων μέτρων είναι πολύ δύσκολη.

Επίσης εκείνο που ξεκαθαρίζεται από κυβερνητικά στελέχη είναι ότι η όποια αναπροσαρμογή των μέτρων αποφασιστεί δεν θα είναι οριζόντια, αλλά θα αφορά τις προβληματικές περιοχές και τους μη εμβολιασμένους.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι να διαγνωστούν και να «περιχαρακωθούν» γρήγορα οι εστίες υπερμετάδοσης για να περιοριστεί η διασπορά σε ελεγχόμενα επίπεδα, εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Στην προκειμένη περίπτωση το Μαξίμου δεν θέλει να βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπο με την παλαιότερη δύσκολη εξίσωση της  δημόσιας υγείας, του τουρισμού και της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Τι λένε οι ειδικοί

Από την άλλη πλευρά οι ειδικοί παραμένουν εξαιρετικά ανήσυχοι και είναι αυστηρά προσηλωμένοι στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και στη λήψη μέτρων.

Η  καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ, είπε ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν νέα μέτρα για να προληφθεί η κατάσταση προτού βγει εκτός ελέγχου.

Επίσης ο καθηγητής Πνευμονολογίας  Νίκος Τζανάκης επισήμανε ότι ο ιός είναι τρομακτικά μεταδοτικός και «ίσως έχει ξεπεράσει τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και μεταδίδεται και σε εξωτερικούς χώρους με μικρή συνάθροιση. Προτρέπω όλος ο κόσμος να φορά μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους.

The post Ο προβληματισμός για την πανδημία και τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα